MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

Tribut Dorota 2018

Tribut Dorota 2018

Inšpiráciou pre vytvorenie tohto vína je výnimočnosť odrôd, ktorých snúbením vzniklo toto príťažlivé médium. Víno je spojením piatich odrôd, všetky sú dielom Doroty Pospíšilovej.
Hron, Váh, Torysa a Rudava pochádzajú z hlohovského rajónu v Malokarpatskej oblasti(?!), Dunaj je z obce Šarkan v Južnoslovenskej oblasti.

Z toho dôvodu Richard Tóth oficiálne neuvádza ani názov vinice ani oblasti. 
Každá odroda bola spracovaná samostatne, vyzrievanie prebiehalo v 1500 litrovom sude a v použitých 500 litrových tonneaux.

Tribut Dorota 2018 

vins_tribute_dorota_2018_01


Víno sa prejavuje iba veľmi jemne.
Vôňa podchladeného vína je hneď od prvého okamihu intenzívna a komplexná. V prvom nose sa objavuje čierna ovocnosť prezretých černíc, ktorej robí spoločnosť čierna moruša, spoločne sa opierajúc o aromaticky príťažlivý a jemný prejav dreva vo forme kávy lignínu a voňavého závanu cédra, v jednoliatom tóne. V druhom nose sa zintenzívni prejav ovocia, k ostružinám sa pripojí aj červená brusnica, prinášajúca neodolateľnú šťavnatosť vône. V treťom nose nájdete čierne korenie a z dreva sa najvýraznejšie prejavuje céder.

V ústach je víno krásne ovocné, krásne šťavnaté, s celým priehrštím čiernych a červených drobných lesných plodov. Drevo je v ústach veľmi decentné, až by som povedal, že sa tvári nesmelo. Štruktúra vína je tvorená úžasne jemnými polyfenolmi V tejto chvíli je ešte predčasné vyjadrovať sa o nich ako o hodvábe, pretože víno je stále mladé a napriek tomu že už teraz prináša pôžitok, nenazval by som ho pripraveným na pitie. Dochuť je šťavnatá, s výraznou prevahou ovocia, so závanom čierneho korenia a s ľahkou štruktúrou s prejavom cédrového dreva.

Body 94

Senzorický popis vína zodpovedá obdobiu krátko po nafľašovaní, keď víno ešte nemalo etiketu. To ktoré som ochutnal počas večere s Dorkou Pospíšilovou a Richardom Tóthom už bolo rozvinutejšie a celkovo harmonickejšie a aj elegantnejšie, k jeho popisu sa však dostanem neskôr, keď bude už vo fľašovej zrelosti. Len neviem kedy sa tak stane.

Subjekty

Vins winery

Prvé moje vína uzreli svetlo sveta v roku 2007, kedy sa vyrobilo prvých 7 tisíc fliaš a túžba venovať sa výrobe kvalitných vín sa postupne stala skutočnosťou. Prirodzeným vývojom rástla ročná produkcia na dnešných 50 tisíc fliaš. Sortiment tvoria výlučne vína s chráneným označením pôvodu vyrobené z odrôd ako napr. biele Rulandské Šedé, Rizling Rýnsky, Devín, Chardonnay, Sauvignon alebo červené vína Dunaj, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a podobne.

Vína vyrábame z hrozna najvyššej kvality a spoločne s našimi partnermi vinohradníkmi, dozeráme na kvalitu suroviny, ktorá je základom pre výrobu kvalitných vín. Pri tvorbe vín sa snažíme zachovať harmóniu, čistotu vôní a chutí tak, aby vína v maximálnej miere priznávali svoj odrodový charakter. Spracovanie hrozna a výroba vína prebieha pomocou najmodernejších technológii a časť produkcie červených vín vyzrieva každoročne v drevených sudoch.

Deň s Dorotou(na druhú)

Sú články, ktoré je najlepšie napísať bezprostredne po návrate. Sú však výnimočné dni, ktoré ostanú v pamäti zapísané nezmazateľne a emócie pretrvávajú ešte veľmi, veľmi dlho. Jeden takýto príbeh sa začal z môjho pohľadu písať viac ako pred rokom. Celé sa to začalo napohľad banálnym telefonátom, počas ktorého mi Richard Tóth predostrel svoj nápad vytvoriť víno, ktoré by bolo zostavené z viacerých odrôd, avšak výhradne z novošľachtencov od Doroty Pospíšilovej a víno by nieslo jej meno ako prejav úcty k jej práci.