MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 11.04.2025
23
apríl
2025

Agrovíno 2025

XXVII. VÝSTAVA VÍN je určená pre všetky vína, ktoré môžu súťažiť v jednotlivých kategóriách určených štatútom, bez ohľadu na ich geografický pôvod. Súťaž AGROVÍNO je nominačnou súťaźou pre Národný salón vín, konanou pod záštitou Zväzu vinohradníkov a vinárov SR.
26
apríl
2025

Víno Bojnice 2025

„VÍNO BOJNICE 2025“ je dvadsiatypiaty ročník súťaže vín s medzinárodnou účasťou.
Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.
26
apríl
2025

Vínožúr Bojnice 2025

Drahí priatelia, milovníci kvalitného vína! Srdečne vás pozývame na 25. ročník jedinečnej vínnej akcie - VÍNOŽÚR 2025, ktorá je vyvrcholením odbornej časti medzinárodnej súťaže VÍNO BOJNICE.
30
apríl
2025

VÍNO SPU 2025

Vážení priatelia a milovníci vína,
dňa 30.4.2025 sa uskutoční odborná degustácia a dňa 15.05.2025 verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín „VÍNO SPU 2025“. Srdečne vás pozývame na účasť v súťaži, ako aj na verejnej ochutnávke súťažných vín.
Naše motto: „Na Slovensku sa organizuje mnoho súťaží vín, ale táto jediná sa koná na vinohradnícko – vinárskej, AKADEMICKEJ pôde“.
Ing. Klaudia Halászová, PhD., rektorka SPU v Nitre a prof. Ing. Dušan Igaz, PhD., dekan FZKI SPU v Nitre.

Ako sa rodí šampión

Ako sa rodí šampión

Na tohtoročnej súťaži Víno Tirnavia sa jedným zo šampiónov stalo víno odrody Sauvignon, či presnejšie Sauvignon blanc, pretože vo svete poznajú viacej Sauvignonov. Po základnom kole bolo v kategórii bielych suchých vín z aromatických odrôd viacero Sauvignonov, dokonca aj s vyšším bodovým hodnotením, avšak v záverečnom finálovom hodnotení sa šampiónom stalo víno, ktoré všetci zaradili na prvé miesto a jeden degustátor na druhé miesto. Nie je to úplne taký Sauvignon na aké sme zvyknutý z minulosti. Tento patrí medzi aristokratov....

tirnavia_finale_iv

Svoje prvé Sauvignony som ochutnal niekedy začiatkom 90 rokov a nie sú to práve najkrajšie spomienky. Zelené, trochu uťahané médiá, z nevyzretého hrozna, ktoré sa dali spoľahlivo identifikovať, v tom lepšom prípade vďaka chlorofilovému prejavu trávy, v tom horšom to bola čistá žihľava. Odvtedy naše vinohradníctvo a predovšetkým vinárstvo ušlo obrovský kus cesty. Dnešné štandardné Sauvignony ponúkajú kiwi, egreše, broskyne, bazu a niekedy aj takú príjemnú trávovinku. Keď prišla móda barikových vín, niektorí vinári to skúsili aj so Sauvignonom, nakoniec prečo nie, veď vo svete je to pomerne bežné, výsledky však boli, ako to povedať...., rozpačité.

Vďaka dlhoročnej účasti na Concours Mondial du Sauvignon som sa zamiloval do vín odrody Sauvignon , ktoré sú pohladené drevom. No a práve takýto Sauvignon sa stal šampiónom Víno Tirnavia 2021.

Víno ročníka 2020 sa urodilo v Čachticiach a tí zorientovanejší z vás už vedia, že Čachtice sú dvorným dodávateľom spoločnosti Mrva & Stanko. Vinica bola vysadenápred 17 rokmi, teda ani veľmi mladá a ani stará. Vladimíra Mrvu som požiadal o doplňujúce informácie a s humorom sebe vlastným to zhrnul do jedinej krátkej vety. „Čo chceš vedieť, šak je to pekné víno.“ No a keďže sme obaja Trnaváci, moja odpoveď nemohla byť iná ako „velice pekný.“  

Rozprávanie o technológii začínalo pomerne klasicky. Jeden deň macerácia, následne lisovanie, kvasenie pri 16-17 °C. Trošku viac sa rozrozprával, až keď sme sa začali baviť o výraze vína. Cesta tohto vína nebola taká priamočiara, ale mala rôzne odbočky. Časť vína naozaj kvasila tak ako je popísané, pri nižšej teplote aby sa zachovala a rozvinula aromatika, nasledovalo miešanie na jemných kvasničných kaloch, ktoré dodáva vínu krémovosť, ďalšia časť bola zase kvasená pri vyššej teplote, aby víno malo hladšie, širšie a teplejšie telo a no a posledná časť bola pohladená drevom. Žiadny barik, iba veľké drevo aby vínu dodalo štruktúru, trošku ho zjemnilo, vybalansovalo a za seba dodávam, že práve drevo spolu s krémovosťou posúva víno do kategórie elegantných.

Každý z postupov prebiehal v samostatnej nádobe a výsledné víno je technologickým cuvée v definovanom pomere. O tom, že výsledné spojenie môže prekvapiť porozpráva priamo Vladimír Mrva. „Pri tomto víne sa stalo čosi, čo sám neviem pochopiť. Ani jedno z troch vín, ktoré vstupovali do
 kupáže nevoňalo tak ako výsledná kupáž. Došlo k určitému spojeniu, kde výsledné víno je lepšie ako ktorékoľvek zo vstupujúcich vín. Je to pre mňa záhada a celý život sa človek učí. V tomto prípade si vôbec nie som istý, či by som to v budúcnosti dokázal zopakovať.
mrva_sauvignon_2020_cachtice_01

Toto je možno cesta ktorou by sme sa mali vybrať. Slovensko nemá veľa výnimočných ročníkov a práve takýmto postupom by sme sa mohli naučiť pracovať so surovinou aby sme vedeli dodávať chýbajúce vrstvy, nuansy, štruktúru, spracovaním rozdielnymi postupmi, či už práca s drevom, teplotou. Víno by tak získalo komplexnosť a v tom je vlastne podstata. 

Optimálne by bolo ak by sme sa ešte vedeli pohrať s parciálnym zberom jednotlivých odrôd, Ale to by sme mohli mať v pivnici tak najviac 3 odrody a nie 15 ako je dnes bežné v každom vinárstve.

Sauvignon 2020, Čachtice, Mrva & Stanko  


Prevažne zelený odtieň
Vôňa je vzhľadom na aromatickú odrodu, spočiatku trošku diskrétna, avšak hneď od začiatku si uvedomujete jej eleganciu. Jemná krémovosť, jemná korenistosť dreva, nasleduje dužina broskyne a pokrúžením sa uvoľnia aj podmanivé biele kvety. 
V ústach má víno príjemnú, opäť použijem výraz elegantnú, štruktúru, vo výraze je skutočne suché s hrdou kyselinkou, ktorá harmonizuje s telom vína. Po podržaní v ústach sa otvára broskyňa, a čiastočne aj zelený egreš, ktorý prechádza do vinohradníckej broskyne. Krémový vnem spolu s ovocnosťou tvoria pôvabný pár odoznievajúci v dochuti.
Toto je presne jedno z tých vín, s ktorými máte chuť sa pohrať a uchlipnúť si ďalší dúšok. Nie je v ňom nič ohurujúce, žiadna explodujúca aromatika, ale vyváženosť harmónia a ušľachtilosť.

Body 92