Akostné aromatické šumivé víno
Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013
„Akostné aromatické šumivé víno“ je akostné šumivé víno:
a) | ktoré sa získava tak, že sa pri zostavovaní cuvée použije len hroznový mušt alebo kvasiaci hroznový mušt, ktoré pochádzajú z osobitných muštových odrôd uvedených na zozname, ktorý má Komisia vypracovať prostredníctvom delegovaných aktov podľa článku 75 ods. 2. Akostné aromatické šumivé víno tradične vyrábané tak, že sa pri zostavovaní cuvée používajú vína, má určiť Komisia prostredníctvom delegovaných aktov podľa článku 75 ods. 2; |
b) | ktoré, ak sa uchováva v uzavretých nádobách pri teplote 20 °C, má v dôsledku prítomnosti oxidu uhličitého v roztoku pretlak najmenej 3 bary; |
c) | ktorého skutočný obsah alkoholu nesmie byť menší ako 6 obj. % a |
d) | ktorého celkový obsah alkoholu nesmie byť menší ako 10 obj. %. |
7) Sýtené víno.
Odrody ktoré sa môžu použiť pre cuvée Aromatických šumivých vín a Akostných AŠV s CHOP
z 10. júla 2009