Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00

Články

739 záznamov

Máte chuť na Malé Karpaty?

O pár týždňov, konkrétne 10. novembra sa bude konať podujatie Festival vín Chute Malých Karpát. Je to relatívne nové podujatia, ktoré je v porovnaní s "veľkými" novembrovými pivnicami skôr komorným podujatím, ale kvalitatívna úroveň zúčastnených vinárstiev je na podstatne vyššej úrovni. Je to dané aj počtom vinárstvie, ktorých je menej, ale sú to známe mená. Karpatská Perla, Repa winery, Ludvik, Vins, Vinkor, Pomfy,....

Slováci na AWC Vienna 2018

Slovenským vínam sa tento rok na AWC Vienna opäť darilo. V porovnaní s ostatným rokom sme získali zhodou okolností identický počet zlatých medailí. Je to čo do počtu medailí, štatisticky najväčší úspech našich vín na zahraničnej súťaži. Do záverečného master tastingu sa však prebojovalo iba jedno slovenské víno.

Národný salón vín, Müller Thurgau 2017, Palugyay

Müller Thurgau je na prvý pohľad obyčajná, kvantitatívna odroda, ktorú všetci oberajú medzi prvými, pri cukornatosti na úrovni 17 °NM. Inak by hrozno stratilo kyselinu, víno by sa stalo fádnym až nudným. Daňou za sviežu kyselinku je istý stupeň nezrelosti. Keď som uvidel na fľaši prívlastok neskorý zber, považoval som to za chybu.

Ako sa hodnotí kvalita vína

Pred časom bol v magazíne Tesco alkoholické nápoje uverejnený článok, v ktorom Ing. Marek Závracký, PhD., hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej správy a vedúci oddelenia pre kontrolu vína, popisoval proces kontroly vína. Keďže redakcia magazínu jeho odpoveď výrazne krátila, prinášame vám úplné znenie rozhovoru.

Ako kvasiť víno

Dobrý deň, máme červené hrozno na dvore, tento rok som skúsil ja vyrobiť víno, som ho pomlel, vylisoval pridal cukor, aby na muštomery ukazovalo 22 stupňov..len teraz neviem ako ho treba nechať kvasiť. Niekedy strýko naplnil až po vrh, navliekol na hrdlo taký gumený lievik, aby ta špina a pena odtekali a keď kleslo, zas dolial...tak či tak treba, alebo taký stupeň s hadičkou a zasunúť hadičku do fľaše s vodou...prosím o radu...aj ako dlho má tento proces fermentácie prebiehať...Ďakujem

Poznáme najlepšie vína XIII ročníka Národného salónu vín

Doslova pred chvíľou sa skončilo hodnotenie 2. kola degustácie Národného salónu vín. Tí najlepší slovenskí hodnotitelia sa popasovali s 333 vzorkami vín, ktoré postúpili cez nominačné súťaže a splnili aj ďalšie podmienky ako je napr. vyrobené množstvo a pod. Sedem komisií hodnotilo vína rozdelené do šiestich kategórií a vybralo 75 najlepších.

Vínko pre Vinárku

SOŠVO Modra, známa aj ako Vinárka, zastúpená riaditeľkou školy Monikou Kisovou a redakcia nášho portálu uzavreli dohodu o používaní systému VínkoPRO, študentmi SOŠVO Modra. Študenti budú mať vďaka dohode prístup k najmodernejšiemu systému elektronického hodnotenia. Okrem priameho využitia systému na prihlasovanie a hodnotenie vín, VínkoPRO nepriamo núti užívateľa vnímať víno nie ako technologický výrobok, ale v spojení s terroirom ako esenciu krajiny kde sa zrodilo.

Burčiak v tomto roku od 6. augusta

V tomto roku hrozno dozrieva podstatne skôr ako tomu bolo v minulosti. Dokonca tak skoro, že odrody, ktoré sa najčastejšie používajú na výrobu burčiaku dosiahli svoju technologickú vyzretosť už koncom júla. Zákon však povoľuje predaj burčiaku až od 15. augusta. Ak by rezortné ministerstvo na tomto termíne trvalo, burčiak z odrôd ak je napr. Irsaj Oliver by sme tento rok neochutnali.

