MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
08
marec
2023

Concours Mondial du Sauvignon 2023

Concours Mondial du Sauvignon sa v roku 2023 presunie do JAR, go krajiny kde sa rodia krásne vína odrody Sauvignon blanc.
09
marec
2023

Vitis Aurea Modra 2023

Organizačný výbor súťaže Vitis Aurea Modra si Vás dovoľuje pozvať na XXII. ročník medzinárodnej výstavy vín
VITIS AUREA Modra 2023
.
24
marec
2023

Verejná degustácia vín XXII. ročníka VA Modra 2023

24.3.2023 o 16:00h Slávnostné odovzdávanie ocenení
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
22
apríl
2023

Víno Bojnice 2023

„VÍNO BOJNICE 2023“ je dvadsiatytretí ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2023.

      Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

Ročník 2016 sa zapíše do histórie. Nie však u nás, ale v oblasti Barolo.

V rôznych oblastiach je priebeh ročníka a s ním spojená budúca kvalita vín, často veľmi rozdielna. U nás sa ročník 2016 "preslávil" predovšetkým nadmerným výskytom ázijskej lienky a typickým pyrazínovým prejavom vín. Úplne inak tomu bolo v severotalianskom Piemonte. Na adresu Barola zaznievajú samé superlatívy. Tie umiernené vravia o najlepšom ročníku ostatných desaťročí, tie odvážne o ročníku storočia.

Známky nástupu vegetačného cyklu sa prvýkrát objavili na začiatku sezóny, keď mierne teploty a nízke zrážky v januári a začiatkom februára potvrdili trend, ktorý sa prejavil už v prvej časti zimy. Na druhej strane od konca februára v marci teploty naopak klesli a padlo veľa zrážok, ktoré poskytli pôde dobré zásoby vody, aj keď menej ako v predchádzajúcom roku. „Neskorá“ zima viedla k oneskoreniu opätovného spustenia vegetácie, ktoré sa dá odhadnúť na približne desať dní pre všetky odrody v porovnaní s minulým rokom.
barolo_flasa_01
Začiatok jari bol v znamení dažďa, ktorý vzhľadom na 10 dňové oneskorenie vegetácie nespôsobil žiadne poškodenie chorobami. Priemerné teploty neboli vysoké, najmä v dôsledku chladných nocí. Oneskorenie fenologických fáz pokračovalo až do konca leta, ktoré malo síce pozvoľný, ale dlhý priebeh až do konca septembra. Hrozno bolo vo vynikajúcej kondícii, dokonca aj krupobitie sa tento rok Barolu zväčša vyhýbalo. 

Zber bielych odrôd začal 5. septembra a trval až do 20. Septembra, pričom vinári plynule prešli na zber modrých odrôd. Ako tradične prvá bola odroda Dolcetto, nasledovaná bez prerušenia zberu odrodou Nebbiolo, ktorého zber trval až do polovice októbra. Zber Barbery sa prekrýval so zberom Nebbiola, ktoré ako prvé začali oberať v zóne Barbaresco, nasledovala oblasť Nebbiolo d’Alba a až nakoniec Barolo. Vo všetkých prípadoch hrozno dosiahlo úplnú fenolickú vyzretosť, (čo je pri tanických odrodách mimoriadne dôležité pozn. red.) Dokonalým indikátorom vyzretosti v tomto prípade bol obsah kyseliny jablčnej v hrozne. Barbera dosahovala približne 2.5 g/L, Dolcetto 1.5 g/L  a Nebbiolo dokonca menej ako 1 gram. 
Oneskorený vývoj zapríčinený už na začiatku roka, sa v plnej miere prejavil v mesiacoch august a september. Obzvlášť druhá polovica septembra bola rozhodujúca pre tvorbu látok tvoriacich štruktúru vína. Išlo predovšetkým o polyfenolické látky. 
Z pohľadu analytických parametrov sa môžeme tešiť na vína dokonale vyvážené, úžasnou aromatikou a skvelou štruktúrou, hoci v niektorých prípadoch bol zaznamenaný nižší obsah alkoholu ako v roku 2015. Očakávame že o ročníku 2016 sa bude ešte dlho hovoriť.

pozn. tv. Nižší obsah alkoholu je štandardne skôr výhodou, víno pôsobí elegantnejšie. Pre Barolo platí najnižšia hranica alkoholu na úrovni 12,5% avšak pre single vineyard vína, tzv MeGA, platí najnižšia hodnota 13% alkoholu.