Všetko čo ste chceli vedieť o burčiaku
Stará múdrosť vraví, že raz za rok si treba burčiakom vymeniť krv. Od 15. augusta sa v dedinkách pod Malými Karpatmi objavili popri cestách stoličky a stolčeky s fľašami plnými kvasiacej hroznovej šťavy. Niekto burčiak zbožňuje, iný ho neznáša, ale viete aký má byť správny burčiak a podľa čoho si vyberať?
Aké odrody sú najvhodnejšie?
Na výrobu burčiaku sa používajú odrody ktoré dozrievajú ako prvé. Neodmysliteľný je Irsaj Oliver, nasledujú muškátové odrody či Müller Thurgau. Všetko veľmi výrazné aromatické odrody, ktoré najlepšie voňajú a chutia ako mladé, takže burčiak je z nich naozaj dobrý. Ďalšou skorou odrodou je Veltlínske červené skoré, z ktorej burčiak nie je tak aromatický, ale po niekoľkých pohároch prevoňaného Iršaju príde vhod. Neskôr v septembri a októbri budú dostupné aj burčiaky z odrôd ako Veltlínske zelené či Rizling rýnsky.
Akú má mať burčiak farbu?
Správne má byť svetlo zelenkavej až svetlo žltej farby, rozhodne nie hnedý a tmavý čo signalizuje oxidáciu, možné problémy s kvasením a pravdepodobne prítomnosť pachutí.
Na dne fľaše je nejaká usadenina, je to v poriadku?
Žiadny burčiak nebude úplne bez usadenín. Tie môžu byť tvorené telami kvasiniek, vyzrážanými bielkovinami a ďalšími prirodzenými súčasťami hroznovej šťavy. Výška usadenín vo fľaši však bude takmer nepozorovateľná. Ak je na dne fľaše niečo usadené vo výške 1 cm a viac, s najväčšou pravdepodobnosťou je burčiak z neodkaleného muštu. Môžu sa v ňom nachádzať zvyšky postrekov, nečistôt ako je hlina, prach a na kvalite mu nepridá ani prítomnosť hrozna napadnutého nejakou plesňou. Okrem toho že takýto burčiak chutí podstatne drsnejšie, neprospieva ani nášmu zdraviu.
Ako má burčiak voňať?
Vôňa má byť čistá, príjemná hroznová s typickým burčiakovo - kvasným tónom. V prípade burčiaku z aromatických odrôd sa má vo vôni prejavovať hlavne použitá odroda. Akékoľvek iné vône a pachy ako napr. octovina, pleseň, či zemitosť nemajú v burčiaku čo hľadať a sú znakom vadného nápoja.
Koľko má burčiak alkoholu?
Zákon definuje burčiak ako rozkvasenú hroznovú šťavu s obsahom alkoholu viac ako 1,5 %. Takýto burčiak však pôsobí skôr ako nakvasená sladká šťava, nie ako skutočný burčiak. Najlepší je vtedy, keď je prekvasená polovica cukru a má približne 6% alkoholu. Presný pomer cukru a kyselín je otázkou osobných preferencií, takže ten správny čas si každý musí nájsť podľa seba.
Najlepší burčiak je teplý...
Táto, z môjho pohľadu povera, pochádza ešte z minulosti keď prebiehalo spontánne kvasenie a postupne sa činnosťou kvasiniek zvyšovala teplota kvasiaceho vína. Čím bola teplota vyššia, tým bolo kvasenie búrlivejšie, takže v štádiu burčiaka už bol obsah nádoby zohriaty. Dnes je tento spôsob kvasenia považovaný za nežiaduci, pretože pri ňom uniká veľa aromatických látok a v extrémnom prípade môže dôjsť aj k zastaveniu kvasenia a k problémom s tým spojeným. Moderná enológia využíva riadené kvasenie, keď sa teplota udržuje na úrovni približne 16°C, takže rovnakú teplotu bude mať aj burčiak.
Môže byť burčiak súčasťou stolovania?
Burčiak sa najčastejšie pije len tak, ale vyskúšajte dobrý burčiak napr. s pečenou kačkou a lokšami. Pripúšťam že to nie je tak rafinovaná kombinácia ako kačka a Pinot noir, ale chutí to znamenite.
Je burčiak zdravý?
Burčiak obsahuje celý rad zdraviu prospešných látok. Organické kyseliny, flavonoidy, karotenoidy, vitamíny, vlastne všetko to, čo obsahuje víno. V porovnaní s ním má však vyšší obsah cukrov a minerálov a vďaka kvasinkám aj vitamínov skupiny B. Burčiak je energeticky výdatný nápoj, ktorý stimuluje trávenie a popravde nie som si tak celkom istý či je tou najlepšou voľbou na chudnutie. No ale raz za rok môže zhrešiť hádam každý.