Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
26
apríl
2018

Danube Wine - verejná prezentácia

Príďte ochutnať 115 druhov vín zo 4 krajín sveta. Porovnajte si svoje preferencie s profesionálnymi degustátormi.
17:30h - odovzdávanie cien pre ocenené vinárstva a vína.
Vstupné 15,-.
26.04.2018 17:00
01
máj
2018

Ochutnávka vín Vienále Topoľčianky 2018

Verejná ochutnávka zúčastnených vín v priestoroch zámku Topoľčianky, kde prebehne aj odovzdávanie cien a vyhlásenie oficiálnych výsledkov súťaže - Vienále 2018.
01.05.2018 10:00

Články

722 záznamov

Vinofórum China Challenge 2018

Dobrý deň, pripomínam blížiaci sa termín uzávierky súťaže Agrovíno 2018, ktorá sa uskutoční 24.4.2018 v Nitre. Posledný termín na zaslanie prihlášky a na zaslanie vzoriek a zaplatenie poplatku je 17.4.2018.
Vážení kolegovia, vinári, aj v roku 2018 máte možnosť zaslať svoje vzorky na medzinárodnú súťaž Vinofórum China Challenge 2018, bez nákladov na dopravu a účastnícky poplatok. Účastníkom nominačnej súťaže Agrovíno, ako aj niektorým ďalším hradí tieto poplatky čínsky organizátor. Nie je potrebné zasielať nové vzorky ani prihlášku, pokiaľ sú vaše vzorky zaregistrované v elektronickom systéme na stránke www.vinko.sk ,cez systém vinkopro, pre súťaž AGROVÍNO 2018 .

Nádeje ročníka 2017, Mahid

Víno Mahid patrí medzi tie novšie vinárstva. Na začiatku bola partia nadšencov, veľa entuziazmu a láska k vínu. Prvé pokusy o vlastnoručne vyrobené víno boli tak trošku rozpačité, ale nakoniec sa funkcie technológa ujal Kit, ako všetci volajú Romana Kühtreibera a Víno Mahid sa razom zaradilo medzi úspešné projekty, ktoré majú svoje vína aj v Národnom salóne vín.

Nádeje ročníka 2017, Matyšák

Značka Matyšák je vnímaná kontroverzne hlavne vďaka širokej škále vín. Pod touto značkou nájdete lacné víno v retaili ale aj víno prémiovej kvality určené pre vinotéky. K retailovým vínam sa nejdem vyjadrovať pretože ich nepoznám a ak mám byť úprimný, ani ma moc nezaujímajú a myslím to všeobecne. Naopak veľmi ma zaujímajú prémiové vína od Matyšáka. Aj keď jeho priemernú úroveň a meno značky ťahajú dole práve spomenuté retailové vína, jeho prívlastkové víno predstavuje najvyššiu kvalitatívnu úroveň, kedykoľvek porovnateľnú s ktorýmkoľvek prémiovým slovenským vinárstvom.

Spojenie francúzskej gastronómie a slovenského vína

Nedávno prebehla médiami správa o úspechu slovenského vína Dunaj, od Slovenských viníc, ktoré sa dostalo na vínnu kartu michelinskej reštaurácie v Marseille. Reštauráciu vedie Lionel Levy, hviezda francúzskeho kulinárskeho juhu. Svoje umenie prišiel predviesť aj do Bratislavy.

VínkoPRO a Concours Mondial du Bruxelles

Po dvanástich rokoch putovania po Európe sa Concours Mondial du Bruxelles po prvýkrát koná mimo Európy a to v priamo v srdci Číny, v Pekingu. Po dohode s organizátormi súťaže, slovenskí vinári tento rok prihlasujú vína prostredníctvom systému VínkoPRO.

Furmint Day 2.0

Prvý februárový deň odroda Furmint oslávi svoj deň po druhý krát. Táto populárna karpatská odroda sa prejavuje v neuveriteľnej šírke štýlov. Diverzita Furmintu je skutočne pozoruhodná. Siaha od šumivých vín, cez ľahké suché vína, cez komplexné a minerálne, krémové víno vyzrievané v bariku až po sladké neskoré zbery typu samorodných vín a tokajských výberov. 1 Február 2018 je dňom Furmintu.

