Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
01
január
2018

VínkoPRO 2018

VínkoPRO 2018 je vyhodnotenie najlepších vín zo všetkých súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v roku 2018.
Priebežné výsleky
01.01.2018 00:00
22
október
2018

Valné zhromaždenie

Valné zhromaždenie členov TERROIR POŽITAVIE a školenie degustátorov.
22.10.2018 16:00
23
október
2018

Svätokatarínske víno 2018

Svätokatarínske víno je značkou, ktorá garantuje kvalitu mladých vín. Nevyhnutnou podmienkou na udelenie známky Svätokatarínske víno je senzorické posúdenie vín a výber iba tých najlepších.
23.10.2018 11:00
10
november
2018

Festival vín Chute Malých Karpát

V sobotu 10. novembra 2018 bude Slovensko v oblasti Malých Karpát žiť nielen komunálnymi voľbami, ale najmä dobrým vínom. V obciach Pezinok, Šenkvice, Vinosady, Modra, Častá, Doľany, Suchá nad Parnou a Ružindol sa od 11:00 do 21:00 hod. otvoria brány profesionálnych vinárstiev. Už po tretí raz sa tak môžu milovníci kvalitného vína a dobrého jedla zúčastniť jesenného festivalu otvorených pivníc s názvom Chute Malých Karpát.
10.11.2018 00:00
Domov > Články > 

Z domova

218 záznamov

Ako sa hodnotí kvalita vína

Pred časom bol v magazíne Tesco alkoholické nápoje uverejnený článok, v ktorom Ing. Marek Závracký, PhD., hlavný inšpektor Štátnej veterinárnej správy a vedúci oddelenia pre kontrolu vína, popisoval proces kontroly vína. Keďže redakcia magazínu jeho odpoveď výrazne krátila, prinášame vám úplné znenie rozhovoru.

Poznáme najlepšie vína XIII ročníka Národného salónu vín

Doslova pred chvíľou sa skončilo hodnotenie 2. kola degustácie Národného salónu vín. Tí najlepší slovenskí hodnotitelia sa popasovali s 333 vzorkami vín, ktoré postúpili cez nominačné súťaže a splnili aj ďalšie podmienky ako je napr. vyrobené množstvo a pod. Sedem komisií hodnotilo vína rozdelené do šiestich kategórií a vybralo 75 najlepších.

Vínko pre Vinárku

SOŠVO Modra, známa aj ako Vinárka, zastúpená riaditeľkou školy Monikou Kisovou a redakcia nášho portálu uzavreli dohodu o používaní systému VínkoPRO, študentmi SOŠVO Modra. Študenti budú mať vďaka dohode prístup k najmodernejšiemu systému elektronického hodnotenia. Okrem priameho využitia systému na prihlasovanie a hodnotenie vín, VínkoPRO nepriamo núti užívateľa vnímať víno nie ako technologický výrobok, ale v spojení s terroirom ako esenciu krajiny kde sa zrodilo.

Burčiak v tomto roku od 6. augusta

V tomto roku hrozno dozrieva podstatne skôr ako tomu bolo v minulosti. Dokonca tak skoro, že odrody, ktoré sa najčastejšie používajú na výrobu burčiaku dosiahli svoju technologickú vyzretosť už koncom júla. Zákon však povoľuje predaj burčiaku až od 15. augusta. Ak by rezortné ministerstvo na tomto termíne trvalo, burčiak z odrôd ak je napr. Irsaj Oliver by sme tento rok neochutnali.

Nitriansky štatút viničného spoločenstva z roku 1692

Po dlhoročnom bádaní vo všetkých nitrianskych archívoch sa podarilo najsť z historického hľadiska významný písomný dokument. Ide o štatút viničného spoločenstva z roku 1692 spolu so 415 zápisnicami, za obdobie 44 rokov, t.j. do roku 1736.

Spojenie francúzskej gastronómie a slovenského vína

Nedávno prebehla médiami správa o úspechu slovenského vína Dunaj, od Slovenských viníc, ktoré sa dostalo na vínnu kartu michelinskej reštaurácie v Marseille. Reštauráciu vedie Lionel Levy, hviezda francúzskeho kulinárskeho juhu. Svoje umenie prišiel predviesť aj do Bratislavy.

20. ročník ochutnávky mladých vín v Nemčiňanoch

Budeme ich jednotne volať svätokatarínske?

