Tribut Dorota 2018
Inšpiráciou pre vytvorenie tohto vína je výnimočnosť odrôd, ktorých snúbením vzniklo toto príťažlivé médium. Víno je spojením piatich odrôd, všetky sú dielom Doroty Pospíšilovej.
Hron, Váh, Torysa a Rudava pochádzajú z hlohovského rajónu v Malokarpatskej oblasti(?!), Dunaj je z obce Šarkan v Južnoslovenskej oblasti.
Z toho dôvodu Richard Tóth oficiálne neuvádza ani názov vinice ani oblasti.
Každá odroda bola spracovaná samostatne, vyzrievanie prebiehalo v 1500 litrovom sude a v použitých 500 litrových tonneaux.
Tribut Dorota 2018
Víno sa prejavuje iba veľmi jemne.
Vôňa podchladeného vína je hneď od prvého okamihu intenzívna a komplexná. V prvom nose sa objavuje čierna ovocnosť prezretých černíc, ktorej robí spoločnosť čierna moruša, spoločne sa opierajúc o aromaticky príťažlivý a jemný prejav dreva vo forme kávy lignínu a voňavého závanu cédra, v jednoliatom tóne. V druhom nose sa zintenzívni prejav ovocia, k ostružinám sa pripojí aj červená brusnica, prinášajúca neodolateľnú šťavnatosť vône. V treťom nose nájdete čierne korenie a z dreva sa najvýraznejšie prejavuje céder.
V ústach je víno krásne ovocné, krásne šťavnaté, s celým priehrštím čiernych a červených drobných lesných plodov. Drevo je v ústach veľmi decentné, až by som povedal, že sa tvári nesmelo. Štruktúra vína je tvorená úžasne jemnými polyfenolmi V tejto chvíli je ešte predčasné vyjadrovať sa o nich ako o hodvábe, pretože víno je stále mladé a napriek tomu že už teraz prináša pôžitok, nenazval by som ho pripraveným na pitie. Dochuť je šťavnatá, s výraznou prevahou ovocia, so závanom čierneho korenia a s ľahkou štruktúrou s prejavom cédrového dreva.
Body 94
Senzorický popis vína zodpovedá obdobiu krátko po nafľašovaní, keď víno ešte nemalo etiketu. To ktoré som ochutnal počas večere s Dorkou Pospíšilovou a Richardom Tóthom už bolo rozvinutejšie a celkovo harmonickejšie a aj elegantnejšie, k jeho popisu sa však dostanem neskôr, keď bude už vo fľašovej zrelosti. Len neviem kedy sa tak stane.
Subjekty
Vins winery
Prvé moje vína uzreli svetlo sveta v roku 2007, kedy sa vyrobilo prvých 7 tisíc fliaš a túžba venovať sa výrobe kvalitných vín sa postupne stala skutočnosťou. Prirodzeným vývojom rástla ročná produkcia na dnešných 50 tisíc fliaš. Sortiment tvoria výlučne vína s chráneným označením pôvodu vyrobené z odrôd ako napr. biele Rulandské Šedé, Rizling Rýnsky, Devín, Chardonnay, Sauvignon alebo červené vína Dunaj, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a podobne.
Vína vyrábame z hrozna najvyššej kvality a spoločne s našimi partnermi vinohradníkmi, dozeráme na kvalitu suroviny, ktorá je základom pre výrobu kvalitných vín. Pri tvorbe vín sa snažíme zachovať harmóniu, čistotu vôní a chutí tak, aby vína v maximálnej miere priznávali svoj odrodový charakter. Spracovanie hrozna a výroba vína prebieha pomocou najmodernejších technológii a časť produkcie červených vín vyzrieva každoročne v drevených sudoch.
Vína vyrábame z hrozna najvyššej kvality a spoločne s našimi partnermi vinohradníkmi, dozeráme na kvalitu suroviny, ktorá je základom pre výrobu kvalitných vín. Pri tvorbe vín sa snažíme zachovať harmóniu, čistotu vôní a chutí tak, aby vína v maximálnej miere priznávali svoj odrodový charakter. Spracovanie hrozna a výroba vína prebieha pomocou najmodernejších technológii a časť produkcie červených vín vyzrieva každoročne v drevených sudoch.
Deň s Dorotou(na druhú)
Sú články, ktoré je najlepšie napísať bezprostredne po návrate. Sú však výnimočné dni, ktoré ostanú v pamäti zapísané nezmazateľne a emócie pretrvávajú ešte veľmi, veľmi dlho. Jeden takýto príbeh sa začal z môjho pohľadu písať viac ako pred rokom. Celé sa to začalo napohľad banálnym telefonátom, počas ktorého mi Richard Tóth predostrel svoj nápad vytvoriť víno, ktoré by bolo zostavené z viacerých odrôd, avšak výhradne z novošľachtencov od Doroty Pospíšilovej a víno by nieslo jej meno ako prejav úcty k jej práci.