MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
Domov > Články > Poradňa > 

Problémy s rozbehom kvasenia

Trnkové víno robím už niekoľko rokov a vždy bolo super. Toho roku som zobral 50L demižón a tak ako vždy išiel som podľa návodu, uzatvoril kvasnou zátkou a víno nie a nie bublať. Mám ho založené asi tri dni a nič. Možno prebuble raz či dvakrát za deň, ale neviem nevidel som to. Zátku ma zaliatu voskom čiže neuniká nikde. Na 50L je tam 12L trniek, 25L vody 7kg cukru, kvasinky a živná soľ po jenom sáčku. Ondrej N.

V súvislosti s trnkami si spomínam na jednu degustáciu, niekedy začiatkom 90tych rokov. Zdôrazňujem že pojem barikové víno bol vtedy pre nás neznámy. Jedno také a nie práve najlacnejšie sme práve ochutnávali, čudovali sme sa tanínovej štruktúre, ochkali sme nad ním a v tom jeden z modranských vinohradníkov Jožko R., predniesol vetu, ktorú si pamätám doteraz. "No bóže, je tam teho, ked do mójho vavrinca dám za hrst trnék, bude to presne také isté..."  V tom čase som netušil čo to trnky vlastne sú, aj keď všade navôkol bojovali o svoje miesto pod slnkom so šípovými ružami.
trnky01
Vráťme sa však k téme. Nebudeme sa baviť o tom čo spôsobuje bublanie, aj keď aj tvorba oxidu uhličitého môže byť zaujímavá téma. Vysvetlime si čo môže spôsobovať problémy s rozbehom kvasenia. Predpokladajme, že rezíduá pesticídov v tomto prípade môžeme vynechať. V malovinárskych podmienkach môže byť problém v kvasinkách. Môžu byť staré, t.j. počet živých buniek je nízky, môžu byť aplikované pri nesprávnej teplote, pričom ak ich dáme chladného prostredia, po nejakom čase sa aklimatizujú, prípadne sa studený mušt trochu zohreje a kvasinky sa rozbehnú. Problémom môže byť vysoká teplota, napr. pri aktivovaní kvasiniek. Teplota 42°C je smrteľná pre človeka a rovnako je smrteľná aj pre kvasinky. V tomto prípade je síce vyššie ale stále v norme aj množstvo pridaného cukru, čo taktiež môže spomaliť rozbeh fermentácie. Tých faktorov je viacero a odpovedať takto od stola je dosť problematické. Tému fermentácie sme rozoberali vo viacerých článkoch.

Pevne verím, že medzičasom sa kvasenie samovoľne rozbehlo aj bez intervencie a budete mať pekné trnkové víno.

Problémy s rozbehom kvasenia

Trnkové víno robím už niekoľko rokov a vždy bolo super. Toho roku som zobral 50L demižón a tak ako vždy išiel som podľa návodu, uzatvoril kvasnou zátkou a víno nie a nie bublať. Mám ho založené asi tri dni a nič. Možno prebuble raz či dvakrát za deň, ale neviem nevidel som to. Zátku ma zaliatu voskom čiže neuniká nikde. Na 50L je tam 12L trniek, 25L vody 7kg cukru, kvasinky a živná soľ po jenom sáčku. Ondrej N.

Zastavené kvasenie

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Založila som víno z ríbezlí a už po 5 dňoch prestalo kvasiť. Skúšala som zátku riadne utesniť plastelínou a nič, nepomohlo. Je možné, že sa to stalo preto že víno je v chladnej miestnosti? Neviem čo s tým mám robiť...ďakujem za radu.
 

Nebezpečný oxid uhličitý.

Médiá v posledných dňoch informovali o tragickom úmrtí 70 ročného vinára vo
Vrábľoch. Príčinou smrti bol oxid uhličitý, ktorý sa nahromadil v pivničných
priestoroch. Keď že to nebol prvý prípad a určite nie ani posledný, pokúsim sa
trochu priblížiť problematiku kvasenia a plynov ktoré sa pri kvasení uvoľňujú.
Do agentúrnej správy sa „vloudila“ malá, ale dosť podstatná chyba. Pri kvasení
nevzniká jedovatý oxid uhoľnatý, ale nejedovatý oxid uhličitý. Ten je bežne
obsiahnutý vo všetkých bublinkových nápojoch. Burčiakom počnúc a sektom končiac.
V čom teda tkvie nebezpečenstvo oxidu uhličitého ?

Problém kvasenia muštu.

Môžete mi prosím poradiť ako postupovať s muštom, ktorý bol vylisovaný 15.10.
t.r. a ešte stále nezačal kvasiť. Mušt som odkalil tak, že som ho jednoducho
stiahol. Neviem teda či sa to môže nazvať odkalenie. Živnú soľ som tiež pridal,
zasíril som sírnym plátkom, myslím, že primerane. Teplotu som už taktiež zvýšil,
zatiaľ na 22 °C. Nepomohlo ani opakované pridanie vínnych kvasníc. Je to moja
prvá úroda, tak by ma to dosť mrzelo, keby som o to prišiel. Jedná sa o odrodu
Chardonnay. Za vaše rady Vám pekne ďakujem.