PD Mojmírovce
Víno z vlastných viníc
1951
Prvá písomná zmienka vinohradníckej obce Mojmírovce ( v minulosti Urmín) pochádza z roku 1156. O existencii výroby a predaja vína svedčia historické listiny z roku 1290. Už vtedy Urmínčania dodávali víno do Ostrihomu. V súčasnosti sa moderné vinárstvo sústreďuje na produkciu a výrobu kvalitných akostných vín s prívlastkom. Hlavným zámerom enológa pána Juraja Majšíka je snaha prispôsobiť sa východzej surovine, objaviť v nej to najlepšie až skryté, čo vie hrozno ponúknuť pre milovníkov vína. "Konzumenta nechceme unaviť, ale ponúknuť mu prirodzenú sviežosť mojmírovských bielych vín."
Jedno z mála družstiev, ktoré sa kvalitou svojej produkcie radí k tým najlepším vinárstvam na Slovensku. Prvé nafľašované víno bolo z vynikajúceho ročníka 2003. Vlastne všetko víno je dorobené výlučne z vlastného hrozna, ktoré za svoj úspech vďačí aj výnimočnému terroir.
PD Mojmírovce majú vinice na dvoch honoch, ktoré zaberajú celkovú plochu viac ako 126 ha. Dolná hora-Čásarovská a Predná hora sú miestami kde je vinič vysadený už tisícročie. Prvými odrodami, ktorými sa Mojmírovce preslávili bol Rizling rýnsky a Frankovka modrá. Dnes hrajú prím pinoty, predovšetkým Chardonnay – Starý koreň, ktoré bolo vysadené v roku 1968.
Odrodové zloženie výsadieb je typické pre Nitriansku V.O. Najväčšie zastúpenie má Veltlínske zelené, nasleduje Müller Thurgau, Chardonnay, Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon. Z dalších odrôd je to predovšetkým Tramín červený, Rulandské šedé, Sauvignon, Svätovavrinecké a Alibernet. V poslednej dobe pribudla aj nová výsadba slovenských novošľachtencov Milia, Noria, Hron a Dunaj, ktorých prvá štandardná úroda je z roku 2017. Odporúčame ochutnať hlavne lokálpatriotom, stoja skutočne za preskúmanie.
Produkcia PD Mojmírovce dosahuje viac ako 12O tisíc fliaš. Kapacita vinárstva dokáže spracovať približne 250t hrozna ročne. Nadprodukciu suroviny potom do vínnych mokov spracovávajú vinárske podniky ako Víno Mrva & Stanko, a.s. (34t), Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o. (250t), Víno Levice s.r.o. (250t). Vinárske produkty z Mojmíroviec však nájdete aj pod značkou Kremnitzer Ringburger.
Do roku 2008 v časoch enológa Romana Holeca vlajkovou loďou vinárstva bol Rizling rýnsky. Ťažko povedať, či si ešte drží prvenstvo v obľube Mojmírovských vín, pretože silným konkurentom pod dohľadom Juraja Majšíka sa mu stali Pinoty a Sauvignony svojím tradične sviežim nádychom, nové zaujímavé cuvée pod značkou Mojmír, Mernet,... vynikajúce ružové Cabernety, Klarety či vydarený experiment vyzretého Alibernetu pod názvom A15. Vinárstvo produkuje samozrejme aj ľúbivé tóny sviežeho Müllera, jedno z prvých ružových v sezóne Andrejka, či sladký Muškátik. V neposlednom rade stojí za zmienku aj víno okamihu (musíte ten okamih práve vystihnúť - ideálne koniec leta, preto aj jeho obchodný názov Babie leto) Rulandské biele. Do archívu sú však vhodné napr. šedé pinoty, alebo Chardonnay svojou plnosťou a dlhou dochuťou. Každý rok však prekvapí iné vínko, v ročníku 2015 napr. Veltlínske zelené, ročník 2017 Müller Thurgau,... preto je vždy čo objavovať.
