MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Zo sveta > 

Na hodnotení najlepšieho Barola v New Yorku

Na hodnotení najlepšieho Barola v New Yorku

Každý z nás má svoje preferované destinácie, ktoré by chcel navštíviť. Ja sa rád túlam po krajoch kde rastie vinič, rodí sa tam dobré víno, majú dobrú kuchyňu a skvelú kávu, a ak tam cítiť vôňu mora, je to len dobre. Riešením tejto rovnice o veľa neznámych je južné Francúzsko, Španielsko, Rumunsko, ale aj Maďarsko, Rakúsko, a tí čo ma poznajú vedia, že predovšetkým Taliansko. V rámci talianskych TOP oblastí súperia o pozíciu jednotky Barolo z Piemontu a Brunello di Montalcino z Toskánska, pričom síce iba o kúsok ale predsa, vedie Piemont. Aspoň zatiaľ.

barolo_consorzio_02aV apríli 2019, na veľtrhu Vinitaly slávnostne oznámili predstavitelia združenia Barolo & Barbaresco, že najbližšia Anteprima, mimochodom úžasného ročníka 2016, sa bude konať v NYC a pozvú na ňu 50 najlepších degustátorov na svete. Celkom dobrý mediapoint, od tej chvíle o tom písali všetky  talianske vinárske aj nevinárske platformy. Keď mi o niekoľko mesiacov neskôr prišiel email s pozvánkou na Barolo & Barbaresco World Opening, neveril som vlastným očiam a ak mám byť úprimný, do New Yorku sa mi moc nechcelo. Neviem prečo, proste nikdy nebol na mojom zozname.  Podobná ponuka sa však neodmieta a aj keď sa zďaleka necítim byť jedným z TOP 50 degustátorov sveta, cez veľkú mláku som nakoniec predsa len letel.

times_sq

Do NYC som sa vybral o týždeň skôr aby som si trochu užil atmosféru mesta čo nikdy nespí. Absolvoval som také tie klasické pasce na turistov ako je hamburger v Hard Rock café na Times Square,  homára v Red Lobster, Hot Dog na rohu ulice, obľúbil som si Philly cheesesteak na inom rohu, rýchlo som si zvykol na slaninovo-vajíčkovo - sladkopečivové raňajky, ale káva....., káva bola hrozná. Skúsil som všetko možné, vrátane Starbucks, ale na ňom  je dobrá jediná , jediná vec. Free wifi. Kúsok od Central Parku som uvidel dôverne známe logo Illy caffé a plný nádeje som zamieril dnu. Odmenou mi bola vodová čierna brečka tak ako všade inde. Ricardo Illy, inak vášnivý milovník vína(a producent konkurenčného Brunello di Montalcino ), by sa asi veľmi divil čo za kávu to predáva. Musím priznať, že až na ten Hot Dog od nejakého Rusa a ešte niečo mexické, mi chutilo všade. To napriek tomu, že v celom New York City je iba 5 reštaurácií. Čítate správne, 5 reštaurácií. S tromi hviezdičkami od Michelina. S dvomi hviezdičkami je 11 reštaurácií, s jednou 49, Bib Gourmand 116 a 301 s označením Plate Michelin. Spolu teda 482 reštaurácií ktoré sú uvedené v červenom sprievodcovi. Až na zopár výnimiek, všetky nájdete na Manhattane. Reštaurácií kde varia skvele a Michelin guide o nich ani len netuší sú tam tisíce. Pri potulkách po China towne som zablúdil do takej malej,... aj sa zdráham napísať reštaurácie, kde mali asi tri stoličky, ale varili tam skvele. Autentická  kuchyňa akú som zažil vo vnútornej Číne.

Ak sa bavíme o víne, treba vedieť jednu vec. Zabudnite na naše cenové reálie. Víno je tam pomerne drahá záležitosť a ešte vás stále otravujú s dokladom totožnosti aby si overili, že napriek prešedivelej brade náhodou nemáte menej ako 21 rokov.  Dokonca keď sme si v bežnom store kupovali dve pivá, chceli vidieť dva doklady totožnosti. Paradoxne, keď som si kupoval zopár fliaš vína, doklady nechceli vôbec.

