Predstavenie ročníka 2006, PD Mojmírovce.
Pod rovnakým, alebo obdobným názvom bežala na Vínku.sk súťaž o pozvánku na predstavenie vín ostatného ročníka. Záujemcov bolo toľko, že by naplnili celú kapacitu koniarne mojmírovského kaštieľa. Niet divu. Mojmírovčania vyrábajú vína na vysokej technologickej úrovni a nech siahnete na ktorékoľvek, nemôžete povedať, že by malo vadu, alebo by bolo inak nevydarené. Mojmírovská ochutnávka má ešte jedno špecifikum. Nie je riadená. Môžete chutnať čo chcete, kedy chcete, znovu sa k čomukoľvek vrátiť. V uvoľnenej atmosfére môžete každé víno prebrať s priateľmi a to až do neskorých nočných hodín. Možno aj preto má mojmírovská degustácia dobré meno a ani Košičania neváhajú pricestovať aby ochutnali nové vína.
K dobrej nálade nepochybne prispelo aj pekné počasie. Degustácia začínala o 15. hodine a krátko po 15. bolo všetko takmer plné. V krátkom príhovore predseda družstva, ocenil prácu a úspechy vinohradnícko – vinárskeho tandemu Belan – Holec. Priebeh ročníka 2006 a jednotlivé vína prítomným predstavil Ing. Belan.
Dnes nebudem rozoberať senzorickú charakteristiku jednotlivých vín. Ako Nádeje ročníka sme ich už prebrali a ešte raz sa na ne pozrieme po nafľašovaní.
Asi najlepšie bolo začať sviežimi vínami Műller Thurgau a Rizling vlašský a následne sa prepracovať cez polosuché až k bobuľáčom so zvyškovým cukrom. Kto mal chuť na sladké mohol začať priamo u nich, ak niekto preferoval červené, nič mu nebránilo hrať sa iba s nimi.
Údelom vodičov(myslím tým sám seba) je najmä ovoniavať a počúvať, čo o víne hovoria ostatní. Ako prvú bolo počuť chválu na Műller Thurgau, po ňom na Rizling vlašský potom na Chardonnay, Rizling rýnsky, Rulandské šedé atď. Po prvom kole sa ľudia vracali najmä k Rizlingu rýnskemu a Rulandskému šedému. Najmä Rizling rýnsky musel Roman Holec ešte dvakrát dopĺňať. To teší pretože podľa mňa mojmírovský Rizling rýnsky patrí k slovenskej špičke. Nie len prevedením ale aj podmienkami v ktorých sa rodí. Myslím, že už som to niekde spomenul, ale po štyroch rokoch už môžeme hovoriť o mojmírovskom terroir. Dôkazom je aj Rizling rýnsky ktorý vyrobila spoločnosť Víno Mrva & Stanko z mojmírovského hrozna.
V príjemnej atmosfére, s priateľmi, pri dobrom víne,... Ťažko sa mi odchádzalo. Onedlho budú Mojmírovčania uvádzať svoje vína na trh, potom si ich priblížime aj po stránke senzorickej.
tv