Národný salón vín 2017, červený šampión

Ak sa víno dostane do slovenskej TOP 100, je to pre vinára iste úspech. Zisk titulu šampióna má však oveľa sladšiu príchuť. Obzvlášť ak patríte na vinárskej scéne k tým novším vinárstvam. Za rok 2017 sa šampiónom v kategórii červených suchých vín môže pochváliť Víno Tajna.

Zber vzoriek na Vinalies Paris

Od dnešného dňa až do piatku 26. Januára prebieha zber vzoriek na súťaž Vinalies Internationales Paris. Z podporou Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska môžete využiť výhodnejšie podmienky prihlasovania vín. Podrobnosti k registrácii na súťaž nájdete v článku.

Slovenský Dunaj v Marseille

Na spočítanie slovenských vín, ktoré sú zalistované v niektorej z reštaurácií s jagavou michelinovou hviezdou, by nám stačili prsty dvoch (možno troch) rúk. Koncom minulého roka sa to podarilo aj vínu Dunaj 2016, Slovenské vinice, ktoré podávajú v reštaurácii v Marseille.

20. ročník ochutnávky mladých vín v Nemčiňanoch

Budeme ich jednotne volať svätokatarínske?

Fakt krásny Furmint

Takmer presne pred rokom sa konal v Košiciach prvý, či skôr nultý ručník Furmint Fóra. Po prvýkrát som sa stretol s tak širokou škálou vín z tejto odrody. Od jednoduchších ovocných až po mimoriadne pevné a minerálne vína. Pred ovocnosťou a expresivitou dávam prednosť textúre, pevnosti a elegancii. Víno ktoré som si z Furmint Fóra priniesol domov je presne môj typ.

István Szepsy - hľadanie dokonalého terroir

Nedávno som sa o sebe dopočul, že vraj nemám rešpekt k autoritám. Chápem, že niekto môže mať takýto pocit, ale to je asi len preto, že ho za autoritu nepovažujem. Ku skutočným autoritám pociťujem nie len rešpekt, ale aj hlbokú úctu. Mal som tú česť niekoľko takýchto ľudí spoznať a jedným z nich je človek, ktorého by som charakterizoval ako umelca, génia a vizionára. István Szepsy.

Dolce & Gabbana nemusí byť dolce

Sú vinári, ktorých si podľa niečoho zaškatuľkujete a dosť ťažko sa to mení. Začalo to kedysi dávno ružovým vínom, ktoré robili asi najsladšie pod Malými Karpatmi. V telefóne mám dodnes menovku Dolce & Gabbana vyhradenú pre Miloša Grančiča z dua Dubovský & Grančič. Dolce znamená sladký a ich vína tak doteraz vnímam. Aj keď ako sa zdá, neprávom.

Svätokatarínske víno v novom šate

Svätokatarínske víno v tomto roku naozaj prichádza v novom šate a mne sa žiada aj dodať s novým konceptom. Stále platí, že pod značkou Svätokatarínske víno môžu prísť na trh len vína vyrobené na Slovensku a zo slovenského hrozna . Každé víno, ktoré sa uchádza o označenie Svätokatarínske víno musí absolvovať aj senzorické hodnotenie.

Prečo liehomer ukazuje nulu

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadne domáceho vína. Tento rok sme sa presťahovali do RD kde rastie aj hrozno a keďže ho bolo prebytok, tak sme skúsili spraviť víno. Teraz sme ho zlievali od kvasiniek, čítala som, že nemá dlho ležať na nich a skúšala som odmerať obsah alkoholu a ukazoval 0. Tak by ma zaujímalo či je to v poriadku a víno ešte nadobudne nejako alkohol, alebo sme niekde urobili chybu a budeme mat vineu?? Ďakujem a pekný deň. Lenka