Nádeje ročníka 2005, PD Mojmírovce.
Zhodou okolností som sa v Mojmírovciach zastavil práve v deň keď vyrábali
slamové víno. Niekoľko žien preberalo hrozno a ručne odstraňovali nahnité
bobule. Ako na potvoru som si foťák nechal doma. Ochutnal som aspoň usušené
hrozno. Už zelená farba hrozna naznačila, že by to mohlo byť Veltlínske zelené.
Ale tá chuť! Nezameniteľná výrazná korenistá chuť Veltlínu, sladká, plná,
aromatická. Predbežne stanovená cukornatosť dosahovala približne 30 °NM. PD
Mojmírovce som však navštívil pre niečo iné. Bol som zvedavý, aké sú ich
„nulapäťky“.
Ročník 2005 bol hlavne pre vinohradníkov náročný. Hrozno nahnívalo, cukornatosti na začiatku oberačiek boli mizerné. No našťastie sa zopakovala jeseň 2004. Kto s oberačkou počkal, alebo mohol počkať, urobil dobre. Hrozno nabralo cukornatosť pomerne rýchlo. Takže bude dostatok neskorých zberov aj výberov z hrozna. Jeden nemenovaný vinár ze Skalice má dokonca červený hrozienkový výber.
Biele vína senzoricky nedosahujú plnosť napr. ročníka 2003. Majú však dostatočný obsah kyselín a primárne svieži aromatický profil. Z bielych vín sa v tomto štádiu javili ako veľmi nádejné Rizling rýnsky, Sauvignon blanc a Chardonnay.
Sauvignon blanc, kabinetné 05, je veľmi pekný, výrazne aromatický, egrešový typ. Zatiaľ sa trochu výraznejšie prejavovala kyselina, ktorá pôsobí máličko drsne. Tento nedostatok však treba vzhľadom na vek vína ignorovať. Po preškolení a vypadnutí vínneho kameňa sa prirodzene upraví aj obsah kyselín a ich vnímanie.
Chardonnay, neskorý zber 05. Veľmi pripomína šampióna prešovskej
Muviny, akostné Chardonnay 2004 od trnavskej Vinesy(Radošina). Aromatika sa dá
charakterizovať ako exotické ovocie, vrátane citrusov.
Rizling rýnsky,
neskorý zber 05, toto víno ma zaujalo tak, že nižšie uvádzam podrobnejšiu
charakteristiku.
Na červené vína od PD Mojmírovce sa dá tešiť už teraz. V Mojmírovciach sa s
výrobou červených vín doslova hrajú. To hranie prinieslo svoje ovocie.
Ochutnal som dve vzorky Frankovky modrej, kde však práve dobiehala
malolaktická fermentácia(MLF) a pôsobili drsne. Aj tak sa však dal rozoznať
potenciál vína. Veľmi pekne pôsobil aj Cabernet Sauvignon, výber z hrozna
05. Krásne víno plné lesného ovocia, typicky kabernetová chuť. Vínom číslo
jedna, z červených je u mňa Alibernet, neskorý zber 05. Víno bolo po
ukončení MLF zasírené, čo znížilo intenzitu farby. Podľa farby som preto
očakával tenšie, možno kyslejšie víno, plné trávy a žihľavy. Zdanie však klame.
Víno je plné, extraktívne cítiť černice ktoré rástli medzi žihľavou a iné
bobuľové ovocie. Celé je to podfarbené príjemnými zamatovými tanínmi, ktoré
obohacujú víno o kakaovočokoládové tóny.
K červeným vínam pripojím ešte
jedno, ktoré sem však tematicky nepatrí. Cabernet Sauvignon, neskorý
zber, barrique 04. Práve prebieha zcelovanie jednotlivých barikových
sudov. Barik ešte nie je na 100% zapracovaný do vína, ale aj tak je to veľmi
pekné víno. Predstavíme vám ho o niekoľko týždňov, pred uvedením na trh.
A takto na mňa zapôsobil kráľ vín, Rizling rýnsky, neskorý zber, 05.
Mladý a ešte divý riňák, je možno najväčšou nádejou výrobcu. Reduktívna farba
a čírosť za plný počet bodov.
Vôňa je intenzívna, primárne ovocná, svieža,
reduktívna. Proste nádherná vôňa mladého vína. V tomto víne som našiel niečo, čo
som doteraz ešte nezaznamenal. Čerstvú citrónovú kôru. Predstavte si čerstvý
citrón, ktorý pošúchate a ovoniate. Samozrejme je to iba súčasť kytičky, v
ktorej je ešte lipa a po predýchaní v pohári aj med. Ak by som si mal iba podľa
vône predstaviť chuť, určite budem čakať vyšší obsah kyselín, trošku zvyškového
cukru a jednoznačne Rizling rýnsky.
Chuť plne zodpovedá, lepšie povedané
predstihuje očakávanie. Ústa sú okamžite plné. Odrodová lipovinka kombinovaná so
zvyškovým cukrom, ktorého môže byť tak 8-12 gramov, pôsobí veľmi - veľmi dobre.
Kyselina začína svoj nástup tak o dve, tri sekundy. Silnie a silnie, pridávajú
sa citrusové tóny. Poznáte ten pocit keď sa vám pri predstave na citrón zbehnú
slinky ? Tak presne tak pôsobí dúšok tohto vína. Kyselina je (aspoň pre mňa)
mimoriadne príjemná. Ovocne citrusová. V dochuti sa objavuje výrazný grep. Pri
odoznievaní grepu sa prejavujú medové tóny. Ono treba povedať, že tam boli po
celý čas. Len tá kyselina uchvátila moju pozornosť trošku viac. V prázdnom
pohári je cítiť lipovinu.
Víno je ešte v tanku a neprešlo školením. Viem, že
čas tú dnes tak peknú kyselinu zaoblí, zjemní a skreše. Mojmírovský technológ,
pán Holec má dostatok citu a skúseností, aby vedel, ako ju zachovať pre
priaznivcov mojmírovských vín. Urobil som si bodové hodnotenie vína. V
závislosti na metodike mi vyšlo 89 a 90 bodov. Ako som už spomenul, víno ešte
neprešlo školením a stratilo pár bodov za jemnosť. Ak sa podarí Mojmírovčanom
zachovať súčasný charakter vína a dožehliť jemné tóny, bude to kandidát na veľkú
zlatú medailu. Aspoň u mňa.