Nová kolekcia vín, PD Mojmírovce.
PD Mojmírovce v týchto dňoch uvoľňuje na trh novú kolekciu vín ročníka 2007. Sám som bol veľmi zvedavý na ich vína, pretože ako ste sa možno v článku o spoločnosti VINIDI dočítali, technológ Roman Holec zmenil svoje pôsobisko a o vína sa v priebehu ich zrodu zaslúžili traja ľudia. Roman Holec spracoval hrozno, previedol fermentáciu a základné školenie spolu s Ing. Miroslavom Belanom, ktorý vína školil ďalej a posledným z trojice je Ing. Juraj Majšík, ktorý vína finalizoval. Zmenil sa štýl mojmírovských vín vplyvom rôznych rukopisov, alebo sa dokázal presadiť mojmírovský terroir. Otázka priam hamletovská.
Műller Thurgau 2007, akostné odrodové, suché, 11,5 % alk
Zelený odtieň, zodpovedajúci ročníku a sýtosť farby stredne extraktívnemu vínu.
Vôňa podchladeného vína je kvetinkovo - zemito muškátová, mäkká a svieža zároveň, s mierne nadpriemernou intenzitou. So vzrastajúcou teplotou vo vôni pribúda zmes ovocia. Kúsok broskyne, kúsok jablka, nechýba ani hrušková kvapka.
Chuť je intenzívna, muškát je dominantný, na pozadí s hruškou až hruškovým kompótom. Uhladená dochuť s príjemnou kyselinou, ktorá na povrch takmer nevystupuje.
Napriek tomu že Műller Thurgau je ako odroda ľahké víno, ktoré len veľmi zriedka dosahuje prívlastky, mojmírovský Műller Thurgau by som podľa extraktu a aromatiky hádal skôr na neskorý zber ako na akostné odrodové víno. V senzorike som sa nezmienil o mineralite, ktorá zodpovedá hlinitým pôdam. Celkovo pôsobí Műller Thurgau ako víno ktoré nebolo vyrobené iba na rýchlu spotrebu.
Frankovka modrá rosé 2007, výber z hrozna, suché 13% alk
Pri ružovom víne si všímame viac ako u iných vín odtieň farby a jej intenzitu. Víno som chutnal aj pred fľašovaním, vtedy bol odtieň krásne červeno ružový. Dnes, tesne po nafľašovaní pribudli vplyvom antioxidantov aj cibuľové odtiene ktoré odtieň posúvajú smerom k oranžovej. Tento dej je našťastie reverzibilný a môžeme predpokladať, že farba vína sa vráti späť k červeno ružovému odtieňu.
Vo vôni nie je podchladené víno práve najvýraznejšie, čo pri vyšších prívlastkoch nie je nič výnimočné. Čo vínu chýba v intenzite, nahrádza v kvalite. Vôňa je veľmi príjemná nevtieravá so špecifickým odtieňom vône prezretých jahôd a dužiny čerešní. Opäť je cítiť, že víno má vyšší prívlastok.
V chuti je víno výrazné a plné. Prejavuje sa plnosť alkoholu, ktorej sekunduje znamenitá kyselinka. Víno je deklarované ako suché, prítomný alkohol vyvoláva nasladlý dojem. Aj keď sa víno trochu ohreje, stále je zachovaná harmónia a rovnováha sladká – kyslá. Ak by bolo víno uhladené a vyplnené cukrom, po ohriati by cukor pôsobil prisladko. Charakter aromatiky je pre mňa veľmi príťažlivý. V chuti okrem malinovo, či jahodovo ovocných aróm zaznamenávam aj florálnu zložku(vôňa listov ríbezle). Víno mi tým trochu pripomína legendárny (a pre mňa dodnes neprekonaný) Cabernet Sauvignon rosé 2005, Mrva & Stanko. Dochuť je harmonická, živá, pekne ovocná, síce máličko polyfenolová, ale to u ružových vín nie je prehrešok. A hlavne nemám na mysli „horčinku“! Polyfenoly v tomto víne sú vyzreté a časom sa určite zapracujú do vína.
Rulandské šedé 2007, neskorý zber, suché, 12,5% alk
Nevtieravá sýtosť a zelený odtieň farby zodpovedajú modernému reduktívnemu vínu.
Vôňa vína je stredne intenzívna a je zmesou ovocnosti a ťažšie prchavých pinotovských aróm. Sladké žlté ovocie a podfarbené chlebovinkou na úrovni tušenia. Najmä ovocná zložka je neuveriteľne príťažlivá. Niečo medzi hruškovým likérom, liči a žltým exotickým ovocím.
