Červené ľadové víno
V skupine mojich priateľov vznikla polemika o červenom ľadovom víne. Chcem sa spýtať či existuje aj červené ľadové víno, pretože niektorí tvrdia že hej, iní zase že nie. Dá sa zaujať jednoznačné stanovisko?
Pri
posudzovaní kategórie vína podľa farby je viacero hraničných bodov, keď nie je možné
víno jednoznačne zaradiť do jednej z kategórií len na základe vzhľadu. Takým
prípadom je napr. víno vyrobené z modrého hrozna cestou blanc de noirs, teda
biele z modrého. Takéto víno je na pomedzí bieleho a ružového. Vinári takéto
vína zvyknú označovať ako napr. Cabernet Sauvignon biely a na súťaže ich aj
prihlasujú do kategórie bielych vín. Časť vinárov ich však považuje za pod kategóriu
ružových vín(tzv. klarety). Ja osobne sa
prikláňam skôr k druhej možnosti, pretože takéto vína zvyknú byť ľahučké ako
vánok a pri zoraďovaní vín ich zaraďujem na začiatok ružových vín(napr. Pinot
noir klaret z Mojmíroviec ). Sú však aj vína, ktoré sú napriek absentujúcej
farbe výrazné, extraktívne a korenisté(Cabernet Sauvignon biely, Juraj Zápražný)
a tie patria až niekam za Veltlíny.
Druhým neuralgickým bodom je práve hranica medzi ružovým a červeným vínom. Intenzita farby ružového vína je od až vodovo transparentného vzhľadu až po sýte tmavo ružovo či dokonca sýte červené tóny, ako ich poznáme pri španielskych ružových vínach. Dokonca sýto sfarbené ružové vína môžu byť tmavšie, či ak chcete červenšie, ako svetlé červené víno. Rozhodnutie je v tomto prípade na použitej technológii. Víno, ktoré bolo pripravené z modrého hrozna kvasiaceho na hroznových šupkách je jednoznačne červené víno. Typickým príkladom je svetlý Pinot noir. Víno, ktoré pochádza z modrého hrozna a bolo lisované bez, prípadne s krátkym naležaním rmutu bez fermentácie, je ružové víno. Charakter vín, ich komplexnosť, tanínová štruktúra je dôležitejším atribútom pre zaradenie do príslušnej kategórie ako iba samotná intenzita a odtieň farby. Opäť si pomôžem príkladom. Víno vyrobené z farbiarok ako je Alibernet(Alibernet rosé, Trnovec), Neronet, Colorino, ..., bez naležania rmutu je označené ako ružové víno aj keď intenzita jeho farby výrazne prekonáva intenzitu červeného Pinot noir.
Pri
výrobe ľadových vín odpadá možnosť naležania rmutu už z princípu, pretože
hrozno sa lisuje v zamrznutom stave. Tieto vína reálne dosahujú nízku intenzitu farby, pri bežných modrých
odrodách charakterizovanú výrazom "oko prepelice", ale predovšetkým
ich charakter nezodpovedá červenému
vínu. Z hľadiska kategórie farby ich teda celkom jednoznačne treba považovať za
prírodne sladké ružové víno. Platí to aj pre sýto červený ľadový Alibernet.
Pochvala
v tomto prípade patrí spoločnosti Villa Vino Rača, ktorá svoje ľadové víno z
odrody Frankovka modrá, označuje správne ako Frankovka modrá rosé.