Červené z Mojmíroviec.
S klesajúcou hladinou ortuti v kapiláre teplomera akosi podvedome siahame po červenom víne. Zvyčajne býva ohnivejšie, mäkšie, lepšie sa hodí k pečenej kačke a iným zimným jedlám. Od fermentácie uplynul už nejaký ten piatok a víno je už podstatne piteľnejšie ako bolo v marci či apríli, keď sme holdovali navoňaným bielym vínam. PD Mojmírovce majú v súčasnosti v ponuke päť druhov červeného vína. Čo myslíte, je už vhodné na pitie?
Už keď som sa Romana Holeca pýtal na ich červené vína, dalo sa medzi riadkami čítať, že najradšej by ich ešte podržal a počkal na fľašovú zrelosť. Lenže obchod nepustí. Červené v ponuke proste musí mať. Viac mi dopredu prezradiť nechcel. Mám vraj najprv ochutnať. Z piatich vín som si ako prvé zvolil:
Rulandské modré, 2006, kabinetné
Farba vína je fialovočervená a jej intenzita plne zodpovedá odrode. Ja osobne ju označujem ako
intenzívnu. Nesmiete však očakávať sýtosť zodpovedajúcu Cabernetu či dokonca Alibernetu.
Vôňa vína je výrazná, ovocná, najmä čerešňa a kvetinky. Po premiešaní sa objavuje vôňa kôstkového ovocia, predovšetkým čerešne a čerešne s kôstkou.
Chuť vína je hladká a ovocná, opäť tie čerešne. Obsah kyselín je ideálny, víno je svieže, ale kyselina z neho netrčí. Taníny sú dostatočne výrazné, ale ešte stále mladé.
Víno má potenciál, treba však priznať, že k ideálnemu stavu je to ešte kus cesty. Technologicky je zvládnuté, chýba mu však čas.
Testované vína zvyknem dekantovať v Ováriu. V tomto prípade to bolo doslova žiadúce a výsledok bol nad moje očakávanie. Z Ovária vyšlo úplne iné víno. Jemné, ušľachtilé, so zamatovým tanínom. To som aj očakával, ale to čo sa udialo v aromatike ma prekvapilo. Náznak kvetinkovej arómy som už nenašiel, ale čerešne si zachovali svoju šťavnatosť a zároveň pribudla aróma višní v Maraschine, aj s kôstkou a vôňa čierneho korenia. Výsledkom je uhladená korenisto – kôstkovo ovocná, veľmi príjemná vôňa. V chuti bol posun rovnaký ako vo vôni. Pribudlo korenie, višňa s kôstkou a taníny sa stali zamatovejšími. Víno sa prejavilo v plnej kráse a v takomto stave určite poteší aj náročného milovníka čierneho pinotu.
Frankovka modrá, výber z hrozna, 2006
Červenorubínová farba viac ako strednej intenzity.
Pekná výrazne ovocná vôňa černíc s morušou, na pozadí jemne zemitá. Čím je víno v pohári viac
predýchané tým je moruša výraznejšia.
V chuti je víno ovocné s prevládajúcou morušou. Výrazná štruktúra vína je tvorená tanínmi, ktoré by som označil ako kvalitné ale stále mladé. Výraznejšie sa prejavia až v druhej polovici a v závere, ale napriek slušnému obsahu tanínu o čokoláde sa hovoriť nedá. Potrebujú ešte čas na spolymerizovanie a zosladnutie. Dochuť vína je ovocná a napriek tomu, že víno je suché, pôsobí jemne nasladlo.
V podchladenom stave je víno výrazne ovocné, so zvyšujúcou sa teplotou je stále krajšie a komplexnejšie.
Po dekantácii vína v Ováriu nastal posun od výrazne ovocných aróm k vyváženej a zladenej vôni definovateľnej ako stav rovnováhy medzi ovocnosťou a zemitosťou. Jednotlivé ovocné arómy sa zliali do jednej a ťažko definovať jednotlivé odtiene ovocných aróm.
Alibernet 2006 neskorý zber
Jeden z najtypickejších predstaviteľov Alibernetu. Farba ide až do fialovo červených tónov a jej sýtosť zodpovedá farbiarke.
Vo vôni vína je výrazné čierne bobuľové ovocie. V prvom rade čierna ríbezľa a zrelé černice. Po ovocí nasledujú typicky odrodové florálne arómy. Jemná vôňa žihľavy je rýchlo zastretá výraznejšou vôňou a vernou vôňou pošúchaného listu čiernej ríbezle. Celkovo však vo vôni dominuje ovocie.
