MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

06
marec
2025

Vitis Aurea Modra 2025

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXIV. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2025
.
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
05
apríl
2025

Vyhlásenie výsledkov GUSTUS JUVENILIS 2025 s možnosťou degustácie súťažných vín

Vyhlásenie výsledkov Gustus Juvenilis 2025 sa uskutoční 5.5.2025, v Nitrianskej synagóge o 17:00h


Udalosť trvá od 17:00 do 22:00

Vstupné 10 eur / osoba - degustačný pohár a katalóg v cene
08
apríl
2025

Linčanský džbánek 2025

Spolok vinárov a vinohradníkov Zeleneč, organizuje odbornú degustáciu 24. ročníka súťažnej výstavy vín, „Linčanský džbánek 2025“. Špecialitou súťaže je kategória ultrasuchých vín do 2 g/l zvyškového cukru.
Domov > Články > Zo sveta > 

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

V rôznych oblastiach je priebeh ročníka a s ním spojená budúca kvalita vín, často veľmi rozdielna. U nás sa ročník 2016 "preslávil" predovšetkým nadmerným výskytom ázijskej lienky a typickým pyrazínovým prejavom vín. Úplne inak tomu bolo v severotalianskom Piemonte. Na adresu Barola zaznievajú samé superlatívy. Tie umiernené vravia o najlepšom ročníku ostatných desaťročí, tie odvážne o ročníku storočia.

Známky nástupu vegetačného cyklu sa prvýkrát objavili na začiatku sezóny, keď mierne teploty a nízke zrážky v januári a začiatkom februára potvrdili trend, ktorý sa prejavil už v prvej časti zimy. Na druhej strane od konca februára v marci teploty naopak klesli a padlo veľa zrážok, ktoré poskytli pôde dobré zásoby vody, aj keď menej ako v predchádzajúcom roku. „Neskorá“ zima viedla k oneskoreniu opätovného spustenia vegetácie, ktoré sa dá odhadnúť na približne desať dní pre všetky odrody v porovnaní s minulým rokom.
barolo_flasa_01
Začiatok jari bol v znamení dažďa, ktorý vzhľadom na 10 dňové oneskorenie vegetácie nespôsobil žiadne poškodenie chorobami. Priemerné teploty neboli vysoké, najmä v dôsledku chladných nocí. Oneskorenie fenologických fáz pokračovalo až do konca leta, ktoré malo síce pozvoľný, ale dlhý priebeh až do konca septembra. Hrozno bolo vo vynikajúcej kondícii, dokonca aj krupobitie sa tento rok Barolu zväčša vyhýbalo. 

Zber bielych odrôd začal 5. septembra a trval až do 20. Septembra, pričom vinári plynule prešli na zber modrých odrôd. Ako tradične prvá bola odroda Dolcetto, nasledovaná bez prerušenia zberu odrodou Nebbiolo, ktorého zber trval až do polovice októbra. Zber Barbery sa prekrýval so zberom Nebbiola, ktoré ako prvé začali oberať v zóne Barbaresco, nasledovala oblasť Nebbiolo d’Alba a až nakoniec Barolo. Vo všetkých prípadoch hrozno dosiahlo úplnú fenolickú vyzretosť, (čo je pri tanických odrodách mimoriadne dôležité pozn. red.) Dokonalým indikátorom vyzretosti v tomto prípade bol obsah kyseliny jablčnej v hrozne. Barbera dosahovala približne 2.5 g/L, Dolcetto 1.5 g/L  a Nebbiolo dokonca menej ako 1 gram. 
Oneskorený vývoj zapríčinený už na začiatku roka, sa v plnej miere prejavil v mesiacoch august a september. Obzvlášť druhá polovica septembra bola rozhodujúca pre tvorbu látok tvoriacich štruktúru vína. Išlo predovšetkým o polyfenolické látky. 
Z pohľadu analytických parametrov sa môžeme tešiť na vína dokonale vyvážené, úžasnou aromatikou a skvelou štruktúrou, hoci v niektorých prípadoch bol zaznamenaný nižší obsah alkoholu ako v roku 2015. Očakávame že o ročníku 2016 sa bude ešte dlho hovoriť.

pozn. tv. Nižší obsah alkoholu je štandardne skôr výhodou, víno pôsobí elegantnejšie. Pre Barolo platí najnižšia hranica alkoholu na úrovni 12,5% avšak pre single vineyard vína, tzv MeGA, platí najnižšia hodnota 13% alkoholu.