Vinárstvo produkuje dve akostné rady vlastných vín - Original vines Q4 a štandardná kvalita "gastro". Nedajte sa však pomýliť, v každej rade sa nájdu skvosty.
V Mojmírovciach musíte ochutnať predovšetkým Rizling rýnsky, Chardonnay, Sauvignon, klarety z modrých odrôd, či barikovú Frankovku modrú, Alibernet, Cabernet Sauvignon.
Integrovaná produkcia
Riadené kvasenie
Rozloha vinohradov | Úroda | Víno |
---|---|---|
126,50 ha | 760,00 t | 1 200,00 hl |
Vedúci úseku
Hlavný technológ
Člen združenia
vinica
Telefón | +421 37 7797707 |
Web | www.vinopdmojmirovce.sk |
Služby
predaj vín
Celoročne 1.Január - 31.December
pondelok Zatvorené
utorok 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
streda 07:30-12:00
13:00-15:30
13:00-15:30
štvrtok 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
piatok 07:30-12:00
13:00-15:30
13:00-15:30
sobota Zatvorené
nedeľa Zatvorené
Koncoročne 13.November - 21.December
pondelok Zatvorené
utorok 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
streda 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
štvrtok 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
piatok 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
sobota Zatvorené
nedeľa Zatvorené
27.december 2018 Sviatky 07:30-12:00
13:00-17:00
13:00-17:00
Vína z viníc
Prevádzky
Zlatom ocenený slovenský novošľachtenec
Okrem zlatej Norie, ktorú sme si predstavili nedávno, si PD Mojmírovce priviezli z AWC Vienna ešte jedno zlato. A opäť pôvodná slovenská odroda, tentoraz Mília. Čo si o nej myslí enológ PD Mojmírovce Juraj Majšík a ako chutí víno sa dočítate v článku.
Noria, nevšedná a záhadná kráska
Na tohtoročnej AWC Vienna sa slovenským vínam výnimočne darilo a jedným zo zlatých medailistov bola Nória 2019, od PD Mojmírovce. Všetci vieme, že Nória je slovenský novošľachtenec, ale ruku na srdce, kto si dokáže okamžite vybaviť jej aromatiku tak ako to vieme pri odrodách ako je Rizling rýnsky, Devín, Cabernet Sauvignon,... Keďže na senzorické charakteristiky z čias tvorby slovenskej ampelografie sa dnes už nedá moc spoliehať, neostáva iné, iba sa s ňou bližšie zoznámiť osobne. Pri zoznamovaní sa, som narazil aj na nevysvetlené záhady.
Vôbec to nie je také zúfalé...
Keď prišli neskoré jarné mrazy a po nich zase pre zmenu dažde, zdalo sa že ročník 2016 bude ..., nie veľmi vydarený. Aká je však dnešná realita. Bude dostatok vína a ak áno, aká bude jeho kvalita? Na otázku odpovedá Juraj Majšík z PD Mojmírovce.
Najlepšie hrozno je z Mojmíroviec
Túto vetu som počul už pred rokmi z úst Juraja Majšíka, v tom čase technológa vinárstva Víno Nitra, ktoré nakupovalo hrozno z okolia Nitry. Nakoniec aj to bol jeden z dôvodov prečo v roku 2008 prijal ponuku z Mojmíroviec. Jurajovo konštatovanie stále platí aj po rokoch, aj keď jeho platnosť by som rozšíril aj na víno.
Mojmír Quattro 2, 2012
Mojmírovské červené vína sa vyznačujú pevnosťou a vyzrievacím potenciálom možno o niečo viac ako iné. Snáď aj preto pôsobia ako mladé trochu tvrdo, ale ak im doprajete potrebný čas, odmenia sa eleganciou ktorú iste ocení každý znalec vín.
