MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky k 2.6.2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
13
jún
2023

GROW du Monde 2023

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne.
14
jún
2023

Víno SAV 2023

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.
23
jún
2023

Festival soutěžních vín - Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2023

Ochutnejte stovky vín z České republiky a Slovenska na unikátním festivalu uprostřed Brna. 23. června ožije Zelný trh tradicemi, kulturou a hlavně vínem. Vstup je zdarma, platíte jen tolik, kolik sami „odegustujete“.
24
jún
2023

Jánske vína BITA 2023

Pozývame Vás na Deň otvorených pivníc do Dolných Krškan - vinohradnícky hon Bita.
Navštívte naše pivnice a ochutnajte viac ako 100 vín z našej produkcie.

      Obrázok 

Slovenský ružový sekt šampiónom Concours Mondial du Bruxelles

Slovenský ružový sekt šampiónom Concours Mondial du Bruxelles

V snahe umožniť vinárom prezentovať výsledky súťaže o niečo skôr, organizátori inovovali štatút súťaže Concours Mondial du Bruxelles a vyčlenili ružové vína na samostatnú súťaž. Pôvodne sa mala konať v starobylom centre oblasti Abruzzo v strednom Taliansku, kde sa rodí šťavnaté Cerasuolo, nakoniec však hodnotenie prebehlo v Bruseli. Pri kontrole výsledkov zasvietila medzi medailami jedna veľká zlatá a tak som pre istotu ešte skontroloval výsledky šampiónov. Šampiónom kategórie ružových šumivých vín sa stal slovenský Sekt Matyšák 2015.

Základné víno bolo zostavené z dvoch odrôd. Prvou z nich je Cabernet Sauvignon v ružovom prevedení, ktorý sa na výslednej kupáži podieľa 60 percentami. Druhou odrodou je Frankovka modrá, taktiež v ružovom prevedení a jej zastúpenie je zvyšných 40 percent. Zaujímavý je pôvod hrozna. Obe odrody pochádzajú z malebnej vinice ležiacej na svahu nad meandrujúcim Váhom, južnej od Hlohovca. Papierovo ide o Malokarpatskú oblasť(!), aj keď si neodpustím poznámku, že ak hlohovecko patrí do Malokarpatskej oblasti, potom tam pokojne môže patriť aj Rúbaň so Strekovom. Vinica sa volá Šomoď. Zapamätajte si tento názov, stretnete sa s ním pri viacerých zaujímavých vínach, je to jedinečná poloha. 

Počnúc ročníkom 2012, keď na trh prišiel biely Matyšákov sekt najprv vo verzii Brut, neskôr aj ako Zero dossage, sa nikomu nepodarilo prekonať kvalitu jeho sektu. Enológ vinárstva Jaroslav Žák je stúpencom šampanskej školy a na jeho sektoch to poznať. Zároveň je to neuveriteľne skromný človek. Vždy keď dosiahne nejaký mimoriadny úspech, odbije to jedným slovom. Šťastie. Mali sme prosto šťastie. Nepopieram, že treba mať aj šťastie, ale zdá sa, že Šťastena má s Jarom o niečo viac ako iba platonický vzťah.
 
Pri výrobe sektov sa u nás zvyčajne využíva hrozno, ktoré má nižšiu cukornatosť a vyššiu aciditu. Oberá sa o niečo skôr, prípadne sa pri lisovaní berie iba najčistejší "samotok" aby víno bolo čo najľahšie. Je to možno dobrý postup pri nemeckom ľahkom, ovocnom štýle, ale ma klasickú školu to nestačí. Nechcem tým povedať(a možno aj chcem), že nie je celkom vyzreté, ale Jaro Žák na to ide inak. Najprv spracuje hrozno na tiché víno a z toho, ktoré má kvalitatívne parametre na zaradenie do prémiovej línie Prestige, vyberie budúce bublinky. Tieto vína majú zvyčajne vyšší alkohol a vyšší extrakt, čo môže byť v prípade alkoholu aj na škodu, ale keď sa v sekte udrží pod 13%, je všetko  dokonalé. Jeho tajomstvo úspechu je vcelku jednoduché: "Dôležité je aby sa to rozkvasilo a potom to tam nechať a zabudnúť na to. Šumivé je lotéria, nie že by som to vedel robiť, je to šťastie a lotéria. Ľudia sú nedočkaví a nechcú v tom držať peniaze, lenže treba na to čas. Ten jednoducho neo...., neoklameš."

V prípade ružových verzií však nie je zvykom, nechať víno dlho ležať a platí to aj pre viaceré šampanské domy, ktoré ružové verzie vnímajú ako ovocnejšiu verziu klasického šampanského. Tento sekt vyzrieval na kaloch 48 mesiacov. "Môže za to úspech bieleho sektu. Ružový ostal tak trochu v jeho tieni, čo prispelo k nižšej predajnosti a tým aj k možnosti nechať ho dlhšie vyzrievať. Je to proste neprávom podceňovaný mladší brat. "

Na rozdiel od tichého vína, má šumivé tú výhodu, že je možné v poslednej chvíli doladiť obsah "zvyškového"cukru. Toto víno je v klasickej verzii zaradené do kategórie Dry, ale na skúšku urobili aj zopár fliaš v kategórii Brut. Navyše, víno bolo degoržované po 60 mesiacoch. Jaro Žák sa rozhodol, že nechá niekoľko fliaš odpočívať celkovo 7 až 8 rokov, tak ako to vidieť v oblasti Champagne.

Na otázku ako vníma titul šampióna, len sucho konštatoval, že to bol dobrý ročník a degustátori asi mali napité francúzske veci, ktoré idú viac do elegancie ako do ovocnosti, pretože k práve k nim sa chcel štýlom priblížiť.
Len tak mimochodom poznamenal, že v tejto chvíli ročník 2016 zreje na kaloch už 4 roky.
matysak_sekt_01

Matyšák Sekt rosé 2015, Dry

Farba ako to už chodí pri sektoch vyrobených tradičnou metódou je s prevahou medených tónov

Vôňa je svieža, pôsobí ovocne s typickým zastúpením priehrštia drobného bobuľového ovocia, avšak do oblasti elegancie ju posúva ľahko krémový vnem, ale najmä pevnosť vône a prísľub pikantnej kyselinky. Celkovo vôňa pôsobí sviežo, vyzreto a ušľachtilo s dominantnou ovocnosťou, ale aj príjemnou bylinnou notou.

V ústach je víno plné svieže, nájdete aj sľúbenú pikantnú kyselinku, ktorej robí spoločnosť jemne sladkastý tón, uvedomíte sa pevnú textúru vína, jeho šťavnatosť a ušľachtilé odtiene aróm, od dobre schovanej krémovitosti maslového pečiva, cez sladko – kyslé tóny bobuľového ovocia, čerešne, možno jahôdky, ríbezle, dokonca hloh, až po jemne bylinný záver.

Na víne ma uchvacuje jeho posun od čisto ovocného média, akým ružové sekty zvyknú bývať, smerom k nazretému sektu, ktorému nechýba elegancia a ušľachtilosť tvorená krémovosťou a v tomto prípade aj pevnou textúrou.

Je to skôr francúzska ako nemecká škola, navyše podporená prémiovou polohou.

Body 93