Nádeje ročníka 2006, PD Mojmírovce.
Aký je ročník 2006 z pohľadu vinára vieme tiež. Ostáva už len zistiť, aký to bude ročník z pohľadu spotrebiteľa. Prvé ochutnávky ukázali to, čo sa dalo tušiť. Nie každý vinár dokázal vyťažiť z fantastickej suroviny maximum. Našťastie je však dostatok takých, ktorým sa to podarilo. Nepochybne medzi nich patrí aj PD Mojmírovce. Po trojročnom pozorovaní sa už dá hovoriť o mojmírovskom „terroir“. Minimálne pri Rizlingu rýnskom a Frankovke modrej. Terroir však môžeme hľadať iba vo víne, ktoré bolo perfektne technologicky spracované. Bez oxidácie, sirky, plesnivého suda atď. Poďme sa teda bližšie pozrieť na mojmírovské nulašesťky,....
Na to pozeranie som si prizval jedného z registrovaných návštevníkov portálu. Pán Holec spolu s Ing. Belanom pripravili malé pohostenie a víno vo fľašiach. Technologicky ide ešte iba o polotovar. Víno bolo pred bentonitom, pred filtráciou atď., čo treba pri hodnotení zohľadniť. V tomto čase sa dá hovoriť iba o „nádeji“, nie o hotovom víne. Dosť bolo už rečí, nalejme si prvý pohár...
Rizling vlašský 20,5 °NM
Reduktívna farba, prevaha zelených tónov. Vôňa mladého vína, kyselinka pekná, svieža, dochuť hladká a čistá. Po chvíli sa objavuje broskyňová aróma, ktorá navodzuje až sauvignonový charakter vône.
Keď som spomenul Sauvignon Ing Belan s pánom Holecom sa na seba pozreli a nebadane usmiali. Ďalšia vzorka bola totiž Műller Thurgau.
Műller Thurgau 18-19 °NM
Prvý nos je mierne muškátový. Po potočení pohára sa objavujú opäť sauvignonové tóny, tentokrát ale florálne.
Chuť je čistá so sviežou kyselinkou. Dochuť je opäť mierne florálne sauvignonová, s doznievajúcou sviežou kyselinkou.
Sauvignon v Műller Thurgau je výraznejší ako ten v Rizlingu vlašskom, preto ten úsmev.
Muškát Otonel 21,5 °NM
Čistá a vplyvom kyseliny aj svieža vôňa čistého nasladlého muškátu. Veľmi pekná, výrazne aromatická chuť. Obsah cukru je len 1,1 gramu, napriek tomu víno pôsobí mohutne a plno. Dlhá dochuť. Naozaj pekný muškát.
Veltlínske zelené 22.5 °NM
Veltlín bol oberaný systémom prebierky hrozna. Z viničného kra odstrihli iba najlepšie vyzreté hrozno.
Po predchádzajúcich aromatických vzorkách sa vôňa hodnotí veľmi ťažko. Chuť je však nádherná. Plná, mierne korenistá chuť vína, je kombinovaná s ovocím. Primárne aróma je obohatená aj o mandľové tóny.
Rulandské biele
Toto hrozno bolo oberané ako posledné, 24.októbra, napriek tomu dosiahlo cukornatosť „iba“ 22,5 °NM. Podrobnejšiu charkteristiku vína uvádzam nižšie.
Chardonnay 24 °NM
Vôňa tropického ovocia, žltý melón. Chuť zodpovedá prívlastku. Plná, mierne nasladlá, jemne alkoholická s kyselinkou v pozadí. Víno je ešte veľmi mladé(mierne drsné).
Rizling rýnsky 24 °NM
V poznámke mám uvedené: 05 cez kopirák. Možno viac uhladené vo vôni. Znovu citrón a limetková kôrka. Ťažko definovateľné no nádherné víno. Skutočná bomba. Toto víno ma uchvátilo už minulý rok a vybral som ho do podrobného hodnotenia. Dvakrát však do tej istej rieky nevstúpiš a preto som tentokrát volil Rulandské biele. Dnes už viem, že Rizling rýnsky je víno s terroir.
Rulandské šedé 26,6 °NM
Mohutné víno s výraznou s výraznou chlebovú kôrkou, mierne korenisté, plus marhuľa. A nekonečná dochuť.
Chardonnay 26 °NM
Nadupané víno, s banánom vo vôni, plná mohutná chuť a dochuť. V dochuti limetka.
