Furmint
Furmint je veľmi stará odroda spájaná predovšetkým s produkciou Tokajských vín. Prvé záznamy pochádzajú z druhej polovice 16. storočia práve v súvislosti s tokajským vínom. Jedna z hypotéz spája Furmint s Talianskom. Vraj túto odrodu priviezli talianski osadníci.
Napr. názov obce Bara je spájaný s juhotalianskym Bari, potom je tu mesto Formia s ktorým je spájaný názov odrody, rovnako ako Fior di Montana, atď. Viacej svetla do problému priniesli testy DNA. Jedným z rodičov Furmintu je odroda Gouais blanc, ktorá bola v stredoveku rozšírená po celej Európe a je rodičom odrôd ako je Chardonnay Gamay či Rizling rýnsky. To zatiaľ taliansky pôvod nevylučuje a dokonca ani to, že v Taliansku nie je známa žiadna odroda, ktorá by bola v príbuzenskom vzťahu s Furmintom. Za tie storočia sa nenávratne stratili desiatky ak nie stovky rôznych odrôd a to aj u nás nie len v Taliansku. Definitívne rozuzlenie priniesol objav druhého rodiča z roku 2017. Je ním odroda Alba imputotato. Rumunská odroda rozšírená na Balkáne. Lokalita pôvodu odrody sa tak definitívne posúva na maďarsko - rumunské pomedzie a keďže vzdialenosť medzi mestom Tokaj a rumunskou hranicou je niečo cez 70 km, pokojne môžeme do rodného listu odrody Furmint ako rodisko zapísať tokajskú oblasť. Ak by to náhodou bolo aj o pár desiatok kilometrov ďalej smerom na Bukurešť, v tokajskej oblasti je dnes vysadených približne 90% svetových výsadieb.
Furmint sa vyskytuje v štyroch rôznych biotypoch. Klasický biely, ružový, Furmint s voľným strapcom a premenlivý. Pod Furmintom rozumieme Furmint biely, pričom najžiadanejším je klon s malými bobuľami, ktorý poskytuje najkoncentrovanejšie vína.
Odroda je dlho spájaná so sladkými tokajskými výbermi, ale poskytuje aj vzrušujúce suché vína.
Furmint má jedinečný a nezameniteľný aromatický profil. Pripomína kvetinové tóny agátu v kombinácii s rozvinutými odtieňmi včelieho vosku a hlavne výraznej minerality. Vína sú pevné, doslova chlapské s prirodzene vysokým obsahom kyselín a vzhľadom na schopnosť odrody dosahovať vysoké cukornatosti, aj alkoholicky plné. Furmint je náchylný na botrytídu, ktorá rozširuje senzorický profil Furmintu a to aj v prípade suchých vín.
Okrem tokajskej oblasti a ojedinelých pokusov, sa Furmint pestuje v v Burgenlande pri Neziderskom jazere, kde sa pestoval aj v minulosti, ale po fyloxére sa stratil, rovnako ako napr. zo Svätého Jura. Poznajú ho tu ako Mosler, ale aj Furmint. V Chorvátsku a Srbsku je známy ako Moslavac, väčšie výsadby sú v Slovinsku (názov Šipon) a v Nemecku ako Zapfner.
Vo Francúzsku je Tokay niekedy zamieňaný s Furmintom, ale v tomto prípade ide o Pinot gris.
Furmint je rodičom aromatickejšej odrody Lipovina a taktiež sa uplatnil v Taliansku v krížení ďalších odrôd. Bussanello(Rizling vlašský x Furmint), Fubiano(Furmint x Trebiano Toscano), Vega (Furmint x Malvasia Istarska) a tokajský novošľachtenec Zéta (Furmint x Bouvier).