MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 14.6.2024
27
jún
2024

Víno SAV 2024

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov. Zámerom súťaže je neformálnym spôsobom, na základe anonymného výberu, odporučiť vína, ktoré by SAV využívala vo svojich zariadeniach a najmä pri rôznych svojich aktivitách s cieľom podporiť propagáciu slovenských vín vynikajúcej kvality.
Trofeje Víno SAV sa udeľujú ako osobitný prejav uznania vedeckej komunity kvalitným produktom v SR v snahe popularizovať a propagovať SAV, ako aj zásadne podporiť kvalitnú domácu produkciu, s osobitným ocenením jej inovatívnosti a prihliadnutím na regionálny rozvoj SR.
01
august
2024

AWC Vienna 2024

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V minulom roku získali slovenské vína
Domov > Články > Poradňa > 

Choroby viniča

Choroby viniča

Bez zdravého hrozna sa dobré víno jednoducho nedá vyrobiť avšak dopestovať zdravé hrozno nie je nič jednoduché. S čím všetkým sa vinohradník v priebehu roka môže stretnúť a ako efektívne a zároveň ekonomicky bojovať proti patogénom sa dozviete na kurze Choroby viniča

Každý ročník je čímsi iný, čímsi špecifický. Z južných krajín prenikajú do našich viníc nový škodcovia a treba sa pripraviť aj na patogény, ktoré sa zatiaľ u nás nevyskytujú.
Okrem klasickej ochrany viniča sa stále viac vinárstiev zapája do integrovanej produkcie a aj keď v menšej miere viacerí vinohradníci sa snažia hrozno dopestovať organickým spôsobom.  Nie všetky prípravky je možné používať vo všetkých typoch ochrany, platí to predovšetkým pre systémové prípravky, ale treba si dávať pozor aj na vznik rezistencie.


Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky pripravil kurz pod názvom Choroby viniča na ktorom sa jeho absolventi dozvedia všetky dôležité informácie z ochrany vinohradov, nové a inovatívne prístupy a naučia sa chápať ochranu viac komplexne, z viacerých uhľov pohľadu na ochranu viniča.
Hlavnou témou kurzu bude prednáška lektora RNDr. Bruna Gábela, CSc, Inovatívne prístupy ku komplexnej ochrane viniča, ktorá bude rozdelená na dve časti.


Vinič sa do určitej miery dokáže brániť aj sám. Asi najtypickejším príkladom je zvýšená produkcia stilbénu trans-resveratrol odrodou Burgundské modré v prípade zvýšeného infekčného tlaku múčnatky. Na vysvetlenie týchto mechanizmov sa zameria prednáška lektora  Ing. Martina Sáka, Obranné mechanizmy viniča hroznorodého proti patogénom.


Nepochybne zaujímavou bude záverečná časť kurzu, Praktické ukážky hubovitých a vírusových ochorení viniča, na ktorej lektor Ing. Ervín Jankura na konkrétnych príkladoch predvedie najrôznejšie formy prejavu patogénov či už na hrozne alebo na kre viniča.

semeno
Zaujímavosť
Jednou z najnovších hrozieb je malá muška Drosophyla suzukii, ktorá dokáže vo vinici napáchať veľké škody. Tento druh sa k nám rozširuje z teplých južných oblastí a na rozdiel od "našej" Drosophyli melanogaster dokáže narušiť stenu bobule hrozna čím dochádza k infekcii octovými baktériami. Pokiaľ dôjde k napadnutiu viniča, obsah kyseliny už v samotnom hrozne je tak veľký, že spracovanie hrozna na víno ani nepripadá do úvahy. Boj proti Drosophyle suzukii je v našich podmienkach novinkou, na ktorú však musia byť vinohradníci pripravení.


fondy_03


fondy_02





fondy_01


Projekt 160NR0800241