V chuti sa rovnako najprv prejavuje ovocie, po ňom nastúpi florálna aromatika. Kyselina vína je optimálna víno je svieže, ale nie kyslé. Približne to isté sa dá povedať o tanínoch. Štruktúra vína je vďaka nim pekná, vyvážená, ale rozhodne nie mohutná. Tak ako pri predchádzajúcich vzorkách, neostáva mi iné iba povedať že víno je ešte stále veľmi mladé.
Po dekantácii v Ováriu: Zložka ovocnej a florálnej aromatiky sa vyrovnala. Znovu je to čierna ríbezle, černica a list čiernej ríbezle.
V chuti je víno pekne uhladené, vzápätí nastupuje dominantná ovocná, čiernoríbezľová aromatika, ktorá pomaly prechádza do aróm listov čiernej ríbezle, pričom z ovocia stále pretrváva čierna ríbezľa ktorá odoznieva až v uhladenej tanínovej štruktúre. Dochuť a retrochuť je jemne nasladlá. Po predýchaní (Ovárius + cca 1 hodina)je dochuť vína úplne v znamení cabernetu.
Tomuto vínu Ovárius výrazne pomohol k ušľachtilosti a jemnosti.
Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, 2006
Cabernet Sauvignon výber z hrozna a Cabernet Sauvignon výber z hrozna barrique som chutnal v
uvedenom poradí. Po otvorení prvej fľaše a privoňaní ku korku, som okamžite kontroloval etiketu. Zacítil som totiž až čokoládovú vôňu a mal som pocit, že som omylom otvoril ten barrik.
Pri svetle monitora nedokážem rozoznať podľa odtieňa či víno prešlo sudom alebo nie. Až vôňa vína v pohári naznačila, že toto víno nebude barrikové. Výrazná vôňa bola mimoriadne ovocná, zmes čierneho a červeného bobuľového, dobre vyzretého ovocia, prechádzala až do sladko džemových tónov.
Chuť vína je excelentná. Výrazná čierna ríbezľa postupne prejde do černice a tá zase do čokoládovo ovocných až čokoládových aróm. Ak si víno chvíľočku zohrejete v ústach, zacítite až slivkový lekvár. Tanínovú štruktúru môžem bez váhania označiť ako mohutnú. V ústach zostane chuť prezretej černice a horkej čokolády. Obsah kyselín je ideálny. Robí víno sviežim a kyselinka sa objavuje iba na krátky čas ku koncu a zostáva v dochuti.
Vo výdychu sa vracia výrazný a veľmi pekný slivkový lekvár.
Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, 2005 barrique
Farba vína zodpovedá technológii. Je červená a tehlovooranžové odtiene sa iba začínajú tvoriť.
Vôňa je zmesou ovocnosti, najmä dužina čerešní a višne, neskôr pribudnú kôstky a nakoniec aj vanilkový lusk.
Chuť je vyzretá a kopíruje vôňu. Vyzretá chuť čerešňovej dužiny, višne a višne s kôstkou, prechádza do výraznej tanínovej štruktúry vína. Na pozadí vanilkový lusk s troškou kávy.
Toto víno považujem za vhodné na pitie už teraz. Je o rok staršie a prešlo školením v barrikovom sude.
Ak mám na záver zhrnúť svoje dojmy, celkom jednoznačne musím konštatovať, že vína sú po technologickej stránke zvládnuté na vysokej úrovni, všetky vína majú značný potenciál vyzrievania. V Mojmírovciach dokázali znamenitú surovinu zhodnotiť, ale nie znásilniť. Pomocou najrôznejších technologických vymožeností síce mohli vína učesať, ale tým by celkom určite stratili značnú časť svojho potenciálu. Otázka či išli na trh predčasne zostáva preto čiastočne nezodpovedaná. Sú totiž milovníci vín, ktorí uprednostňujú výraznú, aj keď trochu prvoplánovú ovocnú aromatiku. Pre týchto ľudí je stále vyrábaná väčšina slovenských červených vín. No a našťastie je tu druhá skupina milovníkov vín. Chcú sa hrať, chcú sa učiť, chcú vo víne hľadať rafinovanosť a vedia oceniť archívne víno ktoré prešlo svoju cestu na vrchol, či už mu to trvalo dva, päť, či viac rokov. Ak máte záujem zopár fliaš dobrého vína uložiť do archívu, a postupne víno fľašu po fľaške otvárať a sledovať ako sa vyvíja, ročník 2006 od PD Mojmírovce je rozhodne dobrá voľba.
