MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 31.12.2025
25
marec
2025

Gustus Juvenilis 2025

Nominačná súťaž do Národného salóna vín, špecializujúca sa na degustátorov mladších ako 35 rokov.
29
marec
2025

Nový ročník u Nichtu

Nenechajte si ujsť možnosť ochutnať naše nové vína ako prví!
Pripravili sme si pre vás ochutnávku nových vín z ročníka 2024 priamo v priestoroch, kde vznikajú. V sobotu 29. marca budete mať možnosť nazrieť do pivníc a spoznať bližšie chuť vín zo srdca Tekova. Chýbať nebude ani výborná káva a špeciality k vínu.

Tešíme sa na vás 🥂

Info
Kedy? Sobota, 29. marec 2025, 13:00 - 20:00
Kde? Víno Nichta, Čajkov 552

Vstupenky
Cena degustačného setu v predpredaji je 10€ a na mieste 14€. Lístky v predpredaji si môžete zakúpiť na zavinom.sk alebo v priestoroch našej vinotéky v Čajkove.
Degustačný set zahŕňa pohár na víno a štartovací balíček 10 žetónov na ochutnávku vína. Predpredajové degustačné sety si vyzdvihnete priamo pri vstupe do vinárstva.
01
apríl
2025

AWC Vienna 2025 spring edition

Po novom rozdelení súťaže, je otvorené prihlasovanie do jarného kola AWC Vienna
Domov > Články > Poradňa > 

Choroby viniča

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Každý ročník je čímsi iný, čímsi špecifický. Z južných krajín prenikajú do našich viníc nový škodcovia a treba sa pripraviť aj na patogény, ktoré sa zatiaľ u nás nevyskytujú.
Okrem klasickej ochrany viniča sa stále viac vinárstiev zapája do integrovanej produkcie a aj keď v menšej miere viacerí vinohradníci sa snažia hrozno dopestovať organickým spôsobom.  Nie všetky prípravky je možné používať vo všetkých typoch ochrany, platí to predovšetkým pre systémové prípravky, ale treba si dávať pozor aj na vznik rezistencie.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky pripravil kurz pod názvom Choroby viniča na ktorom sa jeho absolventi dozvedia všetky dôležité informácie z ochrany vinohradov, nové a inovatívne prístupy a naučia sa chápať ochranu viac komplexne, z viacerých uhľov pohľadu na ochranu viniča.
Hlavnou témou kurzu bude prednáška lektora RNDr. Bruna Gábela, CSc, Inovatívne prístupy ku komplexnej ochrane viniča, ktorá bude rozdelená na dve časti.


Vinič sa do určitej miery dokáže brániť aj sám. Asi najtypickejším príkladom je zvýšená produkcia stilbénu trans-resveratrol odrodou Burgundské modré v prípade zvýšeného infekčného tlaku múčnatky. Na vysvetlenie týchto mechanizmov sa zameria prednáška lektora  Ing. Martina Sáka, Obranné mechanizmy viniča hroznorodého proti patogénom.


Nepochybne zaujímavou bude záverečná časť kurzu, Praktické ukážky hubovitých a vírusových ochorení viniča, na ktorej lektor Ing. Ervín Jankura na konkrétnych príkladoch predvedie najrôznejšie formy prejavu patogénov či už na hrozne alebo na kre viniča.

semeno
Zaujímavosť
Jednou z najnovších hrozieb je malá muška Drosophyla suzukii, ktorá dokáže vo vinici napáchať veľké škody. Tento druh sa k nám rozširuje z teplých južných oblastí a na rozdiel od "našej" Drosophyli melanogaster dokáže narušiť stenu bobule hrozna čím dochádza k infekcii octovými baktériami. Pokiaľ dôjde k napadnutiu viniča, obsah kyseliny už v samotnom hrozne je tak veľký, že spracovanie hrozna na víno ani nepripadá do úvahy. Boj proti Drosophyle suzukii je v našich podmienkach novinkou, na ktorú však musia byť vinohradníci pripravení.


fondy_03


fondy_02





fondy_01


Projekt 160NR0800241