Ako sa rodí šampión
Na tohtoročnej súťaži Víno Tirnavia sa jedným zo šampiónov stalo víno odrody Sauvignon, či presnejšie Sauvignon blanc, pretože vo svete poznajú viacej Sauvignonov. Po základnom kole bolo v kategórii bielych suchých vín z aromatických odrôd viacero Sauvignonov, dokonca aj s vyšším bodovým hodnotením, avšak v záverečnom finálovom hodnotení sa šampiónom stalo víno, ktoré všetci zaradili na prvé miesto a jeden degustátor na druhé miesto. Nie je to úplne taký Sauvignon na aké sme zvyknutý z minulosti. Tento patrí medzi aristokratov....
Svoje prvé Sauvignony som ochutnal niekedy začiatkom 90 rokov a nie sú to práve najkrajšie spomienky. Zelené, trochu uťahané médiá, z nevyzretého hrozna, ktoré sa dali spoľahlivo identifikovať, v tom lepšom prípade vďaka chlorofilovému prejavu trávy, v tom horšom to bola čistá žihľava. Odvtedy naše vinohradníctvo a predovšetkým vinárstvo ušlo obrovský kus cesty. Dnešné štandardné Sauvignony ponúkajú kiwi, egreše, broskyne, bazu a niekedy aj takú príjemnú trávovinku. Keď prišla móda barikových vín, niektorí vinári to skúsili aj so Sauvignonom, nakoniec prečo nie, veď vo svete je to pomerne bežné, výsledky však boli, ako to povedať...., rozpačité.
Vďaka dlhoročnej účasti na Concours Mondial du Sauvignon som sa zamiloval do vín odrody Sauvignon , ktoré sú pohladené drevom. No a práve takýto Sauvignon sa stal šampiónom Víno Tirnavia 2021.
Víno ročníka 2020 sa urodilo v Čachticiach a tí zorientovanejší z vás už vedia, že Čachtice sú dvorným dodávateľom spoločnosti Mrva & Stanko. Vinica bola vysadenápred 17 rokmi, teda ani veľmi mladá a ani stará. Vladimíra Mrvu som požiadal o doplňujúce informácie a s humorom sebe vlastným to zhrnul do jedinej krátkej vety. „Čo chceš vedieť, šak je to pekné víno.“ No a keďže sme obaja Trnaváci, moja odpoveď nemohla byť iná ako „velice pekný.“
Rozprávanie o technológii začínalo pomerne klasicky. Jeden deň macerácia, následne lisovanie, kvasenie pri 16-17 °C. Trošku viac sa rozrozprával, až keď sme sa začali baviť o výraze vína. Cesta tohto vína nebola taká priamočiara, ale mala rôzne odbočky. Časť vína naozaj kvasila tak ako je popísané, pri nižšej teplote aby sa zachovala a rozvinula aromatika, nasledovalo miešanie na jemných kvasničných kaloch, ktoré dodáva vínu krémovosť, ďalšia časť bola zase kvasená pri vyššej teplote, aby víno malo hladšie, širšie a teplejšie telo a no a posledná časť bola pohladená drevom. Žiadny barik, iba veľké drevo aby vínu dodalo štruktúru, trošku ho zjemnilo, vybalansovalo a za seba dodávam, že práve drevo spolu s krémovosťou posúva víno do kategórie elegantných.
Každý z postupov prebiehal v samostatnej nádobe a výsledné víno je technologickým cuvée v definovanom pomere. O tom, že výsledné spojenie môže prekvapiť porozpráva priamo Vladimír Mrva. „Pri tomto víne sa stalo čosi, čo sám neviem pochopiť. Ani jedno z troch vín, ktoré vstupovali do
kupáže nevoňalo tak ako výsledná kupáž. Došlo k určitému spojeniu, kde výsledné víno je lepšie ako ktorékoľvek zo vstupujúcich vín. Je to pre mňa záhada a celý život sa človek učí. V tomto prípade si vôbec nie som istý, či by som to v budúcnosti dokázal zopakovať.
Toto je možno cesta ktorou by sme sa mali vybrať. Slovensko nemá veľa výnimočných ročníkov a práve takýmto postupom by sme sa mohli naučiť pracovať so surovinou aby sme vedeli dodávať chýbajúce vrstvy, nuansy, štruktúru, spracovaním rozdielnymi postupmi, či už práca s drevom, teplotou. Víno by tak získalo komplexnosť a v tom je vlastne podstata.
Optimálne by bolo ak by sme sa ešte vedeli pohrať s parciálnym zberom jednotlivých odrôd, Ale to by sme mohli mať v pivnici tak najviac 3 odrody a nie 15 ako je dnes bežné v každom vinárstve.
Sauvignon 2020, Čachtice, Mrva & Stanko
Prevažne zelený odtieň
Vôňa je vzhľadom na aromatickú odrodu, spočiatku trošku diskrétna, avšak hneď od začiatku si uvedomujete jej eleganciu. Jemná krémovosť, jemná korenistosť dreva, nasleduje dužina broskyne a pokrúžením sa uvoľnia aj podmanivé biele kvety.
V ústach má víno príjemnú, opäť použijem výraz elegantnú, štruktúru, vo výraze je skutočne suché s hrdou kyselinkou, ktorá harmonizuje s telom vína. Po podržaní v ústach sa otvára broskyňa, a čiastočne aj zelený egreš, ktorý prechádza do vinohradníckej broskyne. Krémový vnem spolu s ovocnosťou tvoria pôvabný pár odoznievajúci v dochuti.
Toto je presne jedno z tých vín, s ktorými máte chuť sa pohrať a uchlipnúť si ďalší dúšok. Nie je v ňom nič ohurujúce, žiadna explodujúca aromatika, ale vyváženosť harmónia a ušľachtilosť.
Body 92