Akostné šumivé víno
Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013 zo 17. decembra 2013
„Akostné šumivé víno“ je produkt:
a) ktorý sa získava prvotným alebo druhotným alkoholovým kvasením:
— z čerstvého hrozna,
— z hroznového muštu alebo
— z vína;
b) z ktorého sa pri otvorení nádoby uvoľňuje oxid uhličitý pochádzajúci výhradne z kvasenia;
c) ktoré, ak sa uchováva v uzavretých nádobách pri teplote 20 °C, má v dôsledku prítomnosti oxidu uhličitého v roztoku pretlak najmenej 3,5 bary; a
d) v prípade ktorého celkový obsah alkoholu cuvée určenej na jeho prípravu je najmenej 9 obj. %.
a) ktorý sa získava prvotným alebo druhotným alkoholovým kvasením:
— z čerstvého hrozna,
— z hroznového muštu alebo
— z vína;
b) z ktorého sa pri otvorení nádoby uvoľňuje oxid uhličitý pochádzajúci výhradne z kvasenia;
c) ktoré, ak sa uchováva v uzavretých nádobách pri teplote 20 °C, má v dôsledku prítomnosti oxidu uhličitého v roztoku pretlak najmenej 3,5 bary; a
d) v prípade ktorého celkový obsah alkoholu cuvée určenej na jeho prípravu je najmenej 9 obj. %.
Odrody ktoré sa môžu použiť pre cuvée Aromatických šumivých vín a Akostných AŠV s CHOP
NARIADENIE KOMISIE (ES) č. 606/2009
z 10. júla 2009
z 10. júla 2009