MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Články

823 záznamov

Dokvášanie vína

Pozdravujem Vás. Tiež mám otázku. Robím si vino zo samorostu. Mam asi cca 85 % v 50l demižóne. Krásne mi bublinková čím ďalej tým viac. V miestnosti mam teplotu od cca 16-19 °C. Prešli asi 4-5 týždňov a prestalo bublať. Na povrchu mám asi cca 5 cm povlak (vidno tam aj časti šupiek). Stiahol som si do nádobky trochu a ochutnal. Má to ešte trošku kalnú farbu, ale necítim cukor. Keď som to dával kvasiť cukor bol na 19. Ako teraz ďalej postupovať a čo s tým robiť?

Jesť a piť po španielsky

Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.

Nebbiolo Prima 2022

Pri hľadaní najlepšieho talianskeho vína, pre istotu dodám, že červeného, sa ponúka prakticky celé Taliansko, veď skvosty sa dajú nájsť prakticky v každej jednej z oblastí. Na samotnom vrchole sú však iba dve oblasti. Toskánsko a Piemont. Brunello a Barolo. Aj keď som to kedysi priznával nerád, prvé miesto predsa len patrí apelácii Barolo.

Víno nechce kvasiť

Od Novembra sa snažím rozkvasiť dokonale odkalený kvalitný mušt z Leánky. Už som 2x vyskúšal opätovné stiahnutie a kvasinkové rozkvasenie s pomocou živnej soli ale stále je to sladké bez známok (resp. veľmi okrajovo len pri stenách 50l fľaše) fermentácie.
Prosím o radu ako pokračovať aby som nemusel 50l kvalitného materiálu len tak zlikvidovať, ďakujem.

Vytvoriť kupáž z vín za ostatných 50 rokov, to sa udeje raz za život

Nie je veľa vinárstiev, ktoré sa vedia odvolávať na históriu z 12. storočia. Jedným z takých je Schloss Gobelsburg , ktorý je najstarším z oblasti Kamptal. V tomto roku oslavuje svoje 850 výročie a pri tejto príležitosti sa udiali dve významné veci. Tou prvou je nová vína pivnica a tou druhou je asambláž, ktorú čo i len bez najmenšieho preháňania možno nazvať unikátnou.

Supertoskánske ikony pod jednou vlajkou

V Toskánsku vzniklo nové združenie, spájajúce vinárstva stojace za ikonami supertoskánskych vín, pod názvom Comitato Historical Super Tuscans. Ide o pôvodné supertoskánske vína, z oblasti Chianti classico, ktoré boli zámerne deklasifikované na najnižšiu úroveň stolového vína, pritom ich ceny násobne prekračovali úroveň apelačného Chianti classico D.O.C., ktoré pre svoju nízku farebnosť posmešne volali spaghetti chianti. Ich nástupom sa začalo obdobie Renesancie Chianti.

Jedna z najväčších svetových súťaží, Concours Mondial de Bruxelles, mení formát.

Concours Mondial de Bruxelles pôvodne belgická, svojim spôsobom vlastne redakčná súťaž, ktorá najprv prekročila hranice Belgicka aby nakoniec prekročila aj hranice Európy a zaradila sa tak medzi globálnych hráčov. Počet vzoriek vína postupne narástol za hranicu 10.000 vín, čo znamená pomerne náročnú logistickú operáciu, veľký počet degustátorov, hotelových izieb atď. Vedenie Concours Mondial de Bruxelles v snahe súťaž trochu zoštíhliť, časť vín vyčlenilo na samostatné súťaže.

Pijete bastrardizované Prosecco?

Aj keď s výrazom bastardizované Prosecco prišli Taliani v súvislosti s výstrelkom, v ktorom tak trochu nevinne figurovala Paris Hilton, v ostatnom čase je možné tento výraz použiť aj s neduhom, ktorý sa udomácnil medzi „hrdým a svojstojným slovenským ľudom.“ Možno si často ani neuvedomujete, ale bastardizované Prosecco vám môže byť ponúknuté aj u nás, pričom rovnako ako „Paris Hilton“, aj my môžeme za to tvrdo zaplatiť.

