MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Zo sveta > 

Blend Masters

Blend Masters

Samotné mesto Bordeaux je akoby symbolom protikladov. Na jednej strane výkrik nie len architektonickej, ale aj marketingovej moderny akým je nepochybne La Cité du Vin a na strane druhej historické priestory La Grande Maison Bernard Magrez Práve tu sa bude konať 1. ročník netradičnej súťaže nazvanej Blend Masters, s podtitulom Bordeaux 2050 .

V polovici apríla sa stretnú piati assembleri a každý z nich bude musieť vytvoriť assambláž. Zo starostlivo vybraných vín sa pokúsia namiešať, tak ako je v Bordeaux tradíciou, to najlepšie víno, ktoré by malo zodpovedať predstave budúceho vývoja štýlu vína Bordeaux 2050.
Toto podujatie má podobu večera, počas ktorého vybraní odborníci vína nie len vytvoria, ale tie budú podrobené hodnoteniu odbornej poroty zloženej z odborníkov z radov enológov, someliérov a novinárov. Každé hodnotenie bude pozostávať zo slovného opisu, ktoré bude analyzované pomocou AI "Tastee"od WineSpace a následne Tastee vytvorí organoleptický profil vína. Víno ktoré za najlepšie  vyhlási porota sa stane víťazom súťaže.
Nový formát, ktorý predvedie umenie assambláže si vyžaduje skutočné know-how a je súčasťou histórie a identity vína, najmä tých z Bordeaux. Umelci sú zvyknutí pracovať mimo dohľadu verejnosti v intímnom prítmí barikových pivníc s vínami ktoré dôverne poznajú a s ktorými sa toľkokrát maznali.
Blend Masteri budú musieť predviesť svoje know-how za bieleho dňa. Pre 5 kandidátov predstavuje táto súťaž jedinečný zážitok. Nebudú mať žiadne informácie o vínach ktoré budú používať. Je len na nich, aby využili svoj jemnocit a ponúkli svoju osobnú víziu vína vytvoreného podľa zadania súťaže. Všetko v časovom limite, nezvyčajne krátkom pre tento typ práce. Svet vína podlieha veľkým zmenám: globálne otepľovanie, zmeny v spotrebiteľských návykoch, očakávaniach spotrebiteľov, k tomu nepredvídateľné zmeny, v oblasti Bordeaux aj nové odrody, to všetko si vyžaduje zamyslenie sa nad vývojom(alebo kryštálovú guľu).

blend_masters_03

Viac ako len súťaž, Blend Masters je poskytuje priestor na skúmanie nových spôsobov robenia vecí a myslieť mimo rámca. Čas na výmeny názorov a diskusií spestrí večer, najmä počas prezentácie výsledkov. Assambleri aj členovia  poroty budú pozvaní, aby vysvetlili svoj prístup a ich pocity.
Hlavnými postavami 1. ročníka zameraného na Bordeaux sú vinári odkojení vodou Girondy a nakoniec je to celkom prirodzené, veď  Bordeaux je krajinou assambláží par excellence.
Téma „Bordeaux 2050“ vychádza z témy výskumných prác vedeckého vinohradníckeho centra Bernarda Magreza, predovšetkým z diplomovej práce „La Tour Notebook 2050”. Táto práca sa začala v roku 2022 a jej cieľom je predvídať vplyv globálneho otepľovania na vína a navrhnúť, aké by mohli byť odrody viniča v Bordeaux roku 2050.
Jeho základom je unikátny pokusný pozemok v Bordeaux, vysadený 84 odrodami viniča, kde je umelo simulované globálne otepľovanie. Julien Viaud, enológ spojený s laboratóriom Rolland & Associés, bol vybraný ako garant tohto kola súťaže. Bude predsedať degustačnej porote a prinesie svoje skúsenosti a jeho víziu assambláže. Nakoniec bude tento večer príležitosťou pre všetkých prítomných ochutnať rôzne vína pochádzajúce z tejto výskumnej práce a vyjadriť svoj pohľad na budúcnosť identity vín z Bordeaux.
****
Bernard Magrez Grands Vignobles vlastní 4 vinice Grands Crus classé v Bordeaux: Château Pape Clément v Pessacu, Château Fombrauge v Saint Emilion, Château La Tour Carnet v Médocu a Clos Haut Peyraguey v Sauternes. Bernard Magrez vlastní aj 42 viníc vo Francúzsku a v ďalších 8 krajinách sveta. Od roku 2013 sa výrazne angažuje vo výskume a vývoji, najmä v oblasti ochrany životného prostredia, ochranou viníc pred mrazmi, ochranou pred krupobitím, je priekopníkom vo využití dronou a robotiky. Maison Bernard Magrez spustil v januári 2020 prvý start-up inkubátor venovaný vínu a vínnej turistike.

Pri organizácii podujatia Blend masters spojili sily Bernard Magrez, Concours Mondial de Bruxelles a Winespace.