MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 23.5.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Poradňa > 

Červené ľadové víno

Červené ľadové víno

V skupine mojich priateľov vznikla polemika o červenom ľadovom víne. Chcem sa spýtať či existuje aj červené ľadové víno, pretože niektorí tvrdia že hej, iní zase že nie. Dá sa zaujať jednoznačné stanovisko?

Pri posudzovaní kategórie vína podľa farby je viacero hraničných bodov, keď nie je možné víno jednoznačne zaradiť do jednej z kategórií len na základe vzhľadu. Takým prípadom je napr. víno vyrobené z modrého hrozna cestou blanc de noirs, teda biele z modrého. Takéto víno je na pomedzí bieleho a ružového. Vinári takéto vína zvyknú označovať ako napr. Cabernet Sauvignon biely a na súťaže ich aj prihlasujú do kategórie bielych vín. Časť vinárov ich však považuje za pod kategóriu ružových vín(tzv. klarety).  Ja osobne sa prikláňam skôr k druhej možnosti, pretože takéto vína zvyknú byť ľahučké ako vánok a pri zoraďovaní vín ich zaraďujem na začiatok ružových vín(napr. Pinot noir klaret z Mojmíroviec ). Sú však aj vína, ktoré sú napriek absentujúcej farbe výrazné, extraktívne a korenisté(Cabernet Sauvignon biely, Juraj Zápražný) a tie patria až niekam za Veltlíny.

farba_vina

Druhým neuralgickým bodom je práve hranica medzi ružovým a červeným vínom. Intenzita farby ružového vína je od až vodovo transparentného vzhľadu až po sýte tmavo ružovo či dokonca sýte červené tóny, ako ich poznáme pri španielskych ružových vínach. Dokonca sýto sfarbené ružové vína môžu byť tmavšie, či ak chcete červenšie, ako svetlé červené víno. Rozhodnutie je v tomto prípade na použitej technológii. Víno, ktoré bolo pripravené z modrého hrozna kvasiaceho na hroznových šupkách je jednoznačne červené víno. Typickým príkladom je svetlý Pinot noir. Víno, ktoré pochádza z modrého hrozna a bolo lisované bez, prípadne s krátkym naležaním rmutu bez fermentácie, je ružové víno. Charakter vín, ich komplexnosť, tanínová štruktúra je dôležitejším atribútom pre zaradenie do príslušnej kategórie ako iba samotná intenzita a odtieň farby. Opäť si pomôžem príkladom.  Víno vyrobené z farbiarok ako je Alibernet(Alibernet rosé, Trnovec), Neronet, Colorino, ...,  bez naležania rmutu je označené ako ružové víno aj keď intenzita jeho farby výrazne prekonáva intenzitu červeného Pinot noir.


Pri výrobe ľadových vín odpadá možnosť naležania rmutu už z princípu, pretože hrozno sa lisuje v zamrznutom stave. Tieto vína reálne dosahujú  nízku intenzitu farby, pri bežných modrých odrodách charakterizovanú výrazom "oko prepelice", ale predovšetkým ich charakter  nezodpovedá červenému vínu. Z hľadiska kategórie farby ich teda celkom jednoznačne treba považovať za prírodne sladké ružové víno. Platí to aj pre sýto červený ľadový Alibernet.


Zamrznutá Frankovka modrá na ľadové víno


Pochvala v tomto prípade patrí spoločnosti Villa Vino Rača, ktorá svoje ľadové víno z odrody Frankovka modrá, označuje správne ako Frankovka modrá rosé.