Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
05
júl
2019

Požitavský festival vína

Prvý festival požitavských vín na jednom mieste.

Články

745 záznamov

Vinári a hokejisti podporili charitu

V priestoroch Národného salónu vín v Bratislave sa konal charitatívny večer na podporu združenia Archangelos, ktoré podporuje onkologicky chorých pacientov a organizuje pre nich svojpomocné skupiny. Slovenskí vinári a hokejisti venovali do dražby zaujímavé predmety.

Nová línia vín od Château Topoľčianky

Na predstavení mladých vín v Château Topoľčianky som si všimol novú a naozaj pútavú a exkluzívnu etiketu. Nešlo o zmenu dizajnu, ale o úplne nový rad vín s názvom Vinohradnícky výber. Aktuálne v tejto línii nájdete štyri vína. Ja som ochutnal iba jedno z nich a popravde netuším kam by som ho pozicionoval....

AWC Vienna, dve zlaté pre Terra Wylak

Meno Roman Holec znalcom vína netreba bližšie predstavovať. Stál za vstupom PD Mojmírovce medzi prémiové vinárstva a taktiež stál pri zrode Vinidi. Dnes sa jeho meno spája s jeho vlastným vinárstvom menom Terra Wylak. Rovnako ako jeho predchádzajúce pôsobiská aj Terra Wylak je súčasťou Nitrianskej V.O., ale na AWC Vienna sa najlepšie darilo vínam dopestovaným v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Horehronský vínny džbánik III. ročník

Vinársky klub Finesa Brezno usporiadal po roku, 21.9.2018 ďalší ročník nášho klubového podujatia, Horehronský vínny džbánik s vínami ročníka 2017. Rád by som napísal „tradičného“ ale to by po treťom ročníku znelo asi trochu prehnane. Tak snáď už o rok to budem môcť napísať. Tu by sa pýtal smajlík ako na telefóne ?. V príspevku o predchádzajúcom ročníku som už čo to napísal o našom vinárskom klube, tak sa nebudem opakovať. Zmienim sa len stručne o princípe na akom toto podujatie organizujeme, pre tých, ktorí o ňom čítajú prvý krát.

AWC Vienna , zlatý trojlístok z malého Burgundska

Milovníci a znalci vína už iste vedia čo myslím "malým Burgundskom". Vinohradnícka oblasť v okolí Hlohovca, kedysi tvorila tzv. Trnavsko-Hlohovskú vinohradnícku oblasť. V 90tych rokoch sa papierovo stala súčasťou Malokarpatskej VO, aj keď s ňou nemá nič spoločné. Čas ukázal, že rovnako ako slávne Burgundsko, aj Hlohovský rajón je fantastický pinotový terroir. Výsledky z Viedne to potvrdzujú a hneď trojnásobne.

Zlaté víno z najvyššie položenej slovenskej vinice

Niečo viac ako pred rokom som dostal úlohu, nájsť na Slovensku extrémne víno. Pod extrémnym vínom sa v tomto prípade rozumie víno dorobené z hrozna dopestovaného v nadmorskej výške viac ako 500 m nm. Pri hľadaní najvyššie položenej vinice ma viaceré zdroje opakovane odkazovali na Pukanec. Malé mestečko učupené pod viac ako 1000 m vysokým Sitnom.

Máte chuť na Malé Karpaty?

O pár týždňov, konkrétne 10. novembra sa bude konať podujatie Festival vín Chute Malých Karpát. Je to relatívne nové podujatia, ktoré je v porovnaní s "veľkými" novembrovými pivnicami skôr komorným podujatím, ale kvalitatívna úroveň zúčastnených vinárstiev je na podstatne vyššej úrovni. Je to dané aj počtom vinárstvie, ktorých je menej, ale sú to známe mená. Karpatská Perla, Repa winery, Ludvik, Vins, Vinkor, Pomfy,....

