Vôbec to nie je také zúfalé...
Keď prišli neskoré jarné mrazy a po nich zase pre zmenu dažde, zdalo sa že ročník 2016 bude ..., nie veľmi vydarený. Aká je však dnešná realita. Bude dostatok vína a ak áno, aká bude jeho kvalita? Na otázku odpovedá Juraj Majšík z PD Mojmírovce.
Juraj Majšík, enológ PD Mojmírovce a jeho názor na ročník 2016:
Mrazy nás chytili 27. apríla, či tak nejako. Chytené boli takmer všetky vinice. Niektoré na 40%, iné na 60% dokonca na 100%, ale boli aj vinice ktoré to nezasiahlo vôbec. Z odrôd to zasiahlo Rizling rýnsky a Chardonnay , takže tam budú nižšie úrody, ale možno je to tak lepšie, pretože vďaka prirodzenej selekcii a nižšiemu zaťaženiu viniča očakávame vyššiu kvalitu hrozna. Neskôr prišlo daždivé obdobie vďaka čomu utrpel zdravotný stav hrozna, takže nastala ďalšia redukcia.
Oberať sme začali 5. Septembra. Asi ako všade, začali sme oberať Muškát Ottonel, Müller Thurgau, jeden zo Sauvignonov a práve oberáme panenskú Míliu. Ak by som mal posudzovať ročník podľa tých to vín, tak tam určite nebudú veľké veci. Je to skôr trošku tenšie, nižšie kyseliny, ale pre mňa je podstatné, že je hrozno zdravé a dá sa s ním pracovať. Opakujem, nebudú to veľké veci, ale ľahšie vína s veľmi príjemnou arómou. Viac očakávam od neskorších odrôd, ktoré sa zatiaľ ukazujú veľmi pekne. Už Mília, ktorú oberáme práve teraz vyzerá celkom dobre. Dosiahla cukornatosť 23 °NM a je krásne zdravá, takže čakám, že z nej bude krásavica, aj keď časť Mílie je ešte stále vo vinici. Viac budem vedieť večer. Veľa si sľubujem aj od Merlotu a na dobrej ceste je aj Dunaj. Hodnotiť víno, ktoré je ešte vo vinici je priskoro, ale povedzme, že za dva týždne budem múdrejší.
Vôbec to nie je také zúfalé ako sa pôvodne predpokladalo. Nebude to síce vychýrený ročník, ale podľa mňa kvalita nie je zlá. Pokiaľ ide o množstvo hrozna, to už bude poslabšie. Ak môžem hovoriť za nás, budeme mať menej hrozna o 40%. Možno budeme mať inú skladbu vín, ako je obvyklé, ale vína budeme mať dosť, aj keď za cenu, že asi budeme menej hrozna predávať.
Jedným z dôležitých parametrov kvality hrozna je aj obsah kyselín a pH muštu. Pri odrodách ako Müller Thurgau či Muškát Ottonel sme síce zaznamenali mierny pokles, ale Mojmírovce sú známe vysokými kyselinami, takže nám to vôbec neprekáža. Veľa záleží aj od odrody a potom ešte od zaťaženia vinohradu. Tam kde je vyššia úroda, máme nižšie kyselinky, ale tam kde je zredukovaná, sú kyselinky na obvyklej "mojmírovskej" úrovni. Ako som už spomenul, prirodzená redukcia mrazom.
Z hľadiska kvality hrozna je ročník v tomto momente priemerný a ak vydrží počasie a príde babie leto, očakávam mierne nadpriemerný až dobrý ročník.