MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Vôbec to nie je také zúfalé...

Vôbec to nie je také zúfalé...

Keď prišli neskoré jarné mrazy a po nich zase pre zmenu dažde, zdalo sa že ročník 2016 bude ..., nie veľmi vydarený. Aká je však dnešná realita. Bude dostatok vína a ak áno, aká bude jeho kvalita? Na otázku odpovedá Juraj Majšík z PD Mojmírovce.

mojmirovce_vinica_02


Juraj Majšík, enológ PD Mojmírovce a jeho názor na ročník 2016:


Mrazy nás chytili 27. apríla, či tak nejako. Chytené boli takmer všetky vinice. Niektoré na 40%, iné na 60% dokonca na 100%, ale boli aj vinice ktoré to nezasiahlo vôbec. Z odrôd to zasiahlo Rizling rýnsky a Chardonnay , takže tam budú nižšie úrody, ale možno je to tak lepšie, pretože vďaka prirodzenej selekcii a nižšiemu zaťaženiu viniča očakávame vyššiu kvalitu hrozna. Neskôr prišlo daždivé obdobie vďaka čomu utrpel zdravotný stav hrozna, takže nastala ďalšia redukcia.


mojmirovce_majsik_belan

Oberať sme začali 5. Septembra. Asi ako všade, začali sme oberať Muškát Ottonel, Müller Thurgau, jeden zo Sauvignonov a práve oberáme panenskú Míliu. Ak by som mal posudzovať ročník podľa tých to vín, tak tam určite nebudú veľké veci. Je to skôr trošku tenšie, nižšie kyseliny, ale pre mňa je podstatné, že je hrozno zdravé a dá sa s ním pracovať. Opakujem, nebudú to veľké veci, ale ľahšie vína s veľmi príjemnou arómou. Viac očakávam od neskorších odrôd, ktoré sa zatiaľ ukazujú veľmi pekne. Už Mília, ktorú oberáme práve teraz vyzerá celkom dobre. Dosiahla cukornatosť 23 °NM a je krásne zdravá, takže čakám, že z nej bude krásavica, aj keď časť Mílie je ešte stále vo vinici. Viac budem vedieť večer. Veľa si sľubujem aj od Merlotu a na dobrej ceste je aj Dunaj.  Hodnotiť víno, ktoré je ešte vo vinici je priskoro, ale povedzme, že za dva týždne budem múdrejší.

mojmirovce_vinica_01

Vôbec to nie je také zúfalé ako sa pôvodne predpokladalo. Nebude to síce vychýrený ročník, ale podľa mňa kvalita nie je zlá. Pokiaľ ide o množstvo hrozna, to už bude poslabšie. Ak môžem hovoriť za nás, budeme mať menej hrozna  o 40%.  Možno budeme mať inú skladbu vín, ako je obvyklé, ale vína budeme  mať dosť, aj keď za cenu, že asi budeme menej hrozna predávať.


mojmirovce_vinica_03


Jedným z dôležitých parametrov kvality hrozna je aj obsah kyselín a pH muštu. Pri odrodách ako Müller Thurgau či Muškát Ottonel sme síce zaznamenali mierny pokles, ale Mojmírovce sú známe vysokými kyselinami, takže nám to vôbec neprekáža. Veľa záleží aj od odrody a potom ešte od zaťaženia vinohradu. Tam kde je vyššia úroda, máme nižšie kyselinky, ale tam kde je zredukovaná, sú kyselinky na obvyklej "mojmírovskej" úrovni.  Ako som už spomenul, prirodzená redukcia mrazom.


Z hľadiska kvality hrozna je ročník v tomto momente priemerný a ak vydrží počasie a príde babie leto, očakávam mierne nadpriemerný až dobrý ročník.