MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 27.5.2025
11
jún
2025

GROW du Monde 2025

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne. Tento ročník sa mal pôvodne konať na Morave, ale nakoniec je miestom stretnutia srbská Fruška Gora.
17
jún
2025

Víno SAV 2025

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
júl
2025

AWC Vienna 2025 summer tasting

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do letného kola AWC Vienna 2025
Domov > Články > Poradňa > 

Stanovenie kyselín vo víne

Stanovenie kyselín vo víne

Som malovinár, ako jednoducho zistím množstvo kyselín vo víne? Mám doma len PH tester. Ján, Košice.

To, že máte pH meter je dobrá správa. Z pohľadu stability vína,  čistoty kvasenia a rozvoja aromatiky vína je dôležitejšie poznať hodnotu pH, ako obsah kyselín. Kvasiaci mušt by mal  mať hodnotu pH na úrovni 3,0 až maximálne 3,5 Najlepšie niekde v strede či na dolnej hranici. Celkový obsah titrovateľných kyselín vo víne potrebuje malovinár poznať napr. keď chce víno prihlásiť na súťaž a pod.


Najjednoduchšie je kúpiť si presný 0,1 molárny roztok NaOH. Roztok si môžete pripraviť aj sám, ale v takom prípade však treba stanoviť faktor, čo je v domácich podmienkach zbytočná komplikácia. Okrem toho potrebujete byretu, odmernú pipetu a banku v ktorej to budete titrovať. Pre dosiahnutie čo najväčšej presnosti je potrebné stanovované víno najprv zbaviť oxidu uhličitého, ktorý je vlastne kyselinou a môže ovplyvniť nameranú hodnotu. Keďže malovinári nemajú zvyčajne k dispozícii vákuum, je vhodné vyhnať CO2 z vína viacnásobným pretrepaním. Titrovať môžete na brómtymolovú modrú, prípadne môžete aj využiť aj pH meter. Titruje sa na hodnotu pH 7,0.


V niektorých prípadoch, napr. ak chcete víno odkyselovať, či už jednoducho, podvojne alebo biologicky, musíte poznať obsah a pomer jednotlivých kyselín. Predovšetkým kyseliny vínnej a jablčnej. Aj keď sa dajú kúpiť najrôznejšie reagenty na stanovenie napr. kyseliny vínnej, ja by som rozhodne investoval do laboratórneho rozboru. Izotachoforéza, či enzymatické stanovenie je totiž úplne mimo možností malovinára. Obzvlášť v prípade biologického odbúrania kyselín sa bez poznania hodnoty pH nezaobídeme. Ak je pH pod hranicou 2,9 odbúravanie kyselín sa nerozbehne z dôvodu inhibície baktérií.


Postup stanovenia celkových kyselín v prepočte na kyselinu vínnu
Do titračnej banky dáme približne 30 ml destilovanej vody, 1 ml roztoku brómtymolovej modrej a presne 10 ml vína(odmeriame pomocou 10 ml odmernej pipety). Postupne po kvaprách z byrety pridávame (za stáleho miešania) 0,1 M roztok NaOH až kým sa sfarbenie nezmení na zelenomodré. Namiesto indikátora môžete použiť aj pH meter, v takomto prípade titrujeme do dosiahnutia pH 7,0.


Spotrebu roztoku NaOH v ml vynásobíme koeficientom 0,75 a výsledné číslo predstavuje objem kyselín v gramoch na liter. Pre jednoduchosť sa uvažuje, že víno obsahuje výhradne kyselinu vínnu.


Niekedy sa môžete stretnúť aj s požiadavkou uviesť obsah kyselín v prepočte na kyselinu sírovú. V takom prípade treba obsah kyseliny vínnej vynásobiť koeficientom 0,65.


Odporúčam prečítať si o problematike organických kyselín vo vína aj článok Úprava kyselín vo víne


Úprava kyselín vo víne

Pozdravujem, pri sťahovaní bieleho vína, som v 50l fľaši nameral pH 3,9 a reagentom stanovenie kyselín 4g/l,chcem kúpiť kys. vínnu, ako sa to počíta, aby som dosiahol cca 6-7g/l. Ďakujem Milan