Noria, nevšedná a záhadná kráska
Na tohtoročnej AWC Vienna sa slovenským vínam výnimočne darilo a jedným zo zlatých medailistov bola Nória 2019, od PD Mojmírovce. Všetci vieme, že Nória je slovenský novošľachtenec, ale ruku na srdce, kto si dokáže okamžite vybaviť jej aromatiku tak ako to vieme pri odrodách ako je Rizling rýnsky, Devín, Cabernet Sauvignon,... Keďže na senzorické charakteristiky z čias tvorby slovenskej ampelografie sa dnes už nedá moc spoliehať, neostáva iné, iba sa s ňou bližšie zoznámiť osobne. Pri zoznamovaní sa, som narazil aj na nevysvetlené záhady.
Ak sa začneme baviť o Nórii z PD Mojmírovce, tak jej ochutnávka nebola mojou prvou. Víno som chutnal už začiatkom leta. Vtedy som ho hodnotil ako veľmi nádejné, ale zároveň bolo to skôr posledné technologické štádium ako víno pripravené na pitie. Kto pozná štýl enológa PD Mojmírovce Juraja Majšíka, tak mi rozumie. Zavolal som Jurajovi aby som mu pochválil Nóriu a zároveň sa popýtal na zopár podrobností, hlavne prečo práve Nória.
Z novošľachtencov je to pre nás najperspektívnejšia odroda. Možno jej sedí pôdny profil, možno jej vyhovuje naša mikroklíma, ale dáva nám krásne vína v každom roku s peknou takou medovkovo- citrusovou charakteristikou.
Či už je to kríženec Rizling rýnsky x Semillon, alebo Chrupka biela s Tramínom, ako je to najnovšie deklarované, to už je v podstate jedno. Bežne u nás dosahuje cukornatosť 22 - 23 °NM a pri tejto cukornatosti ju aj zberáme, pretože niekde v kategórii na pomedzí neskorý zber a výber z hrozna sa nám to najviac páči. Má príjemné pevné kyselinky, čo mi je sympatické, krásny svetlozelený odtieň, aromatika je svieža, ale nie je preexponovaná. Hrozno zreje niekedy koncom septembra.
Keď sme prvýkrát lisovali Nóriu, pivnica sa rozvoňala do vtedy pre nás nepoznanou vôňou, pretože Nória je veľmi špecifická. Predovšetkým očarujúca vôňa medovky je to čomu som ja osobne podľahol.
Skúšame rôzne štýly, aj na sucho aj na polosucho, Napr. túto Nóriu sme robili na dve časti, jedna bola dokvasená na sucho, druhá časť bola polosuchá no a po spojení je výsledkom ešte stále polosuché víno. V tomto roku(2020) sme ju robili s väčším podielom suchého vína.
Noria 2019, polosuché
Moderná, svetlá iskrivo číra farba s jemným zvyškom bubliniek CO2
Vôňa je veľmi svieža, sľubuje šťavnatú až pikantnú kyselinku. Nájdete v nej súznenie sviežej ovocnosti dužiny jabĺk s jemnými arómami kvitnúcej lúky v závere s prechodom do šťavnatých citrusov. V ústach je víno príjemne sladkasté, čo krásne harmonizuje s pikantnou kyselinkou, aromaticky sú ústa plné jablkovej dužiny, voňavého hrozna a bylín s príjemným citrusovým záverom, ktorý odoznieva v dlhej čistej a čisto citrusovej dochuti. Príjemná textúra.
Body 91
V čom je tá sľubovaná záhada?
Ampelografia hovorí o krížení Rizling rýnsky x Semillon, Juraj Majšík hovorí o najnovších genetických analýzach a uvádza kríženie Chrupka x Tramín. Bandy Korpás pre zmenu popiera Chrupku a uvádza Ezerjó x Tramín, čomu zodpovedá aj habitus kra a tvar listu, jedným dychom však vraví, že si to treba overiť u Janky Ďuríkovej, ktorá v tom čase pracovala vo výskumnej stanici. Aby sa kruh uzavrel, Janka Ďuríková potvrdzuje pôvodne uvádzané kríženie Rizling rýnsky x Semillon, avšak s tým, že ona sa nezúčastnila celého procesu kríženia, ale iba záverečnej fáze a odkázala ma pre zmenu na iných ľudí, ktorých však osobne nepoznám a nemám na nich kontakt. V každom prípade platia Majšíkové slová, že nech už je to ako chce, v každom prípade ide o pozoruhodnú a unikátnu odrodu poskytujúcu príťažlivé vína.