Rizling vlašský od Matyšáka, krásne letné pitie.

Rizling vlašský je zvláštna odroda. Navonok oceňovaná, niektorými dokonca uctievaná, no nájdu sa aj takí ktorí Rizling vlašský nepokladajú za „áčkovú“ odrodu. Medzi tých posledne menovaných radím aj sám seba. Rizling vlašský je preceňovaný a aj keď viem že sa dá z neho urobiť pekné víno, jeho výsadba vysoko prevyšuje jeho význam. Tých vín ktoré ma naozaj zaujali, nie je až tak veľa. Jedným z nich je sedemnástkový vlašák z Viničného.

Nitriansky štatút viničného spoločenstva z roku 1692

Po dlhoročnom bádaní vo všetkých nitrianskych archívoch sa podarilo najsť z historického hľadiska významný písomný dokument. Ide o štatút viničného spoločenstva z roku 1692 spolu so 415 zápisnicami, za obdobie 44 rokov, t.j. do roku 1736.

Terroir Roussillonu

V tomto roku bol Languedoc week po prvýkrát rozšírený aj o Roussillon. Predtým som označenie Languedov - Roussillon chápal ako jednu oblasť, s tým že Roussillon je taký chudobný príbuzný. Predsa len je to hodne na juhu a kým v Languedocu začali na sebe pracovať, Roussillon si naďalej spí svojim poobedným spánkom. Ani som len netušil ako veľmi som sa mýlil. Stačila jedna krátka návšteva a Roussillon sa stal mojou láskou na prvý pohľad.

Tirnavia 2018, zlatý Ruland z Modry

Stalo sa akýmsi pravidlom, že zlato zo súťaží prinášajú predovšetkým muškáty, tramíny, iršaje a devíny. Jedným slovom aromatické odrody. O to viac ma teší ak sa objaví pekné víno z nearomatických odrôd. Jedným z takých je Rulandské biele od Víno Ludvik z Modry.

Región Nitra - kraj vína

Jedným z vyvrcholení pestovateľskej a enologickej práce vinárov sú vinárske súťaže, na ktorých vinári môžu porovnať kvalitu svojej produkcie, stretnúť sa s kolegami a vymeniť si cenné skúsenosti a názory, ktoré ich inšpirujú do ďalšej práce. Nejde tu len o profesionálne spoločnosti ale aj o hobby vinárov, ktorých vzájomné stretnutia sa dejú práve tu. A čo tak víťazné vína posunúť na medzinárodnú úroveň? S touto myšlienkou sa prezentoval tento rok Nitriansky samosprávny kraj.

Prehliadka vín Vinfest Vinica 2018

Aj keď je súťaž Vinfest Vinica dlhoročnou nominačnou výstavou pre Národný salón vín Slovenskej republiky, možno nie je vinárskej verejnosti na Slovensku až taká známa. Organizátor súťaže je Nekvinum občianske združenie Vinica. Treba ale spomenúť aj Laca Zsigmonda, ktorý je spolu so svojou rodinou akoby dušou tejto výstavy. Tohto roku sa 27. apríla 2018 konalo odborné hodnotenie vín už 22. ročníka. Tu si dovolím zacitovať zo štatútu výstavy:

Château Ciceron, Corbieres 2016

Počas prezentácie vín z oblasti Corbieres, v reštaurácii La Barbacane, Hotela de la Cité v juhofrancúzskom Carcassonne som ochutnal veľa krásnych vín, ale jedno ma skutočne zaujalo. Zrejme to bolo na mne aj vidieť, pretože zástupkyňa vinárstva mi jednu fľašu venovala a pridala ešte odrodový Cabernet Sauvignon. Ten som venoval priateľovi Jurymu, ktorý oň prejavil záujem a ja som si nechal apelačný Corbieres ročníka 2016.