Tribut Dorota 2018

Inšpiráciou pre vytvorenie tohto vína je výnimočnosť odrôd, ktorých snúbením vzniklo toto príťažlivé médium. Víno je spojením piatich odrôd, všetky sú dielom Doroty Pospíšilovej.
Hron, Váh, Torysa a Rudava pochádzajú z hlohovského rajónu v Malokarpatskej oblasti(?!), Dunaj je z obce Šarkan v Južnoslovenskej oblasti.

Deň s Dorotou(na druhú)

Sú články, ktoré je najlepšie napísať bezprostredne po návrate. Sú však výnimočné dni, ktoré ostanú v pamäti zapísané nezmazateľne a emócie pretrvávajú ešte veľmi, veľmi dlho. Jeden takýto príbeh sa začal z môjho pohľadu písať viac ako pred rokom. Celé sa to začalo napohľad banálnym telefonátom, počas ktorého mi Richard Tóth predostrel svoj nápad vytvoriť víno, ktoré by bolo zostavené z viacerých odrôd, avšak výhradne z novošľachtencov od Doroty Pospíšilovej a víno by nieslo jej meno ako prejav úcty k jej práci.

Múzy vo vinici

Vybrať sa do divadla uprostred leta je nemožné. Ad 1, majú divadelné prázdniny, ad 2, netuším koľké zo slovenských divadiel sú vybavené klímou a ad 3, počas predstavenia si nemôžete odbehnúť na víno. Nie, že by som nevydržal dve hodiny bez vína, ale s kalichom v ruke si to predsa len užívam viac.

Región ožíva vďaka projektu DUNAVIN

Oblasť v okolí rieky Dunaj na slovensko-maďarskom pomedzí poskytuje výborné podmienky na pestovanie viniča aj výrobu vína. Napriek bohatej histórii je to však v súčasnosti trochu zabudnutá oblasť, v ktorej cezhraničná spolupráca veľmi neprekvitá.

Ako sa rodí šampión

Na tohtoročnej súťaži Víno Tirnavia sa jedným zo šampiónov stalo víno odrody Sauvignon, či presnejšie Sauvignon blanc, pretože vo svete poznajú viacej Sauvignonov. Po základnom kole bolo v kategórii bielych suchých vín z aromatických odrôd viacero Sauvignonov, dokonca aj s vyšším bodovým hodnotením, avšak v záverečnom finálovom hodnotení sa šampiónom stalo víno, ktoré všetci zaradili na prvé miesto a jeden degustátor na druhé miesto. Nie je to úplne taký Sauvignon na aké sme zvyknutý z minulosti. Tento patrí medzi aristokratov....

Šumivé vína zažiarili v Národnom salóne vín

Včera sa začalo odborné hodnotenie 1. kola Národného salónu vín. Keďže hlavnou témou 1. kola sú vína, ktoré môžeme označiť ako letné. Celkom jednoznačne sem patria kategórie ružových vín a skoro dozrievajúcich bielych aromatických odrôd a to výhradne ostatného ročníka. Šumivé vína tak celkom nespadajú do žiadnej z uvedených kategórií, napriek tomu si ich v lete dokážeme užívať bez rozdielu farebnosti, ročníka či použitej odrody. V tomto roku bola po prvýkrát otvorená aj kategória perlivých vín, avšak čo sa týka výsledkov hodnotenia, šumivé vína ovládli prvé miesta v oboch hodnotiacich komisiách prvého dňa hodnotenia. Pritom prvé dve miesta patria jednému vinárstvu. Tipnete si ktorému?

Slovenský ružový sekt šampiónom Concours Mondial du Bruxelles

V snahe umožniť vinárom prezentovať výsledky súťaže o niečo skôr, organizátori inovovali štatút súťaže Concours Mondial du Bruxelles a vyčlenili ružové vína na samostatnú súťaž. Pôvodne sa mala konať v starobylom centre oblasti Abruzzo v strednom Taliansku, kde sa rodí šťavnaté Cerasuolo, nakoniec však hodnotenie prebehlo v Bruseli. Pri kontrole výsledkov zasvietila medzi medailami jedna veľká zlatá a tak som pre istotu ešte skontroloval výsledky šampiónov. Šampiónom kategórie ružových šumivých vín sa stal slovenský Sekt Matyšák 2015.