Pri Rockefellerovom centre bol stánok s vínami z vinárstiev údajne patriacich do Rockefellerovho portfólia. Vyskúšal som dve z nich. Prvé nieslo v názve slovo Rhona a druhé Languedoc. Technologicky korektné vína, ktorým nebolo čo vytknúť, ale ani nepotešili. V malom plastovom poháriku za 30 USD.

20200201_194923img_20200203_155241illy_cafepohar_nevzrusujuceho_ale_ani_nerusiaceho_vina_od_rockefelera_na_30usd_v_plaste_off_coursered_lobster

BBWO - Barolo & Barbaresco World Opening

barolo_flasa_01_smallPo niekoľkých dňoch strávených v New Yorku ako turista, som sa presunul z nazvime ho klasického  hotela kúsok od Times Square, do Public hotel, ktorý sa nachádza na okraji Little Italy, kúsok od Wall Street a Liberty tower, postavenej na mieste bývalých dvojičiek WTC. Názov Public hotel znie síce ľudovo, ale inak je to moderný dizajnový high end hotel, v ktorom pri troche zveličenia potrebujete svoj smart mobil aj na splachovanie WC.

img_20200204_094233

Oficiálny program sa začal až večer. Bolo to niečo medzi seminárom, ochutnávkou a večerou vo forme bufetu, na niektorom z najvyšších poschodí hotela s krásnym výhľadom na večerný Mantattan. Bolo to vlastne prvé stretnutie s vínami ročníka 2016, ale ochutnali sme aj zopár starších vín, ktoré priniesli vinári ubytovaní v hoteli. Takmer som zabudol na jednu dôležitú maličkosť. Hneď po príchode sme si všetci nainštalovali aplikáciu BBOW2020, ktorá obsahovala údaje o vinárstvach a vínach, ktoré sme mali na programe. Využili sme ju však až na druhý deň, keď sme sa presunuli na 5th Avenue v strednom Manhattane, kde sa konal BBWO Grand Tasting.

grand_tasting08

       allesandro_masnaghettiimg_20200204_153735grand_tasting03grand_tasting01grand_tasting04

Grand Tastingu v priestoroch Center415 sa okrem vinárov, organizátorov a World’s Best Palates, ako nazvali našu skupinu, zúčastnili aj pozvaní hostia z radov distribútorov, someliérov, novinárov, proste každý kto sa v New Yorku a priľahlom okolí pohybuje okolo vína a niečo znamená. Stretol som tam napr. svojho priateľa Luiza Alberto, zakladateľa skupiny #winelover, ktorá má dnes takmer 30.000 členov.

