MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

Domov > Články > 

Zo sveta

112 záznamov

Rakúska červená revolúcia: špičkové vína od skvelých ročníkov

To, že Rakúsko vyrába biele vína svetovej úrovne, nie je žiadnou novinkou. V posledných rokoch však sú im v pätách aj rakúske červené vína, ktoré zbierajú najvyššie medzinárodné ocenenia. A niet sa čomu čudovať, veď od roku 2015 ide takmer o jeden výnimočný ročník za druhým. Najrozšírenejšie odrody ako je Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent a im podobné vyprodukovali šťavnaté, zrelé červené vína plné ovocia a so všetkou typickou sviežosťou rakúskych vín.

Nebbiolo Prima 2024 II časť

V porovnaní s Barbarescom je oblasť Barolo DOCG podstatne väčšia a je pod ňu začlenených celkovo 11 municipalít.
Keďže z niektorých municipalít bolo k dispozícii iba zopár vzoriek(či dokonca len jedna), budeme sa baviť iba o tých ktoré sú štatisticky významné a na záver si predstavíme vína Barolo riserva DOCG 2008.

Albeisa nie je iba fľaša

Albeisa je v prvom rade názov tvaru fľaše, ktorú dnes používa viac ako 300 vinárov z Langhe v severotalianskom Piemonte. Jej história sa začala písať pred viac ako 300 rokmi, začiatkom 18. storočia, ale význam Albeisy ďaleko presahuje význam obalu na víno.

Prosecco LE COLTURE

Snáď sa nenájde nikto kto by Prosecco ešte neochutnal či o ňom aspoň nepočul. Keď poviem Prosecco myslím tým to skutočné, nie tie čapované žbrndy nejasného pôvodu podvodne označované ako Prosecco. Dokonca tým nemyslím ani lacné Treviso DOC, aj keď to už podmienky na označenie spĺňa. Pod skutočným Proseccom rozumiem vína z oblasti Conegliano - Valdobbiadene od niektorého z renomovaných vinárov, ako je napr. Le Colture.

Stane sa Alta Langa ďalším Barbarescom?

Príbeh vinárstva Gaja, ktoré je dnes jedna z najprestížnejších svetových značiek, sa začal písať v severotalianskom Barbarescu. Úplne prirodzene do portfólia neskôr pribudlo Barolo, aj keď Angelo Gaja spočiatku tvrdohlavo označoval svoje Barolo, len ako Nebbiolo. Nasledoval majetok Pieve Santa Reastituta v oblasti Brunello di Montalcino, po ňom nasledovala Ca´Marcanda v toskánskom Bolgheri. Angelo tvrdil, že to bol jeho posledný projekt....

Blend Masters

Samotné mesto Bordeaux je akoby symbolom protikladov. Na jednej strane výkrik nie len architektonickej, ale aj marketingovej moderny akým je nepochybne La Cité du Vin a na strane druhej historické priestory La Grande Maison Bernard Magrez Práve tu sa bude konať 1. ročník netradičnej súťaže nazvanej Blend Masters, s podtitulom Bordeaux 2050 .

Concours Mondial de Bruxelles pokračuje v novom formáte

Súťaž Concours Mondial de Bruxelles prebieha v tomto roku v rovnakom formáte ako v predchádzajúcom roku. Organizátorom sa zrejme osvedčilo rozdelenie na celkovo 4 súťaže, pričom prvá z nich, Concours Mondial de Bruxelles Rosé selection má uzávierku už o 10 dní.

Lisabon s vôňou Sauvignonu

Concours Mondial du Sauvignon je putovnou súťažou. V priebehu rokov sa súťaž konala v severotalianskom Friuli, v španielskej Ruede, francúzkom Bordeaux a v Turaine, v rakúskom Štajersku a v tomto roku zavítala do Portugalska, presnejšie do Lisabonu, ešte presnejšie do Torres Vedras.

Jesť a piť po španielsky

Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.

Nebbiolo Prima 2022

Pri hľadaní najlepšieho talianskeho vína, pre istotu dodám, že červeného, sa ponúka prakticky celé Taliansko, veď skvosty sa dajú nájsť prakticky v každej jednej z oblastí. Na samotnom vrchole sú však iba dve oblasti. Toskánsko a Piemont. Brunello a Barolo. Aj keď som to kedysi priznával nerád, prvé miesto predsa len patrí apelácii Barolo.

Vytvoriť kupáž z vín za ostatných 50 rokov, to sa udeje raz za život

Nie je veľa vinárstiev, ktoré sa vedia odvolávať na históriu z 12. storočia. Jedným z takých je Schloss Gobelsburg , ktorý je najstarším z oblasti Kamptal. V tomto roku oslavuje svoje 850 výročie a pri tejto príležitosti sa udiali dve významné veci. Tou prvou je nová vína pivnica a tou druhou je asambláž, ktorú čo i len bez najmenšieho preháňania možno nazvať unikátnou.

Supertoskánske ikony pod jednou vlajkou

V Toskánsku vzniklo nové združenie, spájajúce vinárstva stojace za ikonami supertoskánskych vín, pod názvom Comitato Historical Super Tuscans. Ide o pôvodné supertoskánske vína, z oblasti Chianti classico, ktoré boli zámerne deklasifikované na najnižšiu úroveň stolového vína, pritom ich ceny násobne prekračovali úroveň apelačného Chianti classico D.O.C., ktoré pre svoju nízku farebnosť posmešne volali spaghetti chianti. Ich nástupom sa začalo obdobie Renesancie Chianti.

Jedna z najväčších svetových súťaží, Concours Mondial de Bruxelles, mení formát.

Concours Mondial de Bruxelles pôvodne belgická, svojim spôsobom vlastne redakčná súťaž, ktorá najprv prekročila hranice Belgicka aby nakoniec prekročila aj hranice Európy a zaradila sa tak medzi globálnych hráčov. Počet vzoriek vína postupne narástol za hranicu 10.000 vín, čo znamená pomerne náročnú logistickú operáciu, veľký počet degustátorov, hotelových izieb atď. Vedenie Concours Mondial de Bruxelles v snahe súťaž trochu zoštíhliť, časť vín vyčlenilo na samostatné súťaže.

Británia sa stala členom O.I.V.

Od 1. januára 2021 sa Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska stáva v poradí 48. členom Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno. Spojené kráľovstvo bolo aktívnym členom bývalého OIV v rokoch 1973 až 2004 a ako signatár dohody z 3. apríla 2001 nedávno dokončilo kroky potrebné na ratifikáciu tejto dohody a pripojenie sa k novému OIV. Spojené kráľovstvo je jedným z najväčších trhov s vínom na svete.

Na hodnotení najlepšieho Barola v New Yorku

Každý z nás má svoje preferované destinácie, ktoré by chcel navštíviť. Ja sa rád túlam po krajoch kde rastie vinič, rodí sa tam dobré víno, majú dobrú kuchyňu a skvelú kávu, a ak tam cítiť vôňu mora, je to len dobre. Riešením tejto rovnice o veľa neznámych je južné Francúzsko, Španielsko, Rumunsko, ale aj Maďarsko, Rakúsko, a tí čo ma poznajú vedia, že predovšetkým Taliansko. V rámci talianskych TOP oblastí súperia o pozíciu jednotky Barolo z Piemontu a Brunello di Montalcino z Toskánska, pričom síce iba o kúsok ale predsa, vedie Piemont. Aspoň zatiaľ.