Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
28
november
2019

Novianska ochutnávka mladých vín 2019

6. ročník súťaže mladých vín regiónu Požitavie
31
december
2019

Víno roka - VínkoPRO 2019

VínkoPRO 2019 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2019.
Priebežné výsleky
Domov > Články > 

Recenzie vín

86 záznamov

Impérial od Moët & Chandon

Moët & Chandon je najviac predávané šampanské na svete. Približne každú jednu sekundu sa niekde na tejto planéte otvorí fľaša Moët & Chandon. Tento šampanský dom patrí do skupiny luxusných značiek a tomu podriaďuje aj štýl komunikácie. Moët & Chandon nekladie dôraz na prezentáciu kvality svojich vín, ale skôr na glamour. Svet modeliek, celebrít, úspešných športovcov, európska nobilita.... Aký vlastne je Moët & Chandon, je to iba naleštené pozlátko, alebo je to seriózne šampanské, zosobňujúce terroir Champagne, právom považovanej za jednu z najprestížnejších vinohradníckych oblastí sveta?

Nová línia vín od Château Topoľčianky

Na predstavení mladých vín v Château Topoľčianky som si všimol novú a naozaj pútavú a exkluzívnu etiketu. Nešlo o zmenu dizajnu, ale o úplne nový rad vín s názvom Vinohradnícky výber. Aktuálne v tejto línii nájdete štyri vína. Ja som ochutnal iba jedno z nich a popravde netuším kam by som ho pozicionoval....

AWC Vienna, dve zlaté pre Terra Wylak

Meno Roman Holec znalcom vína netreba bližšie predstavovať. Stál za vstupom PD Mojmírovce medzi prémiové vinárstva a taktiež stál pri zrode Vinidi. Dnes sa jeho meno spája s jeho vlastným vinárstvom menom Terra Wylak. Rovnako ako jeho predchádzajúce pôsobiská aj Terra Wylak je súčasťou Nitrianskej V.O., ale na AWC Vienna sa najlepšie darilo vínam dopestovaným v Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.

AWC Vienna , zlatý trojlístok z malého Burgundska

Milovníci a znalci vína už iste vedia čo myslím "malým Burgundskom". Vinohradnícka oblasť v okolí Hlohovca, kedysi tvorila tzv. Trnavsko-Hlohovskú vinohradnícku oblasť. V 90tych rokoch sa papierovo stala súčasťou Malokarpatskej VO, aj keď s ňou nemá nič spoločné. Čas ukázal, že rovnako ako slávne Burgundsko, aj Hlohovský rajón je fantastický pinotový terroir. Výsledky z Viedne to potvrdzujú a hneď trojnásobne.

Zlaté víno z najvyššie položenej slovenskej vinice

Niečo viac ako pred rokom som dostal úlohu, nájsť na Slovensku extrémne víno. Pod extrémnym vínom sa v tomto prípade rozumie víno dorobené z hrozna dopestovaného v nadmorskej výške viac ako 500 m nm. Pri hľadaní najvyššie položenej vinice ma viaceré zdroje opakovane odkazovali na Pukanec. Malé mestečko učupené pod viac ako 1000 m vysokým Sitnom.

Národný salón vín, Müller Thurgau 2017, Palugyay

Müller Thurgau je na prvý pohľad obyčajná, kvantitatívna odroda, ktorú všetci oberajú medzi prvými, pri cukornatosti na úrovni 17 °NM. Inak by hrozno stratilo kyselinu, víno by sa stalo fádnym až nudným. Daňou za sviežu kyselinku je istý stupeň nezrelosti. Keď som uvidel na fľaši prívlastok neskorý zber, považoval som to za chybu.

Rizling vlašský od Matyšáka, krásne letné pitie.

Rizling vlašský je zvláštna odroda. Navonok oceňovaná, niektorými dokonca uctievaná, no nájdu sa aj takí ktorí Rizling vlašský nepokladajú za „áčkovú“ odrodu. Medzi tých posledne menovaných radím aj sám seba. Rizling vlašský je preceňovaný a aj keď viem že sa dá z neho urobiť pekné víno, jeho výsadba vysoko prevyšuje jeho význam. Tých vín ktoré ma naozaj zaujali, nie je až tak veľa. Jedným z nich je sedemnástkový vlašák z Viničného.