grand_tasting_mapka_s_qr_kodmi_kopia
Grand Tastingu sa zúčastnilo celkovo 150 vinárstiev z oblastí Barolo a Barbaresco. Každé z nich malo stolík, na ktorom bolo Barolo ročníka 2016, prípadne nejaké ďalšie, či už riservu, alebo iný ročník, ale vždy len Barolo zo single vineyard apeláciou, tzv. MGA(taliani to vyslovujú mega).  Pre tých, ktorí mali záujem dozvedieť sa niečo viac, boli pripravené dve prednášky. Prvú u nich viedol žoviálny Alessandro Masnaghetti, autor viacerých vinárskych máp. Vysvetlil význam a históriu M.G.A. (Menzioni geografiche aggiuntive - doplnkové geografické označenie), drobné odchýlky v pravidlách platných zvlášť pre Barolo a zvlášť pre Barbaresco. Možno viete, možno nie, podľa apelačných pravidiel, sa môže časť jednej vinice nachádzať v apelácii Barolo DOCG, ale iná časť tej istej vinice už je iba Nebbiolo. Alessandro ukázal zábery, na ktorých sa topil sneh vo vinici a krásne bolo vidieť, ktorá časť je Barolo a ktorá už nie. Prednáška bola veľmi zaujímavá, ale odhryzla značnú časť času určeného na degustáciu. Pôvodne som mal v pláne absolvovať aj druhú prednášku, ale to by som sa "uprednáškoval" a nič by som neochutnal. Okrem jednotlivých stolíkov vinárov, boli v miestnosti dva veľké ostrovy, pričom na jednom bolo Barolo a na druhom  Barbaresco. Po celom obvode bola na stoloch nalepená akoby rozstrihaná mapa oblasti, na nej QR kód a fľaše pochádzajúce z konkrétnej vinice. Každú fľašu bolo možné vyhľadať si v aplikácii, prípadne nasnímať QR kód so všetkými informáciami o vinici, vinároch a vínach. Podľa reakcií mojich kolegov to bola horúca novinka. Na tomto mieste si však s potešením neodpustím poznámku, že identický systém sme prvýkrát použili na Furmint fóre v Košiciach, v roku 2017, čo ocenili predovšetkým hostia z Maďarska. Nemal síce mapy, ale návštevníci mohli hodnotiť vína. Pomerne rýchlo sa takto dali ochutnať vína, podľa jednotlivých viníc. Nebol v tom však osobný kontakt s vinárom. Našťastie sa tam objavila Adriana Harandzová, Slovenska žijúca v Turíne. Na chvíľu mi robila sprievod a odporučila mi zopár zaujímavých vinárstiev.

img_20200204_140743

Jedným z nich bol Lorenzo z rodinného vinárstva Azienda Olivero Mario, ktorého vína boli excelentné. Lorenzo bol veľmi milý a urobil na mňa naozaj dojem. Neskôr mi aj fľašu svojho Barola 2016 Bricco Ambrogio venoval, čo ma síce potešilo, menšiu radosť má však každý, kto sleduje uhlíkovú stopu. Tú fľašu som si priviezol domov a tak vlastne obletela tretinu planéty. Okrem Adrianou odporučených vinárstiev som navštívil aj zopár ďalších a samozrejme nemohol som si nechať ujsť ani ikonu Piemontu vinárstvo Angelo Gaja, kde víno prezentovala jeho staršia dcéra Gaia. Do kalicha však nalievala tak málo, že vlastne ani netuším ako to víno chutilo. Obzvlášť po tom čo v ústach ešte doznievajú predchádzajúce vína. Všetci navôkol však tvrdili, že bolo vynikajúce... Neviem, asi nie som dostatočne skúsený degustátor.
img_20200204_153524
Prvý z bodov programu sa chýlil ku koncu, resp. mohol som sa rozhodnúť, či sa vrátim autobusom, alebo ešte ostanem degustovať a vrátim sa metrom. Po týždni v New Yorku som sa v newyorskom podzemí už celkom dobre orientoval, takže metro nebolo pre mňa problémom, ale nebaví ma naháňačka. Čo som chcel, už som ochutnal a nevidím zmysel v tom snažiť sa ochutnať všetko. Ak by som mal inak perfektnej organizácii niečo vytknúť, tak je to krátkosť času vyhradeného pre Grand tasting. Vedel by som tam pokojne stráviť aj ďalšie dva dni. Pri odchode som si všimol plagáty a výzvy od domácich, pretože prezident Trump v tom čase neustále čosi mlel o zavedení 100% cla na európske vína. Nerozumiem tomu detailne, ale vraj by to výrazne poškodilo americký trh s vínom. Tvrdili Amíci.

Večer sme trávili v hotelovej reštaurácii, teraz pre zmenu á la carte. Tu sa ukázali niektoré, európsko-americké odlišnosti, pokiaľ ide o gastronómiu. Môj kolega z Belgicka si objednal grilované rebierka a priniesli mu čosi čo označil za zuhoľnatené. V každom prípade povrch bol úplne čierny, ale to zase v ponímaní amerického BBQ to nie je nič neobvyklé. Manažér reštaurácie nechápal v čom je problém, Európania zase nechápali ako to môže niekto jesť. Nakoniec sme sa zhodli na tom, že je to proste neriešiteľné. Tak ako sa nedá reklamovať káva, ktorú považujeme za tmavú teplú brečku bez chuti, tak sme nakoniec neriešili ani tie rebierka. Vo vínnej karte mali silné zastúpenie európske vína, ja som však deň ukončil pivom.