Slováci na AWC Vienna 2018

Slovenským vínam sa tento rok na AWC Vienna opäť darilo. V porovnaní s ostatným rokom sme získali zhodou okolností identický počet zlatých medailí. Je to čo do počtu medailí, štatisticky najväčší úspech našich vín na zahraničnej súťaži. Do záverečného master tastingu sa však prebojovalo iba jedno slovenské víno.

Národný salón vín, Müller Thurgau 2017, Palugyay

Müller Thurgau je na prvý pohľad obyčajná, kvantitatívna odroda, ktorú všetci oberajú medzi prvými, pri cukornatosti na úrovni 17 °NM. Inak by hrozno stratilo kyselinu, víno by sa stalo fádnym až nudným. Daňou za sviežu kyselinku je istý stupeň nezrelosti. Keď som uvidel na fľaši prívlastok neskorý zber, považoval som to za chybu.

Ako sa hodnotí kvalita vína

Pred časom bol v magazíne Tesco alkoholické nápoje uverejnený článok, v ktorom Ing. Marek Závracký, PhD., hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej správy a vedúci oddelenia pre kontrolu vína, popisoval proces kontroly vína. Keďže redakcia magazínu jeho odpoveď výrazne krátila, prinášame vám úplné znenie rozhovoru.

Ako kvasiť víno

Dobrý deň, máme červené hrozno na dvore, tento rok som skúsil ja vyrobiť víno, som ho pomlel, vylisoval pridal cukor, aby na muštomery ukazovalo 22 stupňov..len teraz neviem ako ho treba nechať kvasiť. Niekedy strýko naplnil až po vrh, navliekol na hrdlo taký gumený lievik, aby ta špina a pena odtekali a keď kleslo, zas dolial...tak či tak treba, alebo taký stupeň s hadičkou a zasunúť hadičku do fľaše s vodou...prosím o radu...aj ako dlho má tento proces fermentácie prebiehať...Ďakujem

Poznáme najlepšie vína XIII ročníka Národného salónu vín

Doslova pred chvíľou sa skončilo hodnotenie 2. kola degustácie Národného salónu vín. Tí najlepší slovenskí hodnotitelia sa popasovali s 333 vzorkami vín, ktoré postúpili cez nominačné súťaže a splnili aj ďalšie podmienky ako je napr. vyrobené množstvo a pod. Sedem komisií hodnotilo vína rozdelené do šiestich kategórií a vybralo 75 najlepších.

Vínko pre Vinárku

SOŠVO Modra, známa aj ako Vinárka, zastúpená riaditeľkou školy Monikou Kisovou a redakcia nášho portálu uzavreli dohodu o používaní systému VínkoPRO, študentmi SOŠVO Modra. Študenti budú mať vďaka dohode prístup k najmodernejšiemu systému elektronického hodnotenia. Okrem priameho využitia systému na prihlasovanie a hodnotenie vín, VínkoPRO nepriamo núti užívateľa vnímať víno nie ako technologický výrobok, ale v spojení s terroirom ako esenciu krajiny kde sa zrodilo.

Burčiak v tomto roku od 6. augusta

V tomto roku hrozno dozrieva podstatne skôr ako tomu bolo v minulosti. Dokonca tak skoro, že odrody, ktoré sa najčastejšie používajú na výrobu burčiaku dosiahli svoju technologickú vyzretosť už koncom júla. Zákon však povoľuje predaj burčiaku až od 15. augusta. Ak by rezortné ministerstvo na tomto termíne trvalo, burčiak z odrôd ak je napr. Irsaj Oliver by sme tento rok neochutnali.

Rizling vlašský od Matyšáka, krásne letné pitie.

Rizling vlašský je zvláštna odroda. Navonok oceňovaná, niektorými dokonca uctievaná, no nájdu sa aj takí ktorí Rizling vlašský nepokladajú za „áčkovú“ odrodu. Medzi tých posledne menovaných radím aj sám seba. Rizling vlašský je preceňovaný a aj keď viem že sa dá z neho urobiť pekné víno, jeho výsadba vysoko prevyšuje jeho význam. Tých vín ktoré ma naozaj zaujali, nie je až tak veľa. Jedným z nich je sedemnástkový vlašák z Viničného.