MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína

Päť zlatých z Paríža, Breslava

Päť zlatých z Paríža, Breslava

Výsledky Vinalies Paris 2020 sú známe už nejaký ten piatok, ale nejako som nezachytil zmienku o jednoznačne najúspešnejšom slovenskom vinárovi na tejto súťaži. Nejde len o počet získaných medailí, ale dôležité je to, akými vínami dokázal bodovať. Martin Pomfy, pretože o ňom je reč, neposiela do Paríža osvedčené, akoby už dopredu pozlátené vína typu Cabernet Sauvignon rosé s 12 gramami cukru, Irsai Oliver, či Devín, ale z môjho pohľadu seriózne vína a to vrátane červených vín.

Martin Pomfy v tomto roku bodoval piatimi vínami. Teda šiestimi, ale jedno z nich bolo „iba strieborné“. Veltlínske zelené , Rizling vlašský, Breslava, CS2 a Cabali. Bol by som popísal aj to strieborné, ale zaúradoval škriatok a namiesto striebornej Breslavy ročníka 2019, sa v kartóne objavila Breslava 2017, ktorá na súťaži vôbec nebola. Nuž aspoň som si užil dobré vínko bez toho, aby som musel nad ním rozmýšľať a popisovať všetky jeho nuansy. No a keď som začal Breslavou, budem ňou aj pokračovať. Na Breslavu som bol veľmi zvedavý, pretože s touto odrodou sa často nestretávam. Patrí do dlhého radu odrôd Doroty Pospíšilovej. O tejto odrode som si pamätal iba to, že v nej často nájdeme grepový charakter a to je asi tak všetko. Breslava je krížencom odrôd Chrupka biela a Tramín červený a potomok bol ešte následne krížený s údajne talianskou bielou odrodou Santa Maria d´Alcantara. Taliani sa k nej však moc nehlásia. 

Vzhľadom na históriu kríženia je Breslava vysadená predovšetkým na južnom Slovensku. Tá od Martina Pomfyho sa urodila v obci Rúbaň, vinica Pod malým vrchom a vysadená bola v roku 1998. Vo vinici je sprašová pôda s aluviálnymi prímesami piesku a vápenca. Hrozno bolo oberané v treťom októbrovom týždni a dosiahlo cukornatosť 23,5 °NM. 
Martin Pomfy čo to prezradil aj zo svojej kuchyne. Hrozno bolo macerované 4 dni pri 7 °C v antikorovom vinifikátore, na víno bol použitý iba samotok odkalený na hrubo a kvasenie prebiehalo s vyšším zákalom. Použitá čistá kultúra kvasiniek a kvasenie prebiehalo v inertnom prostredí, presnejšie v antikorovom tanku. Po dokvasení víno ešte odpočívalo 7 mesiacov na jemných kvasinkách. Zo školiacich zásahov bol použitý bentonit a filtrácia bola iba jedna, tesne pred fľašovaním. 
Ako teda chutí Martinova Breslava 2018?

Fľaša (png, jpg, gif )Breslava 2018 Martin Pomfy

Víno moderného žltozeleného vzhľadu. Na stene kalicha sa vyzrážali mikrobublinky CO2čo je pre mňa vždy znakom šetrného spracovania.

Veľmi intenzívna vôňa si ma podmanila svojou sviežosťou a čistotou. Muškátovo korenistý vnem na pozadí šťavnatého grepu vystihuje prejav arómy.

V ústach je víno citrusovo – muškátové a ešte aj ten muškát má citrusový charakter s prechodom do tandemu grep – bergamot s dozvukmi bergamotu. Víno pôsobí sviežo, šťavnato, s príjemnou kyselinkou a suchým charakterom, ktorý dosládza plné alkoholické telo. Okrem alkoholu nájdete vo víne aj príjemnú minerálnu textúru.

Body: 91

Terpénové, ale krásne svieže, z časti aj vyzreté víno s úžasnou grepovo-bergamotovou aromatikou.

V tomto prípade sa potvrdila učebnicová definícia Breslavy, ako odrody s grapefruitovou aromatikou. Pre mňa je trochu prekvapením monoterpénový charakter vína (to sú tie muškátové odtiene arómy) a naopak veľmi oceňujem prítomnosť bergamotu ako dvojičky grepu. 


V nasledujúcom článku budeme pokračovať bielym vínom, tentoraz to bude Rizling vlašský. 




Bergamot je citrus, pestuje sa na juhu Kalábrie, ale počul som že aj na severe Talianska, v oblasti Lago di Garda). Môžete sa s ním stretnúť vo forme bergamotovou silicou ochuteného čaju(earl grey), želé, čokolády a ja milujem bergamotovú zmrzlinu.

Subjekty

Martin Pomfy - MAVÍN

Martin Pomfy založil svoje vinárstvo s úmyslom produkovať sudové vína, tento zámer sa mu podaril a posunul svoje vinárstvo k prívlastkovým a výberovým vínam. Jeho Cabernet Sauvignon Rosé bol ocenený v Paríži na prestížnej výstave zlatou medailou. Ako sám hovorí je fanatikom do výroby vína. V súčasnosti sa vinárstvo snaží produkovať moderné vína s minimom zásahov pri ich výrobe...