Druhý deň, odborná degustácia.

po_hodnoteniMám rád keď sa odborná degustácia koná v hoteli v ktorom som ubytovaný. Obrazne povedané, dá sa zísť dolu v papučkách. Až na to, že sme hodnotili niekde na 25. poschodí a vhodnejšia bola skôr viazanka ako papučky. V mojej komisii sme boli šiesti. Traja Američania, Aziat, Juhoameričanka žijúca v Španielsku a moja maličkosť. Hneď na úvod sme sa navzájom predstavili a povedali o sebe zopár slov. Bolo pre mňa až šokujúce, aký dôraz na svoju sebaprezentáciu kládli Američania a akú doslova prkotinu zo svojho CV dokázali vytiahnuť, len aby toho vymenovali o sebe čo najviac. Ani na okamih som nezapochyboval o tom, že počas hodnotenia budeme mať názorové nezhody. Hneď prvé víno, išlo o Barbaresco, bolo jemné, elegantné, skôr ľahšie ako bodybuilder, pekná ovocnosť, harmonické... Držal som sa pri zemi a dal som mu 90 bodov. Američania boli v rozmedzí 60-70 bodov, zvyšní kolegovia medzi 80-88.  Pokrčil som plecami a išli sme ďalej. V priebehu hodnotenia som si najviac rozumel so "Španielkou" a s Aziatom. Američania si zase rozumeli navzájom a bolo cítiť, že sa snažia vnútiť svoj názor aj nám. Elektronický systém na ktorom sme hodnotili neumožňoval ani predsedovi pozrieť si výsledky ostatných členov komisie a to ani po uzavretí hodnotenia. O to viac sme spolu komunikovali a obhajovali svoje stanoviská. Niekedy bola jediným argumentom poznámka, "toto podľa mňa nie je Barolo". Naopak pre mňa z nepochopiteľných príčin vynášali do nebies víno, ktoré malo až pálivý alkohol, drsné taníny,...
img_20200205_142313
V jednom z flightov zrazu išli po sebe asi 3-4 vína, ktoré sa páčili nám, Neameričanom a viac - menej aj Američanom. Boli na začiatku flightu, neboli to žiadne bomby, skôr elegantné šťavnaté ovocné a harmonické vína.
hodnotenie

Po skončení hodnotenia sme si vína prechutnávali opäť, tentokrát neanonymne a čuduj sa svete, všetky boli z jedného MGA, aj keď každé od iného výrobcu. A bol medzi nimi aj "môj" Olivero Mario, Bricco Ambrogio. Navzájom sme si pozerali do poznámok a diskutovali. Potešilo ma keď jeden z Američanov ochutnal vína, ktoré on hodnotil vysoko a ja nízko a divil sa, čo mu na nich predtým tak chutilo. Dokázal si priznať chybu.