Mojmírovské vinobranie 2015
Dni obce
Družstevný deň 2015
spojený s oslavou 65. výročia družstevníctva v regióne
Družstevný deň 2015
spojený s oslavou 65. výročia družstevníctva v regióne
PD Mojmírovce Vinica
Vinárstvo spracováva hrozno výlučne z vlastnej pestovateľskej produkcie, disponuje modernou technológiou na spracovanie hrozna. Skladová kapacita je na úrovni 200 000 fliaš a ročná produkcia vína predstavuje 120 000 fliaš. Vína z našej produkcie môžete ochutnať priamo v našej podnikovej vinotéke a zakúpiť priamo v podnikovej predajni. O kvalite našich vín svedčia mnohé získané ocenenia na výstavách vín a ich pravidelné umiestnenie v Národnom salóne vín SR (Rizling rýnsky).
Šampióni NSV, PD Mojmírovce
Priznám sa, že som bol veľmi zvedavý aké ružové vína ročníka 2009 sa dostanú do NSV. Ešte viac som bol zvedavý, ktoré víno sa umiestni na prvom mieste. Ročník 2009 bol čo sa týka ružových vín predovšetkým z odrody Cabernet Sauvignon excelentný a výnimočný zároveň. Vo viacerých vínach sa v tomto roku objavila mimoriadne príťažlivá a vzácna florálna aromatika, ktorá nechýbala ani v preslávenom parížskom šampiónovi. Víťazovi kategórie ružových vín táto zložka arómy nemôže chýbať, aj keď svojim prejavom je to absolútne odlišné víno.
Nová kolekcia vín, PD Mojmírovce.
PD Mojmírovce v týchto dňoch uvoľňuje na trh novú kolekciu vín ročníka 2007. Sám som bol veľmi zvedavý na ich vína, pretože ako ste sa možno v článku o spoločnosti VINIDI dočítali, technológ Roman Holec zmenil svoje pôsobisko a o vína sa v priebehu ich zrodu zaslúžili traja ľudia. Roman Holec spracoval hrozno, previedol fermentáciu a základné školenie spolu s Ing. Miroslavom Belanom, ktorý vína školil ďalej a posledným z trojice je Ing. Juraj Majšík, ktorý vína finalizoval. Zmenil sa štýl mojmírovských vín vplyvom rôznych rukopisov, alebo sa dokázal presadiť mojmírovský terroir. Otázka priam hamletovská.
Červené z Mojmíroviec.
S klesajúcou hladinou ortuti v kapiláre teplomera akosi podvedome siahame po červenom víne. Zvyčajne býva ohnivejšie, mäkšie, lepšie sa hodí k pečenej kačke a iným zimným jedlám. Od fermentácie uplynul už nejaký ten piatok a víno je už podstatne piteľnejšie ako bolo v marci či apríli, keď sme holdovali navoňaným bielym vínam. PD Mojmírovce majú v súčasnosti v ponuke päť druhov červeného vína. Čo myslíte, je už vhodné na pitie?
Nádeje ročníka 2005, PD Mojmírovce.
Zhodou okolností som sa v Mojmírovciach zastavil práve v deň keď vyrábali
slamové víno. Niekoľko žien preberalo hrozno a ručne odstraňovali nahnité
bobule. Ako na potvoru som si foťák nechal doma. Ochutnal som aspoň usušené
hrozno. Už zelená farba hrozna naznačila, že by to mohlo byť Veltlínske zelené.
Ale tá chuť! Nezameniteľná výrazná korenistá chuť Veltlínu, sladká, plná,
aromatická. Predbežne stanovená cukornatosť dosahovala približne 30 °NM. PD
Mojmírovce som však navštívil pre niečo iné. Bol som zvedavý, aké sú ich
„nulapäťky“.
slamové víno. Niekoľko žien preberalo hrozno a ručne odstraňovali nahnité
bobule. Ako na potvoru som si foťák nechal doma. Ochutnal som aspoň usušené
hrozno. Už zelená farba hrozna naznačila, že by to mohlo byť Veltlínske zelené.
