MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
05
apríl
2023

Gustus Juvenilis 2023

Nitrianska súťaž, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
12
apríl
2023

Vínne trhy Pezinok 2023

Vážení priatelia, organizačný výbor si vás dovoľuje pozvať na 26. ročník podujatia, ktoré má na Slovensku dobré meno a tradíciu. Predkladáme vám štatút súťaže, ktorý je záväzný pre všetkých účastníkov VTP 2023.
14
apríl
2023

Angel Wines

Jemnosť vo flaši
15
apríl
2023

27. ročník degustácie vín v Čajkove

Vážení priatelia dobrého vína,
organizačný výbor degustácie vín Vinohradníckeho spolku Čajkov v spolupráci s obcou Čajkov si Vás dovoľuje pozvať na:

27. ROČNÍK DEGUSTÁCIE VÍN V ČAJKOVE

      Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Nádeje ročníka 2005, PD Mojmírovce.

Zhodou okolností som sa v Mojmírovciach zastavil práve v deň keď vyrábali
slamové víno. Niekoľko žien preberalo hrozno a ručne odstraňovali nahnité
bobule. Ako na potvoru som si foťák nechal doma. Ochutnal som aspoň usušené
hrozno. Už zelená farba hrozna naznačila, že by to mohlo byť Veltlínske zelené.
Ale tá chuť! Nezameniteľná výrazná korenistá chuť Veltlínu, sladká, plná,
aromatická. Predbežne stanovená cukornatosť dosahovala približne 30 °NM. PD
Mojmírovce som však navštívil pre niečo iné. Bol som zvedavý, aké sú ich
„nulapäťky“.



 Ročník 2005 bol hlavne pre vinohradníkov náročný. Hrozno nahnívalo, cukornatosti na začiatku oberačiek boli mizerné. No našťastie sa zopakovala jeseň 2004. Kto s oberačkou počkal, alebo mohol počkať, urobil dobre. Hrozno nabralo cukornatosť pomerne rýchlo. Takže bude dostatok neskorých zberov aj výberov z hrozna. Jeden nemenovaný vinár ze Skalice má dokonca červený hrozienkový výber.

Biele vína senzoricky nedosahujú plnosť napr. ročníka 2003. Majú však dostatočný obsah kyselín a primárne svieži aromatický profil. Z bielych vín sa v tomto štádiu javili ako veľmi nádejné Rizling rýnsky, Sauvignon blanc a Chardonnay.

Sauvignon blanc, kabinetné 05, je veľmi pekný, výrazne aromatický, egrešový typ. Zatiaľ sa trochu výraznejšie prejavovala kyselina, ktorá pôsobí máličko drsne. Tento nedostatok však treba vzhľadom na vek vína ignorovať. Po preškolení a vypadnutí vínneho kameňa sa prirodzene upraví aj obsah kyselín a ich vnímanie.

Chardonnay, neskorý zber 05. Veľmi pripomína šampióna prešovskej Muviny, akostné Chardonnay 2004 od trnavskej Vinesy(Radošina). Aromatika sa dá charakterizovať ako exotické ovocie, vrátane citrusov.
Rizling rýnsky, neskorý zber 05, toto víno ma zaujalo tak, že nižšie uvádzam podrobnejšiu charakteristiku.

Na červené vína od PD Mojmírovce sa dá tešiť už teraz. V Mojmírovciach sa s výrobou červených vín doslova hrajú. To hranie prinieslo svoje ovocie.
Ochutnal som dve vzorky Frankovky modrej, kde však práve dobiehala malolaktická fermentácia(MLF) a pôsobili drsne. Aj tak sa však dal rozoznať potenciál vína. Veľmi pekne pôsobil aj Cabernet Sauvignon, výber z hrozna 05. Krásne víno plné lesného ovocia, typicky kabernetová chuť. Vínom číslo jedna, z červených je u mňa Alibernet, neskorý zber 05. Víno bolo po ukončení MLF zasírené, čo znížilo intenzitu farby. Podľa farby som preto očakával tenšie, možno kyslejšie víno, plné trávy a žihľavy. Zdanie však klame. Víno je plné, extraktívne cítiť černice ktoré rástli medzi žihľavou a iné bobuľové ovocie. Celé je to podfarbené príjemnými zamatovými tanínmi, ktoré obohacujú víno o kakaovočokoládové tóny.
K červeným vínam pripojím ešte jedno, ktoré sem však tematicky nepatrí. Cabernet Sauvignon, neskorý zber, barrique 04. Práve prebieha zcelovanie jednotlivých barikových sudov. Barik ešte nie je na 100% zapracovaný do vína, ale aj tak je to veľmi pekné víno. Predstavíme vám ho o niekoľko týždňov, pred uvedením na trh.

 A takto na mňa zapôsobil kráľ vín, Rizling rýnsky, neskorý zber, 05.

Mladý a ešte divý riňák, je možno najväčšou nádejou výrobcu. Reduktívna farba a čírosť za plný počet bodov.
Vôňa je intenzívna, primárne ovocná, svieža, reduktívna. Proste nádherná vôňa mladého vína. V tomto víne som našiel niečo, čo som doteraz ešte nezaznamenal. Čerstvú citrónovú kôru. Predstavte si čerstvý citrón, ktorý pošúchate a ovoniate. Samozrejme je to iba súčasť kytičky, v ktorej je ešte lipa a po predýchaní v pohári aj med. Ak by som si mal iba podľa vône predstaviť chuť, určite budem čakať vyšší obsah kyselín, trošku zvyškového cukru a jednoznačne Rizling rýnsky.
Chuť plne zodpovedá, lepšie povedané predstihuje očakávanie. Ústa sú okamžite plné. Odrodová lipovinka kombinovaná so zvyškovým cukrom, ktorého môže byť tak 8-12 gramov, pôsobí veľmi - veľmi dobre. Kyselina začína svoj nástup tak o dve, tri sekundy. Silnie a silnie, pridávajú sa citrusové tóny. Poznáte ten pocit keď sa vám pri predstave na citrón zbehnú slinky ? Tak presne tak pôsobí dúšok tohto vína. Kyselina je (aspoň pre mňa) mimoriadne príjemná. Ovocne citrusová. V dochuti sa objavuje výrazný grep. Pri odoznievaní grepu sa prejavujú medové tóny. Ono treba povedať, že tam boli po celý čas. Len tá kyselina uchvátila moju pozornosť trošku viac. V prázdnom pohári je cítiť lipovinu.
Víno je ešte v tanku a neprešlo školením. Viem, že čas tú dnes tak peknú kyselinu zaoblí, zjemní a skreše. Mojmírovský technológ, pán Holec má dostatok citu a skúseností, aby vedel, ako ju zachovať pre priaznivcov mojmírovských vín. Urobil som si bodové hodnotenie vína. V závislosti na metodike mi vyšlo 89 a 90 bodov. Ako som už spomenul, víno ešte neprešlo školením a stratilo pár bodov za jemnosť. Ak sa podarí Mojmírovčanom zachovať súčasný charakter vína a dožehliť jemné tóny, bude to kandidát na veľkú zlatú medailu. Aspoň u mňa.