Svätokatarínske víno v novom šate

Svätokatarínske víno v tomto roku naozaj prichádza v novom šate a mne sa žiada aj dodať s novým konceptom. Stále platí, že pod značkou Svätokatarínske víno môžu prísť na trh len vína vyrobené na Slovensku a zo slovenského hrozna . Každé víno, ktoré sa uchádza o označenie Svätokatarínske víno musí absolvovať aj senzorické hodnotenie.

Aké budú mladé vína?

Do príchodu prvých mladých vín ostáva asi mesiac. Prvé mladé víno sa môže na pulte objaviť vo fľaši prvý novembrový pondelok. V tomto roku je to až 6. novembra a žiada sa mi dodať, v predvečer výročia VOSR. Vinári majú už ani nie mesiac na to, aby mladé víno pripravili čo najlepšie. Aký bol priebeh ročníka a čo možno od mladých vín čakať....

Má zmysel pripomínať parížskeho šampióna?

Mišo Kuropka: Prepáčte za názor, ale trošku Vám to tu skĺzava do Sedlákovského klišé, MS 2009 Champion !?! Preboha zas! Už koľký krát! Viete definovať v čom bol ten MS09 tak výnimočný? A náhodou tak ten MS štandard od toho roku 2009 tak trošku nezosladol?

Horehronský džbánik

V metropole Horehronia Brezne, ako ho niektorí hrdo nazývajú, pôsobí už takmer pätnásť rokov náš Vinársky klub Finesa Brezno. Zhruba tridsiatka fanúšikov dobrého vína spoznáva a užíva si dobré slovenské víno v tomto nevinárskom kraji. Možno ste niektorí o našom klube už počuli. Nebude to však téma mojho príspevku, snáď inokedy. Každoročne máme ochutnávky ročníkov, ktoré nám predstavujú samotní výrobcovia. Rok 2015 bol krásny ročník pre biele vína. Medzi jednotlivými prezentáciami vždy samozrejme uplynie nejaká doba, preto nás napadla myšlienka, čo takto porovnať si tieto vína. Od myšlienky sme prešli k činu a rozhodli sme sa usporiadať 30.6.2016 prvý ročník Horehronského džbánika.

Môj pohľad na Národný salón vín

Náš čitateľ a vinár v jednej osobe Mišo Kuropka, otvoril diskusiu pod článkom Národný salón vín 2017. Odpovedať formou diskusie sa mi vidí nevhodné, predovšetkým z hľadiska rozsahu, tak som sa rozhodol reagovať formou článku.
Naozaj si myslite, že budeme brať vážne výsledky degustácií, kde si vinári hodnotia vlastné vína a udeľujú im zlate medaily? Nehovoriac o tom, že v porote nie je žiadny zahraničný medzinárodne uznávaný odborník. Namiesto toho sú tam obchodníci s enologickými preparátmi.....

Oranžové vína a ich efekt na zdravie

Macerované, ambrové, oranžové, šupkáče... Pre niekoho nová, štvrtá farba vína, pre iného to jediné pravé a pôvodné biele víno. Oranžové vína predstavujú výraznú minoritu a nachádzajú sa niekde na okraji širokého spektra vín. Niekto ich miluje, niekto sa im vyhýba. Vinári, ktorí sa týmto vínam venujú najčastejšie patria medzi tzv. autentistov, naturalistov a prírode verných (bláznov)vinárov. Svoje vína označujú za najlepšie, najčistejšie, najzdravšie. Je to naozaj tak?

BEZPLATNÁ REGISTRÁCIA a propagácia akcií, produktov a služeb

V spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom sme pripravili možnosť propagácie Vašich udalostí a služieb ako sú predaj vína, ochutnávky, ďalej enogastronómia, či ubytovanie spojené s vínom, atď.

Ráčite si dať Chardonnay biele, modré, alebo čierne?

Nebojte, tentokrát nikto neprišiel s novinkou v podobe čierneho Chardonnay, ako tomu bolo v prípade modrého. Na čierne Chardonnay a dokonca aj na čierny Rizling rýnsky som narazil náhodou. Jedna z trnavských pizzerií, ktorá pracovala výhradne na báze donáškovej služby, otvorila aj klasickú reštauráciu. V nápojovom lístku sa im podarilo také malé faux pas.