tv
Poznámka: Vína boli hodnotené v dňoch 14. až 17. decembra 2007. Ak ich budete ochutnávať s časovým odstupom, ich stupeň vyzretosti už bude iný. Smer ktorým sa budú vyvíjať však bude korešpondovať s popisom, ako sa víno prejavuje po dekantácii v Ováriu.
Rulandské modré, 2006, kabinetné
Farba vína je fialovočervená a jej intenzita plne zodpovedá odrode. Ja osobne ju označujem ako
Vôňa vína je výrazná, ovocná, najmä čerešňa a kvetinky. Po premiešaní sa objavuje vôňa kôstkového ovocia, predovšetkým čerešne a čerešne s kôstkou.
Chuť vína je hladká a ovocná, opäť tie čerešne. Obsah kyselín je ideálny, víno je svieže, ale kyselina z neho netrčí. Taníny sú dostatočne výrazné, ale ešte stále mladé.
Víno má potenciál, treba však priznať, že k ideálnemu stavu je to ešte kus cesty. Technologicky je zvládnuté, chýba mu však čas.
Testované vína zvyknem dekantovať v Ováriu. V tomto prípade to bolo doslova žiadúce a výsledok bol nad moje očakávanie. Z Ovária vyšlo úplne iné víno. Jemné, ušľachtilé, so zamatovým tanínom. To som aj očakával, ale to čo sa udialo v aromatike ma prekvapilo. Náznak kvetinkovej arómy som už nenašiel, ale čerešne si zachovali svoju šťavnatosť a zároveň pribudla aróma višní v Maraschine, aj s kôstkou a vôňa čierneho korenia. Výsledkom je uhladená korenisto – kôstkovo ovocná, veľmi príjemná vôňa. V chuti bol posun rovnaký ako vo vôni. Pribudlo korenie, višňa s kôstkou a taníny sa stali zamatovejšími. Víno sa prejavilo v plnej kráse a v takomto stave určite poteší aj náročného milovníka čierneho pinotu.
Frankovka modrá, výber z hrozna, 2006
Červenorubínová farba viac ako strednej intenzity.
Pekná výrazne ovocná vôňa černíc s morušou, na pozadí jemne zemitá. Čím je víno v pohári viac
V chuti je víno ovocné s prevládajúcou morušou. Výrazná štruktúra vína je tvorená tanínmi, ktoré by som označil ako kvalitné ale stále mladé. Výraznejšie sa prejavia až v druhej polovici a v závere, ale napriek slušnému obsahu tanínu o čokoláde sa hovoriť nedá. Potrebujú ešte čas na spolymerizovanie a zosladnutie. Dochuť vína je ovocná a napriek tomu, že víno je suché, pôsobí jemne nasladlo.
V podchladenom stave je víno výrazne ovocné, so zvyšujúcou sa teplotou je stále krajšie a komplexnejšie.
Po dekantácii vína v Ováriu nastal posun od výrazne ovocných aróm k vyváženej a zladenej vôni definovateľnej ako stav rovnováhy medzi ovocnosťou a zemitosťou. Jednotlivé ovocné arómy sa zliali do jednej a ťažko definovať jednotlivé odtiene ovocných aróm.
Alibernet 2006 neskorý zber
Jeden z najtypickejších predstaviteľov Alibernetu. Farba ide až do fialovo červených tónov a jej sýtosť zodpovedá farbiarke.
Vo vôni vína je výrazné čierne bobuľové ovocie. V prvom rade čierna ríbezľa a zrelé černice. Po ovocí nasledujú typicky odrodové florálne arómy. Jemná vôňa žihľavy je rýchlo zastretá výraznejšou vôňou a vernou vôňou pošúchaného listu čiernej ríbezle. Celkovo však vo vôni dominuje ovocie.
V chuti sa rovnako najprv prejavuje ovocie, po ňom nastúpi florálna aromatika. Kyselina vína je optimálna víno je svieže, ale nie kyslé. Približne to isté sa dá povedať o tanínoch. Štruktúra vína je vďaka nim pekná, vyvážená, ale rozhodne nie mohutná. Tak ako pri predchádzajúcich vzorkách, neostáva mi iné iba povedať že víno je ešte stále veľmi mladé.