Vyvrcholenie BBWO, Slávnostný gala večer

BBWO Gala dinner sa konal v priestoroch Eataly Downtown, v jednej z budov WTC. Ak ste to prehliadli, tak eataly je slovná hračka z anglických slov eat (jesť) a Italy. Číta sa to "ítali". Je to vlastne sieť obchodných domov s prémiovými talianskymi potravinami. Na úvod všetkých zabával šéfkuchár svetovej extratriedy Massimo Bottura, ochutnávali sme drobnosti na uvítanie, trošku sme sa pripili z koktailu, ktorý Massimo pripravil okrem iného z Barola a japonskej whisky. Samozrejme nasledovala večera v podaní Massima Botturu, ktorá reflektovala na klasické suroviny z Piemontu, ale s americkým prvkom. Piemont je známy vynikajúcou kvalitou, predovšetkým teľacieho mäsa a Amerika dala svetu hamburger. Jeden z chodov bol teda hamburger z teľacieho mäsa z Piemontu a redukciou z Barola. O vystúpenie sa postaralo talianske trio La Gioa, ale hlavnou hviezdou večera bolo víno.
             massimo_bottura_nikdy_never_chudemu_talianskemu_kucharovi             liberty_tower_pohlad_z_wtc
Chválospevy na ročník 2016 predniesol Matteo Ascheri - Prezident Consorzio Tutela Barolo Barbaresco Alba Langhe e Dogliani, po ňom Massimo Bottura, Angelo Gaja, a vlastne každý, kto sa objavil na pódiu. Treba uznať, že ročník 2016 je naozaj výnimočný. Nevšedná elegancia, harmónia, ušľachtilá ovocnosť, dokonale jemné taníny. Matteo dopredu avizoval, že na základe výsledkov nášho hodnotenia bude vytvorený index kvality ročníka. Do indexu však zahrnuli aj hodnotenie enológov, výsledky januárového hodnotenia v Piemonte, priebeh počasia a ja mám chuť dodať, že asi aj bulharskú konštantu. Hodnotenie ročníka 2017 pre Barbaresco vyšlo 98,1 bodu a hodnotenie ročníka Barolo 2016 vyšlo 99,3 bodu. Vzhľadom na rozpoltenosť nášho hodnotenia, vôbec netuším ako sa k takému číslu dopracovali, naozaj to vyzerá na tú bulharskú konštantu, rozumiem však čo tým chcú svetu odkázať a ja osobne sa  s odkazom plne stotožňujem. Ročníku Barolo 2016 chýba k dokonalosti len zopár desatín bodu. Niekto na pódiu povedal, že práve sa sme sa stali súčasťou histórie, pretože niečo podobné sa udialo po prvýkrát v histórii konzorcia. Vtedy som to považoval za nadnesené, s odstupom času a najmä keď som v kontakte s vinármi z Barola, si uvedomujem význam tohto eventu. Aktuálna informácia z Piemontu, ročník 2020 je vraj opäť jeden z naj....

Ak zvažujete, kúpu nejakého naozaj dobrého vína na archiváciu, Barolo 2016 je ten najlepší tip.

Ginestra 2008, Barolo DOCG, Paolo Conterno

Pred cestou do New Yorku na BBWO som sa chcel trochu naladiť a vlastne s profesionálnou zodpovednosťou aj pripraviť na degustáciu vín z tejto najprestížnejšej talianskej oblasti. V pivnici mám zopár fliaš Barola. Keď som sa rozhodoval ktorú z nich otvoriť, voľba padla na ročník 2008 od Paola Conterna. Víno po 11 rokoch by malo byť v TOP kondícii. Teda aspoň Barolo určite.

Bricco Ambrogio 2016, Barolo DOCG, Azienda Olivero Mario

Počas prezentácie vín z oblasti Barolo & Barbaresco fantastického ročníka 2016 v NYC som sa zoznámil s jedným z piemontských vinárov, s Lorenzom Olivero. Lorenzo prezentoval dve vína, na nič sa nehral a vlastne ani nemusel. Jeho vína rozprávali za neho. Jedno z nich som si dokonca cez pol planéty priviezol naspäť domov. Bolo ním single vineyard víno, ktoré v Barole označujú ako MGA, konkrétne víno z vinice Bricco Ambrogio.

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

V rôznych oblastiach je priebeh ročníka a s ním spojená budúca kvalita vín, často veľmi rozdielna. U nás sa ročník 2016 "preslávil" predovšetkým nadmerným výskytom ázijskej lienky a typickým pyrazínovým prejavom vín. Úplne inak tomu bolo v severotalianskom Piemonte. Na adresu Barola zaznievajú samé superlatívy. Tie umiernené vravia o najlepšom ročníku ostatných desaťročí, tie odvážne o ročníku storočia.