Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
18
november
2017

Mladé víno v MOVINE

Mladé vína z produkcie vinárstva MOVINO môžete ochutnať
priamo v ich “rodisku” s výkladom od domácich pivničných majstrov.

Čaká na vás veľa dobrého vína ako aj chutné regionálne špeciality.

Vstupné 15 eur na osobu. V cene je zahrnutá ochutnávka 8 vzoriek vín, záhryz vo forme regionálnych špecialít, prehliadka výrobných priestorov.

Počet miest je limitovaný. Rezervácie na info@movino.sk alebo na telefónnom čísle 0903 650 691.

Tešíme sa na vás!
18.11.2017 16:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00
Domov > Články > 

Vínopédia

37 záznamov

Adstringentný

sťahujúci, zvierajúci, trpký

Akostné aromatické šumivé víno

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013

Akostné šumivé víno

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013

Autochtónny

autochtónny pôvodný, vyskytujúci sa v mieste svojho pôvodu - toľko slovník cudzích slov

Botrytída

Známa aj ako pleseň sivá, prípadne pod názvom Botrytis cinerea a to či už vo svojej zhubnej, alebo ušľachtilej podobe. Jej ušľachtilej forme vďačíme za jedinečný, botrytický štýl vína, zároveň však spôsobuje významné škody a vinohradníci musia pred ňou vinič chrániť.

Cibéba

Výraz cibéba pochádza z arabského zibiiba, čo znamená hrozienko. U nás sa výraz používa predovšetkým v súvislosti s tokajským vínom, do ktorého sa pridávajú cibéby, čo sú vlastne hrozienka, ktoré sa vytvorili na viniči pôsobením ušľachtilej formy plesne Botrytis cinerea.

Čiastočne prekvasený hroznový mušt

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013

Čiastočne prekvasený hroznový mušt získaný zo zhrozienkovateného hrozna

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013

Dozážny likér

Dozážny prípadne aj expedičný likér sa používa na konečné dotvorenie štýlu šumivého vína. Jeho zloženie je často stráženým tajomstvom, pretože tento záverečný krok je veľmi dôležitý a dokáže výrazne zmeniť výsledný prejav šumivého vína.

Ešte kvasiace mladé víno - Burčiak

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013

Forditáš, Mášláš

NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 606/2009
z 10. júla 2009

Hroznový mušt

Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013

Hydrodol.

Ak ste sa v priebehu posledného polroka zúčastnili niektorej vinárskej akcie, napríklad Dňa otvorených pivníc, pravdepodobne už máte za sebou prvú skúsenosť s prípravkom Hydrodol. Je to výživový doplnok, ktorý pomáha zmieňovať ťažkosti spojené s konzumáciou alkoholu, ako je známa ranná nevoľnosť. Mechanizmus účinku a ďalšie podrobnosti vysvetľuje stať v knihe o víne od autorov Miloša Mikuša a Petra Pružinca.

Chateau

Výraz ktorý môžete nájsť na etikete aj slovenských a českých vín. Legislatíva ho umožňuje používať len vo vymedzených prípadoch.

Kryomacerácia

Kryomacerácia je proces pri ktorom sa pomleté a odzrnené hrozno, najčastejšie bielych odrôd, nechá macerovať vo vlastnom mušte pri nízkej teplote.