Ale tá chuť! Nezameniteľná výrazná korenistá chuť Veltlínu, sladká, plná,
aromatická. Predbežne stanovená cukornatosť dosahovala približne 30 °NM. PD
Mojmírovce som však navštívil pre niečo iné. Bol som zvedavý, aké sú ich
„nulapäťky“.
Mojmírovce, kolekcia vín 2006.
Približne pred rokom som PD Mojmírovce označil, ako vychádzajúcu hviezdu,
Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Ročník 2003 a 2004 z ich produkcie bol
vydarený a aj 2005 sa ukazoval ako nádejný. Dnes už sú mladé vína na trhu.
Kolekciu som označil rokom uvedenia na trh pretože obsahuje aj Cabernet
Sauvignon 2004 barrique. Vína spoločnosti PD Mojmírovce majú svoj charakter.
Dôraz na zachovanie primárnej ovocnej aromatiky, sviežosť podporená výraznejšou
kyselinkou bez odbúravania kyseliny jablčnej pri bielych vínach, naopak dôsledné
odbúranie pri vínach červených. Citlivá práca s barikovým sudom.
Nitrianskej vinohradníckej oblasti. Ročník 2003 a 2004 z ich produkcie bol
vydarený a aj 2005 sa ukazoval ako nádejný. Dnes už sú mladé vína na trhu.
Kolekciu som označil rokom uvedenia na trh pretože obsahuje aj Cabernet
Sauvignon 2004 barrique. Vína spoločnosti PD Mojmírovce majú svoj charakter.
Dôraz na zachovanie primárnej ovocnej aromatiky, sviežosť podporená výraznejšou
kyselinkou bez odbúravania kyseliny jablčnej pri bielych vínach, naopak dôsledné
odbúranie pri vínach červených. Citlivá práca s barikovým sudom.
Predstavenie ročníka 2006, PD Mojmírovce.
Pod rovnakým, alebo obdobným názvom bežala na Vínku.sk súťaž o pozvánku na predstavenie vín ostatného ročníka. Záujemcov bolo toľko, že by naplnili celú kapacitu koniarne mojmírovského kaštieľa. Niet divu. Mojmírovčania vyrábajú vína na vysokej technologickej úrovni a nech siahnete na ktorékoľvek, nemôžete povedať, že by malo vadu, alebo by bolo inak nevydarené. Mojmírovská ochutnávka má ešte jedno špecifikum. Nie je riadená. Môžete chutnať čo chcete, kedy chcete, znovu sa k čomukoľvek vrátiť. V uvoľnenej atmosfére môžete každé víno prebrať s priateľmi a to až do neskorých nočných hodín. Možno aj preto má mojmírovská degustácia dobré meno a ani Košičania neváhajú pricestovať aby ochutnali nové vína.
Nádeje ročníka 2006, PD Mojmírovce.
Aký je ročník 2006 z pohľadu vinára vieme tiež. Ostáva už len zistiť, aký to bude ročník z pohľadu spotrebiteľa. Prvé ochutnávky ukázali to, čo sa dalo tušiť. Nie každý vinár dokázal vyťažiť z fantastickej suroviny maximum. Našťastie je však dostatok takých, ktorým sa to podarilo. Nepochybne medzi nich patrí aj PD Mojmírovce. Po trojročnom pozorovaní sa už dá hovoriť o mojmírovskom „terroir“. Minimálne pri Rizlingu rýnskom a Frankovke modrej. Terroir však môžeme hľadať iba vo víne, ktoré bolo perfektne technologicky spracované. Bez oxidácie, sirky, plesnivého suda atď. Poďme sa teda bližšie pozrieť na mojmírovské nulašesťky,....
IČO | 00198536 |
DIČ | 2020404947 |
IČ DPH | SK2020404947 |
OR | OR OS Nitra |
Oddiel | Dr |
Vložka číslo | 106/N |
Spravuje: pko TVi vlado duri test hodnotenia