Po dekantácii v Ováriu: Zložka ovocnej a florálnej aromatiky sa vyrovnala. Znovu je to čierna ríbezle, černica a list čiernej ríbezle.
V chuti je víno pekne uhladené, vzápätí nastupuje dominantná ovocná, čiernoríbezľová aromatika, ktorá pomaly prechádza do aróm listov čiernej ríbezle, pričom z ovocia stále pretrváva čierna ríbezľa ktorá odoznieva až v uhladenej tanínovej štruktúre. Dochuť a retrochuť je jemne nasladlá. Po predýchaní (Ovárius + cca 1 hodina)je dochuť vína úplne v znamení cabernetu.
Tomuto vínu Ovárius výrazne pomohol k ušľachtilosti a jemnosti.
Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, 2006
Cabernet Sauvignon výber z hrozna a Cabernet Sauvignon výber z hrozna barrique som chutnal v
Pri svetle monitora nedokážem rozoznať podľa odtieňa či víno prešlo sudom alebo nie. Až vôňa vína v pohári naznačila, že toto víno nebude barrikové. Výrazná vôňa bola mimoriadne ovocná, zmes čierneho a červeného bobuľového, dobre vyzretého ovocia, prechádzala až do sladko džemových tónov.
Chuť vína je excelentná. Výrazná čierna ríbezľa postupne prejde do černice a tá zase do čokoládovo ovocných až čokoládových aróm. Ak si víno chvíľočku zohrejete v ústach, zacítite až slivkový lekvár. Tanínovú štruktúru môžem bez váhania označiť ako mohutnú. V ústach zostane chuť prezretej černice a horkej čokolády. Obsah kyselín je ideálny. Robí víno sviežim a kyselinka sa objavuje iba na krátky čas ku koncu a zostáva v dochuti.
Vo výdychu sa vracia výrazný a veľmi pekný slivkový lekvár.
Cabernet Sauvignon, výber z hrozna, 2005 barrique
Farba vína zodpovedá technológii. Je červená a tehlovooranžové odtiene sa iba začínajú tvoriť.
Vôňa je zmesou ovocnosti, najmä dužina čerešní a višne, neskôr pribudnú kôstky a nakoniec aj vanilkový lusk.
Chuť je vyzretá a kopíruje vôňu. Vyzretá chuť čerešňovej dužiny, višne a višne s kôstkou, prechádza do výraznej tanínovej štruktúry vína. Na pozadí vanilkový lusk s troškou kávy.
Toto víno považujem za vhodné na pitie už teraz. Je o rok staršie a prešlo školením v barrikovom sude.
Ak mám na záver zhrnúť svoje dojmy, celkom jednoznačne musím konštatovať, že vína sú po technologickej stránke zvládnuté na vysokej úrovni, všetky vína majú značný potenciál vyzrievania. V Mojmírovciach dokázali znamenitú surovinu zhodnotiť, ale nie znásilniť. Pomocou najrôznejších technologických vymožeností síce mohli vína učesať, ale tým by celkom určite stratili značnú časť svojho potenciálu. Otázka či išli na trh predčasne zostáva preto čiastočne nezodpovedaná. Sú totiž milovníci vín, ktorí uprednostňujú výraznú, aj keď trochu prvoplánovú ovocnú aromatiku. Pre týchto ľudí je stále vyrábaná väčšina slovenských červených vín. No a našťastie je tu druhá skupina milovníkov vín. Chcú sa hrať, chcú sa učiť, chcú vo víne hľadať rafinovanosť a vedia oceniť archívne víno ktoré prešlo svoju cestu na vrchol, či už mu to trvalo dva, päť, či viac rokov. Ak máte záujem zopár fliaš dobrého vína uložiť do archívu, a postupne víno fľašu po fľaške otvárať a sledovať ako sa vyvíja, ročník 2006 od PD Mojmírovce je rozhodne dobrá voľba.
tv
Poznámka: Vína boli hodnotené v dňoch 14. až 17. decembra 2007. Ak ich budete ochutnávať s časovým odstupom, ich stupeň vyzretosti už bude iný. Smer ktorým sa budú vyvíjať však bude korešpondovať s popisom, ako sa víno prejavuje po dekantácii v Ováriu.