Tirnavia 2018, zlatý Ruland z Modry

Stalo sa akýmsi pravidlom, že zlato zo súťaží prinášajú predovšetkým muškáty, tramíny, iršaje a devíny. Jedným slovom aromatické odrody. O to viac ma teší ak sa objaví pekné víno z nearomatických odrôd. Jedným z takých je Rulandské biele od Víno Ludvik z Modry.

Château Ciceron, Corbieres 2016

Počas prezentácie vín z oblasti Corbieres, v reštaurácii La Barbacane, Hotela de la Cité v juhofrancúzskom Carcassonne som ochutnal veľa krásnych vín, ale jedno ma skutočne zaujalo. Zrejme to bolo na mne aj vidieť, pretože zástupkyňa vinárstva mi jednu fľašu venovala a pridala ešte odrodový Cabernet Sauvignon. Ten som venoval priateľovi Jurymu, ktorý oň prejavil záujem a ja som si nechal apelačný Corbieres ročníka 2016.

Nádeje ročníka 2017, Mahid

Víno Mahid patrí medzi tie novšie vinárstva. Na začiatku bola partia nadšencov, veľa entuziazmu a láska k vínu. Prvé pokusy o vlastnoručne vyrobené víno boli tak trošku rozpačité, ale nakoniec sa funkcie technológa ujal Kit, ako všetci volajú Romana Kühtreibera a Víno Mahid sa razom zaradilo medzi úspešné projekty, ktoré majú svoje vína aj v Národnom salóne vín.

Nádeje ročníka 2017, Matyšák

Značka Matyšák je vnímaná kontroverzne hlavne vďaka širokej škále vín. Pod touto značkou nájdete lacné víno v retaili ale aj víno prémiovej kvality určené pre vinotéky. K retailovým vínam sa nejdem vyjadrovať pretože ich nepoznám a ak mám byť úprimný, ani ma moc nezaujímajú a myslím to všeobecne. Naopak veľmi ma zaujímajú prémiové vína od Matyšáka. Aj keď jeho priemernú úroveň a meno značky ťahajú dole práve spomenuté retailové vína, jeho prívlastkové víno predstavuje najvyššiu kvalitatívnu úroveň, kedykoľvek porovnateľnú s ktorýmkoľvek prémiovým slovenským vinárstvom.

Národný salón vín 2017, červený šampión

Ak sa víno dostane do slovenskej TOP 100, je to pre vinára iste úspech. Zisk titulu šampióna má však oveľa sladšiu príchuť. Obzvlášť ak patríte na vinárskej scéne k tým novším vinárstvam. Za rok 2017 sa šampiónom v kategórii červených suchých vín môže pochváliť Víno Tajna.

Slovenský Dunaj v Marseille

Na spočítanie slovenských vín, ktoré sú zalistované v niektorej z reštaurácií s jagavou michelinovou hviezdou, by nám stačili prsty dvoch (možno troch) rúk. Koncom minulého roka sa to podarilo aj vínu Dunaj 2016, Slovenské vinice, ktoré podávajú v reštaurácii v Marseille.

Fakt krásny Furmint

Takmer presne pred rokom sa konal v Košiciach prvý, či skôr nultý ručník Furmint Fóra. Po prvýkrát som sa stretol s tak širokou škálou vín z tejto odrody. Od jednoduchších ovocných až po mimoriadne pevné a minerálne vína. Pred ovocnosťou a expresivitou dávam prednosť textúre, pevnosti a elegancii. Víno ktoré som si z Furmint Fóra priniesol domov je presne môj typ.

Dolce & Gabbana nemusí byť dolce

Sú vinári, ktorých si podľa niečoho zaškatuľkujete a dosť ťažko sa to mení. Začalo to kedysi dávno ružovým vínom, ktoré robili asi najsladšie pod Malými Karpatmi. V telefóne mám dodnes menovku Dolce & Gabbana vyhradenú pre Miloša Grančiča z dua Dubovský & Grančič. Dolce znamená sladký a ich vína tak doteraz vnímam. Aj keď ako sa zdá, neprávom.