MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
december
2022

Vinum novum 2022

Poslanie súťaže vín dopestovaných a vyrobených v roku 2022
a) Odborne posúdiť a vyhodnotiť vína vyrobené rôznymi technologickými postupmi a metódami z rôznych odrôd a z rôznych vinárskych oblastí. Získané poznatky a skúsenosti budú sprostredkované s cieľom skvalitnenia daného odboru.
b) Prezentovať kvalitné vína slovenskej produkcie širokej laickej ako i odbornej verejnosti, a tým podporiť výrobu, predaj a najmä všeobecné povedomie o týchto produktoch.
c) Sprostredkovať a prehĺbiť výrobné, obchodné a spoločenské vzťahy medzi výrobcami, obchodníkmi a spotrebiteľmi.
10
december
2022

Novianska ochutnávka mladých vín 2022

Prezentácia zúčastnených vzoriek súťaže VINUM NOVUM 2022,
oficiálne vyhodnotenie súťaže, odovzdávanie cien, medailí, verejná výstava vzoriek.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.

      Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Jesť a piť po španielsky

Jesť a piť po španielsky

Vo viedenskom Danube City usporiadala španielska ambasáda v spolupráci s ICEX a FWS prezentáciu španielskych delikates pod názvom Eat & Drink Spain. Dejiskom prezentácie spojenej s ochutnávkou bol najvyšší viedenský mrakodrap DC Tower 1. Vyhnem sa bližšiemu popisu fantastických delikates ako je Jamon, Chorizo, rôzne druhy salám, klobás či syrov. No ako italofil, musím uznať, že napr. taký Jamon(sušená šunka), s prehľadom predčil známe talianske Prosciutto.

Poďme k vínu. Španieli pripravili prehliadku pestrej škály vín, v ktorej boli zastúpené tie najzaujímavejšie vinohradnícke oblasti. Nemohla chýbať u nás azda najznámejšia červená španielska oblasť, Rioja, ale ani Ribera del Duero, Castilia y León, mňa osobne potešila Cava a Rueda, ale nechýbali ani ďalšie z ktorých narýchlo spomeniem Penedes alebo Jumiliu.
img_20220929_140938Degustáciu som začal Cavou, pre tých ktorí nevedia, je to vlastne celošpanielska apelácia vyhradená pre šumivé vína. Bublinky ponúkali Bodega Pago de Tharsys a Bodegues Sumarroca. Klasická assamblage odrôd Xarel-lo (čítaj čarelo), Macabeo a Parellada, niekedy s prídavkom Chardonnay, či dokonca čisté Chardonnay. Môj tip: Pago de Tharsys Reserva Brut nature 2017 a Sumarroca Grand cuvée Gran reserva Brut Nature. Ako špecialitka sa dala ochutnať aj Sumarroca 2CV (to 2CV znamená dva kone) čo bolo vlastne oranžové víno.
Zamieril som k stolíku Rueda, ktorá leží severozápadne od Madridu v pomerne vysokej nadmorskej výške. Spomínam si na veľmi pekné, prekvapivo svieže biele vína, ako Verdejo a Sauvignon blanc. Pri stolíku Gil Family estates mali celú škálu vín, ale z Ruedy iba Verdejo, príjemne svieže s typicky španielskym, trošku výraznejším pohladením dreva. Počas mojej cesty v Ruede som mal možnosť navštíviť vinicu ktorá mala viac ako 160 rokov a taktiež ochutnať víno, ktoré sa v nej urodilo. Vzrušujúci zážitok.

Z rovnakého vinárstva bola aj Rioja v modernom elegantnom pohladení a veľmi pekné komplexné Tempranillo z DO Toro, jedno u najkrajších vín toho dňa. Ešte mladistvé, nerozvinuté, ale so skvelou budúcnosťou.

Keď sme pri krásnych vínach, vrátim sa do Rioji od Viňa Olabarri. Paloma Jiménez vyslovovala názov vinárstva s takým sexi zavrčaním na konci, niečo ako Olavarrrrrí. Boli to skôr vína klasického Rioja štýlu, pre zmenu celý rad vín, od Crianza, až po Gran reserva (v pamäti utkvela reserva 2016 a gran reserva 2015), ale prekvapením bola minilínia dvoch vín Bikandi Bio Crianza a hlavne dokonalá Bikandi Reserva 2009. Paloma mala kópiu nemeckého časopisu WeinWirtschaft, v teste ktorého, sa práve reserva 2016 stala najlepším vínom z oblasti Rioja. Pekné víno, pomerne ovocné, ale nemôžem si pomôcť, Gran reserva 2015 bola predsa len štruktúrovanejšia a elegantnejšia.

img_20220929_170201

Zaujímavá bola línia vín z Bodegas Castano z DO Yecla. Všetky vína postavené na odrode Monastrel v spojení s Cabernet Sauvignon Merlot, Syrah, Garnacha a všetky veľmi pekné. Typicky alkoholické, s výraznou ovocnosťou. Mojím tipom v tomto prípade je Casa Cisca, čistý Monastrel vyzrievaný v bariku, technicky ide o crianzu.

img_20220929_162656

Prakticky to isté sa dá povedať aj o jednom z dobre ukrývaných tajomstiev, o apelácii Ribera del Duero v podaní vinárstva Dominio Basconcillos. Vraj sú to vína, ktoré sa ponášajú na Bordeaux. Pri troche predstavivosti sa s tým do istej miery dá súhlasiť, v každom prípade ide o štrukturálne veľmi pevné a elegantné vína, ktoré neviem či môžu konkurovať vínam z Bordeaux, rozhodne sa však nestratia pri Rioje.

img_20220929_142010img_20220929_170230img_20220929_150322


Úplne na záver som sa ešte poobšmietal okolo stolíkov s Jamonom, Chorizom, syrmi, olivami... Ak by niekto vedel, kde sa tu dá zohnať úžasný ovčí syr od Quedos de Hualdo, pošlite mi prosím kontakt. Ak sa niekedy v budúcnosti ešte dostanem do oblasti Toleda, určite sa k nim vyberiem.

Organizátorom sa podaril vytvoriť, ak si dobre spomínam, asi najlepšiu kolekciu španielskych vín. Nebolo tam jediné slabé miesto, celková úroveň bola veľmi vysoká. Zatiaľ mám odloženú fľašu Tridente Tempranillo, ktorej sa niekedy budem venovať podrobnejšie.

Šumivé víno a kvasinky.

Šumivé víno vzniká sekundárnou fermentáciou základného vína. Tak ako je dôležité zvoliť vhodné základné víno, rovnako je dôležité zvoliť správny druh kvasiniek. Veľké svetové spoločnosti, pre ktoré je šumivé víno hlavným najdôležitejším produktom venujú mimoriadnu pozornosť výberu kvasiniek a náležite sa o ne starajú počas celého procesu premeny tichého vína na víno šumivé. Pozrime sa ako to robia u výrobcu najlepšej španielskej cavy, v spoločnosti Segura Viudas.