Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
29
september
2017

Nitriansky vínny festival SEPTEMBER 2017

Nitriansky vínny festival 2017 na Nitrianskom hrade a v obci Veľký Cetín.
29.09.2017 00:00
14
október
2017

Deň otvorených pivníc Poézia v MOVINE

Zažite jedinečné spojenie chutí počas návštevy vo vinárstve MOVINO. Milovníci vín si prídu na svoje pri zaujímavých spojeniach vín a jedla. Pre priaznivcov poézie sme pripravili čítanie krátkych úryvkov zo známych sonetov. Fanúšikovia umenia majú možnosť pozrieť si zaujímavú výstavu v pivničných priestoroch spoločnosti.
14.10.2017 16:00
Domov > Články > 

Poradňa

49 záznamov

Petrolej v rizlingu

Chcel by som poprosiť o jednu radu. Už dlhšiu dobu sa pokúšam nájsť biele víno, ktoré by malo vôňu prípadne chuť petrolejových tónov. Vraj má túto charakteristiku odroda Rizling rýnsky. Mohli by ste mi prosím poradiť vinára resp. typ vina ? (či mám uprednostniť kabinetné, neskorý zber, alebo výber z hrozna ... ? ) Alebo aké víno môžem kúpiť pre archiváciu a po asi akej dobe bude mať spomínané petrolejové tóny? Marek, Bratislava

Stanovenie kyselín vo víne

Som malovinár, ako jednoducho zistím množstvo kyselín vo víne? Mám doma len PH tester. Ján, Košice.

Úprava kyselín vo víne

Pozdravujem, pri sťahovaní bieleho vína, som v 50l fľaši nameral pH 3,9 a reagentom stanovenie kyselín 4g/l,chcem kúpiť kys. vínnu, ako sa to počíta, aby som dosiahol cca 6-7g/l. Ďakujem Milan

Čo robiť v prípade krupobitia

Viete čo treba robiť ak vašu vinicu zasiahnu krúpy?

Signalizácia, koniec júna

Signalizácia zo začiatku týždňa odporúča preventívne ošetrenie po kvete a to ako proti múčnatke tak aj proti perenospóre.

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Ako presadiť starý vinič

Mám na dvore starý vinič - stolové hrozno, tmavomodré, má možno aj 30 rokov, nebohý svokor ho posadil, venoval sa tomu viac, ja teraz chcem po ňom pokračovať, začínam s novou odrodou na záhrade - 15 kusov, ale z úcty k svokrovi chcem tento jeden starý koreň zachovať - prekáža mi však v naplánovanej výstavbe. Poprosím Vás o radu - teraz je zostrihaný (neodborne) na dĺžku výhonov cca 1,5 metra, pri zemi je kmienok hrubý cca 7 - 9 cm, a potrebujem ho presadiť. Dá sa to vôbec? Môžem to urobiť v jari? Potrebuje pri tom radikálne zostrihať nadzemnú časť? Vopred ďakujem za odpoveď.

Aké víno môžem archivovať

Mám pár fliaš vína. Niektoré sú archívne, niektoré akostné odrodové. Potrebujem poradiť ako dlho mi vydrží akostné odrodové víno vo vinotéke. Je možné uskladňovať dlhší čas aj nie archívne vína...
Peter Kršiak

Sirka vo víne

Zdravím, na jednom ružovom víne sa mi začali tvoriť merkaptány. Vôbec ma nenapadá prečo. Víno kvasilo bez problémov, dával som mu veľké nádeje a pri dokvášaní sa vôňa začala vytrácať a pri hlbšom nádychu v pozadí cítim merkaptány. Sirka bola odstránená v deň zistenia desulfinom od AEB(citran meďnatý) polovica odporúčanej dávky. Vedel by niekto poradiť ako postupovať pri odstraňovaní?

Archívne Chianti

Rád by som sa len informoval ohľadom ceny jedného vína, ktoré som nedávno objavil ako "dekoráciu" u známeho v reštaurácii. Jednalo sa o Chianti v pôvodnej fľaši z roku 1958, neotvorenej. Vedeli by ste mi prosím povedať, akú hodnotu by takáto fľaša aj s vínom mohla mať (orientačne)? A od akých parametrov by, prosím, závisel pohyb ceny? Ďakujem.

Zastavené kvasenie

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Založila som víno z ríbezlí a už po 5 dňoch prestalo kvasiť. Skúšala som zátku riadne utesniť plastelínou a nič, nepomohlo. Je možné, že sa to stalo preto že víno je v chladnej miestnosti? Neviem čo s tým mám robiť...ďakujem za radu.
 

Malolaktická fermentácia.

Vie mi niekto bližšie vysvetliť praktickú stránku JMF? Prvý krát robím červené víno - panenská úroda Modrej frankovky. Všade čítam o dôležitosti JMF (samá teória) ale neviem či to iste prebehne samo od seba a dokedy prebehne. V týchto dňoch mi ustáva kvasenie (2 týždne po vylisovaní sa výrazne spomalilo) ako dlho nechať víno na kaloch alebo ako zistím či už JMF prebehla? Zišlo by sa mi dáke know-how.

Prvé stáčanie vína.

Dobrý deň, poprosil by som o informáciu, ako postupovať po vykvasení vina, aké prípravky sú vhodné na ďalšie odkalenie, respektíve vyčistenie a ošetrenie vina a čí už môžem víno stočiť z kvasiniek, keď už prebehol proces kvasenia? Ďakujem B.

Pôvodcom kučeravosti viniča je hálkovec

Počet lokalít s nerovnomerným pučaním a rastom viniča a počet napadnutých krov má v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi väčší rozsah. Často je aj intenzita napadnutia silnejšia. Hlavnou príčinou tohto javu je výskyt roztočov - hálkovca viničového, ktorý je pôvodcom kučeravosti viniča.

Tento malý roztoč, viditeľný iba lupou, spôsobuje najväčšie škody na začiatku vegetácie. Najviac sa vyskytuje v máji a júni. Potom dochádza k čiastočnému poklesu výskytu a v auguste jeho výskyt opä? stúpa. V septembri už samičky vyhľadávajú vhodné miesto na prezimovanie, napríklad praskliny v kôre a podobne. Vajíčka sú guľaté, priehľadné, mliečne aj žltkasté, sotva viditeľné voľným okom. Škodca má do roka 3 až 4 generácie.
Roztoče od skorej jari parazitujú na vyrastajúcich očkách a letorastoch. Potom ...