MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 15.5.2025
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > 

Zo sveta

114 záznamov

Nové pravidlá AWC Vienna

Fakt, že AWC Vienna je rozdelená na dva termíny, je známy už dlhšiu dobu. Otázkou pre mňa bol zoznam súťažných kategórií pre jednotlivé kolá. Predpokladal som, že zoznam kategórií bude pre jednotlivé kolá odlišný a organizátormi zverejnený zoznam súťažných kategórií pre rok som považoval za predbežný. Všetko je však inak ako som predpokladal.

AWC Vienna mení svoju tvár

Niektorým z Vás som sľúbil zabezpečiť pozvánku na Wine Gala Night AWC Vienna a samozrejme sľub som nedodržal. V roku 2024 to bolo po prvýkrát v histórii súťaže, čo sa Wine Gala Night nekonala. Dôvodom bola požiadavka vinárov na čo najskoršie zverejnenie úplných výsledkov súťaže AWC Vienna, čomu sa organizátori rozhodli vyhovieť a tak slávnostné vyhlasovanie stratilo zmysel. Zároveň to však primälo Michaela Edlmosera celkovo prestavať súťaž. Od tohto roku sa vína budú hodnotiť na dve kolá.

Rakúska červená revolúcia: špičkové vína od skvelých ročníkov

To, že Rakúsko vyrába biele vína svetovej úrovne, nie je žiadnou novinkou. V posledných rokoch však sú im v pätách aj rakúske červené vína, ktoré zbierajú najvyššie medzinárodné ocenenia. A niet sa čomu čudovať, veď od roku 2015 ide takmer o jeden výnimočný ročník za druhým. Najrozšírenejšie odrody ako je Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent a im podobné vyprodukovali šťavnaté, zrelé červené vína plné ovocia a so všetkou typickou sviežosťou rakúskych vín.

Nebbiolo Prima 2024 II časť

V porovnaní s Barbarescom je oblasť Barolo DOCG podstatne väčšia a je pod ňu začlenených celkovo 11 municipalít.
Keďže z niektorých municipalít bolo k dispozícii iba zopár vzoriek(či dokonca len jedna), budeme sa baviť iba o tých ktoré sú štatisticky významné a na záver si predstavíme vína Barolo riserva DOCG 2008.

Albeisa nie je iba fľaša

Albeisa je v prvom rade názov tvaru fľaše, ktorú dnes používa viac ako 300 vinárov z Langhe v severotalianskom Piemonte. Jej história sa začala písať pred viac ako 300 rokmi, začiatkom 18. storočia, ale význam Albeisy ďaleko presahuje význam obalu na víno.

Prosecco LE COLTURE

Snáď sa nenájde nikto kto by Prosecco ešte neochutnal či o ňom aspoň nepočul. Keď poviem Prosecco myslím tým to skutočné, nie tie čapované žbrndy nejasného pôvodu podvodne označované ako Prosecco. Dokonca tým nemyslím ani lacné Treviso DOC, aj keď to už podmienky na označenie spĺňa. Pod skutočným Proseccom rozumiem vína z oblasti Conegliano - Valdobbiadene od niektorého z renomovaných vinárov, ako je napr. Le Colture.

Stane sa Alta Langa ďalším Barbarescom?

Príbeh vinárstva Gaja, ktoré je dnes jedna z najprestížnejších svetových značiek, sa začal písať v severotalianskom Barbarescu. Úplne prirodzene do portfólia neskôr pribudlo Barolo, aj keď Angelo Gaja spočiatku tvrdohlavo označoval svoje Barolo, len ako Nebbiolo. Nasledoval majetok Pieve Santa Reastituta v oblasti Brunello di Montalcino, po ňom nasledovala Ca´Marcanda v toskánskom Bolgheri. Angelo tvrdil, že to bol jeho posledný projekt....

Blend Masters

Samotné mesto Bordeaux je akoby symbolom protikladov. Na jednej strane výkrik nie len architektonickej, ale aj marketingovej moderny akým je nepochybne La Cité du Vin a na strane druhej historické priestory La Grande Maison Bernard Magrez Práve tu sa bude konať 1. ročník netradičnej súťaže nazvanej Blend Masters, s podtitulom Bordeaux 2050 .

Concours Mondial de Bruxelles pokračuje v novom formáte

Súťaž Concours Mondial de Bruxelles prebieha v tomto roku v rovnakom formáte ako v predchádzajúcom roku. Organizátorom sa zrejme osvedčilo rozdelenie na celkovo 4 súťaže, pričom prvá z nich, Concours Mondial de Bruxelles Rosé selection má uzávierku už o 10 dní.

Lisabon s vôňou Sauvignonu

Concours Mondial du Sauvignon je putovnou súťažou. V priebehu rokov sa súťaž konala v severotalianskom Friuli, v španielskej Ruede, francúzkom Bordeaux a v Turaine, v rakúskom Štajersku a v tomto roku zavítala do Portugalska, presnejšie do Lisabonu, ešte presnejšie do Torres Vedras.

Jesť a piť po španielsky

Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.

Nebbiolo Prima 2022

Pri hľadaní najlepšieho talianskeho vína, pre istotu dodám, že červeného, sa ponúka prakticky celé Taliansko, veď skvosty sa dajú nájsť prakticky v každej jednej z oblastí. Na samotnom vrchole sú však iba dve oblasti. Toskánsko a Piemont. Brunello a Barolo. Aj keď som to kedysi priznával nerád, prvé miesto predsa len patrí apelácii Barolo.

Vytvoriť kupáž z vín za ostatných 50 rokov, to sa udeje raz za život

Nie je veľa vinárstiev, ktoré sa vedia odvolávať na históriu z 12. storočia. Jedným z takých je Schloss Gobelsburg , ktorý je najstarším z oblasti Kamptal. V tomto roku oslavuje svoje 850 výročie a pri tejto príležitosti sa udiali dve významné veci. Tou prvou je nová vína pivnica a tou druhou je asambláž, ktorú čo i len bez najmenšieho preháňania možno nazvať unikátnou.

Supertoskánske ikony pod jednou vlajkou

V Toskánsku vzniklo nové združenie, spájajúce vinárstva stojace za ikonami supertoskánskych vín, pod názvom Comitato Historical Super Tuscans. Ide o pôvodné supertoskánske vína, z oblasti Chianti classico, ktoré boli zámerne deklasifikované na najnižšiu úroveň stolového vína, pritom ich ceny násobne prekračovali úroveň apelačného Chianti classico D.O.C., ktoré pre svoju nízku farebnosť posmešne volali spaghetti chianti. Ich nástupom sa začalo obdobie Renesancie Chianti.

Jedna z najväčších svetových súťaží, Concours Mondial de Bruxelles, mení formát.

Concours Mondial de Bruxelles pôvodne belgická, svojim spôsobom vlastne redakčná súťaž, ktorá najprv prekročila hranice Belgicka aby nakoniec prekročila aj hranice Európy a zaradila sa tak medzi globálnych hráčov. Počet vzoriek vína postupne narástol za hranicu 10.000 vín, čo znamená pomerne náročnú logistickú operáciu, veľký počet degustátorov, hotelových izieb atď. Vedenie Concours Mondial de Bruxelles v snahe súťaž trochu zoštíhliť, časť vín vyčlenilo na samostatné súťaže.