Frankovka modrá, rosé 22,5 °NM
Veľmi pekná lososovo ružová farba s prídavkom červenoružovej. Pekná čistá a výrazná aromatika. Svieža kyselinka a malinová a malinovo džemová chuť. V dochuti okrem toho ešte svieža, jemná jahôdka.
Veltlínske zelené 29 °NM (víno mimo zápis)
Vo vôni ľadová pripáleninka, v chuti nádherná výrazná aróma sušeného ovocia, ktorá neskôr prechádza do výrazného vlašského orechu.
Mimo zápis pretože toto víno nemôže ísť na trh. Vlastne môže, ale iba ako akostné a to určite nikto neurobí. Pôvodne to mal byť ľaďák, ale mráz sa neráčil dostaviť včas. Prvý slabý mrazík hrozno mierne opálil, ale nie dosť na ľadový zber. Napriek tomu sa vo vôni ľadová pripáleninka objavuje. Chuť zase pripomína skôr slamové víno.
Ak niekedy zablúdite do Mojmíroviec určite si z neho vypýtajte aspoň na ochutnanie.
Rulandské modré 20,5 °NM 23.10. 3000 t/ha
Výrazná aróma ovocná a svieža. Ako prvá sa objavuje jahoda, po potočení sa pridávajú zemité tóny a tlejúce lístie. Jemná adstringencia a zatiaľ trošku arogantná kyselinka.(Rulandské modré potrebuje hlavne čas)
Frankovka modrá 23 °NM
Svieža vôňa, chuť plná, štruktúrovaná, plná tanínov. Víno mierne korenisté(typicky mojmírovská Frankovka modrá (porovnaj s Mrva & Stanko )). Ešte trochu drsné.
Cabernet Sauvignon 24 °NM
Prvý nos žihľavinka, listy černíc a ríbezle. Víno je tesne po ukončení MLF. Chuť je plná až ohnivo teplá, vyslovene florálna.
Alibernet 22,5 °NM
Vôňa je vzhľadom na odrodu a čas veľmi uhladená. Čierne lesné ovocie, čučoriedky. V chuti je ešte kyselina, záver je sprevádzaný pekným tanínom, ktorý vytvára peknú štruktúru.
Na jedno víno som sa pozrel trochu bližšie. Tentokrát som si vybral Rulandské biele.
Rulandské biele 22,5 °NM
Intenzita farby zodpovedá reduktívnemu vínu rovnako ako zelený odtieň. Bublinky oxidu uhličitého. Vôňa je svieža, ešte stále s „čarom mladého vína“. Zmes ovocnosti a jemnej chlebovinky. Z ovocia je najvýraznejšia vinohradnícka broskyňa, ktorá je podfarbená tónmi žltého južného ovocia.
S ohrievaním vína intenzita vône rýchlo stúpa a mení aj svoj prejav. Vinohradnícku broskyňu nahradilo mango. Nasladlá vôňa manga a chlebovinky.
Chuť je výrazne ovocná. Južné ovocie je v chuti nahradené chlebovinkou, ktorá sa dá nájsť až v dochuti. Ak víno chvíľočku podržíte v ústach odmenou Vám bude nádherná aróma ktorá sa uvoľní. Šťavnaté, mäsité zrelé mango. Medovo sladkastá dochuť manga ku ktorému sa pridá už spomenutá chlebovinka.
V chuti podchladeného vína je pikantná kyselinka, čím je víno viac ohriate, tým viac je kyselinka prekrytá nasladlým alkoholom. Aj vďaka nemu je víno plné, teplé a mohutné.
Hrozno bolo oberané až ako posledné 24. októbra. Aj napriek tomu bola cukornatosť „iba“ 22,5 NM.
Mojmírovské vína možno rozoznať relatívne ľahko. Intenzita farby je skôr nižšia, ale vždy so zeleným odtieňom. Dôraz kladený na ovocnosť, čistotu a celkovú harmóniu vína. Nesnažia sa hrozno znásilňovať, skôr naopak. Nechávajú vyniknúť typické znaky mojmírovského terroir.
Mojmírovčania vystrelili do prvej ligy hneď s prvým vínom ročníka 2003. A treba dodať, že sa tam aj pevne usadili.
Pozn.: Degustácia vín sa konala 16. januára 2007. Zmienky o drsnosti vína , dnes už vo väčšine prípadov s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú platiť.
tv