Chuť vína je svieža, živá, dostatočne plná a vďaka prítomnej mineralite sa chlebovinka prejavuje výraznejšie, ako vo vôni. Chuť je plná, (najmä po ohriati vína pôsobí až jemne nasladlo), so sviežou, jemne pikantnou kyselinkou, ktorá pretrváva až do dochute. Dochuť je čistá, hladká, osviežujúco kyselkavo ovocná.
Na tomto Rulande ma zaujala najmä vôňa. Príťažlivá zmes ovocnosti, v kombinácii aróm aké sa vyskytovali najmä v ročníku 2006.
Rizling rýnsky 2007, neskorý zber, suché, 12% alk
Cez orosený pohár prebleskuje zelený odtieň, sýtosť je tesne nad strednou úrovňou.
Intenzita vône je výrazná. Charakter aromatiky je skutočným vábením pre všetkých riňákofilov, za akého sa považujem aj ja. Obligátny lipový kvet tvorí iba pozadie. Do toho vstupuje zvláštna kombinácia arómy marhúľ, ligurčeka, sladká citrónová vôňa(veľké „cukrové“citróny s hrubou kôrou pestované na juhu Talianska a používané výhradne do gelata a iných dobrôt). Na záver sa dá nájsť vo vôni aj kvapka či dve, medu.
Chuť je pikantná, živá a citrusovo svieža, plná všetkých, už vo vôni spomenutých aróm, ktoré sa striedajú podľa toho ako víno zohrievate v ústach a pohári. V studenom víne hrá prím citrus a kyselinka, v ohriatom lipa, ligurček a med. Dochuť je citrusovo svieža, ale pritom plná a medovo lipovo hladká.
Ani sa nebudem snažiť skrývať svoju slabosť pre toto víno. Mojmírovský terroir dáva tomuto vínu neskutočnú príťažlivosť. Zároveň si neodpustím prirovnanie s ročníkom 2006. Aromatická skladba je identická, nedosahuje však plnosť a extrakt vín ročníka 2006. Napriek tomu je to nádherné víno.
Tramín červený 2007, neskorý zber, suché, 12,5% alk
Od tramínu očakávam vyššiu farbu. Tomto prípade je sýtosť farby máličko vyššia ako pri predchádzajúcich vzorkách. Odtieň je zlatisto zelený.
Vôňa je nadpriemerne intenzívna, čo pri tramíne neprekvapuje. Korenie, biele korenie, fialky a jedna malá biela ružička po daždi. Niekde medzi tým je aj náznak žltého ovocia.
Chuť je vyvážená, víno pôsobí sucho, aromatika je výrazná aj v chuti, ale žlté ovocie je v chuti trošku výraznejšie ako vo vôni. Na záver sa napokon presadí korenie, štipka škorice a kvety. Dochuť je korenistá, výrazne aromatická, čistá a citrusovo svieža.
Moderný typ Tramínu červeného. Korenisté, ale pritom svieže, plné, ale nie ťažké víno. Ak máte radi voňavé tramíny, tento Vás nesklame.
Svätovavrinecké 2007, akostné odrodové, suché, 12% alk
Farba vína je, ...ťažko posúdiť. Pre niekoho môže byť sýta, pre iného nie. Pravda bude niekde uprostred. Farba nie je ani sýta, ani svetlá. Červený odtieň, v tenkej vrstve ružový. Farba vyvoláva dojem mladého, ľahšieho ovocného vína.
Vôňa zodpovedá, prívlastku aj odrode. Je čistá, pekne ovocná aj keď sem tam sa mi zazdalo, že je tam aj čosi herbálne. Čerešne a dužina čerešní, je hlavná ovocná aromatická zložka vína.
Chuť je dostatočne plná(plnšia, ako som čakal), štruktúrovaná tanínom a vďaka kyseline živá. Je primárne ovocné najmä čerešne, višne až náznak slivky. Úroveň tanínovej štruktúry zodpovedá typu vína. Dochuť nie je zložitá, prejavuje sa v nej najmä ovocnosť a kyselinka.
Svätovavrinecké je prvým uvoľneným červeným vínom. Príjemné pitie, vhodné do gastronómie k nie príliš ťažkým jedlám.
Na začiatku som spomenul, že vína boli čerstvo nafľašované. Napriek tomu že fľašovanie na určitú dobu víno doslova rozbije, všetky vína boli vo vynikajúcej forme. Snáď až na stopy oxidu siričitého, ktoré sa dali zachytiť v chuti a obsah ktorého pred fľašovaním treba vždy upraviť. Toto je však záležitosť iba zopár dní kým jeho obsah samovoľne neklesne pod zmyslami detekovateľnú úroveň.
Neviem či ste našli odpoveď na otázku z úvodu článku len podľa senzorického opisu. Môj názor je, že vína sú v línii na akú sme si za päť rokov novodobej vinárskej histórie v Mojmírovciach už zvykli. Mojmírovský terroir sa presadil.
tv
Vína boli degustované v polovici júna.