MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2022

Víno roka - VínkoPRO 2023 - priebežné výsledky k 24.5.2023

VinkoPRO 2023 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2022/2023.
13
jún
2023

GROW du Monde 2023

GROW je akronymom slov Graševina, Rizling. Olasz a Welsch. Všetko sú to rôzne označenia odrody Rizling vlašský, ktoré sa používajú v stredoerurópskom regióne a na balkáne.
14
jún
2023

Víno SAV 2023

Víno Slovenskej akadémie vied (SAV) je súťaž vín vyrobených v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky, ktoré hodnotia vynikajúci slovenskí vedci - členovia Učenej spoločnosti SAV (ďalej len UčS SAV) pri odbornej garancii popredných slovenských hodnotiteľov.
23
jún
2023

Festival soutěžních vín - Zlatý pohár Česko Slovenska Brno 2023

Ochutnejte stovky vín z České republiky a Slovenska na unikátním festivalu uprostřed Brna. 23. června ožije Zelný trh tradicemi, kulturou a hlavně vínem. Vstup je zdarma, platíte jen tolik, kolik sami „odegustujete“.

      Obrázok 

Domov > Články > Poradňa > 

Zastavené kvasenie

Zastavené kvasenie

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Založila som víno z ríbezlí a už po 5 dňoch prestalo kvasiť. Skúšala som zátku riadne utesniť plastelínou a nič, nepomohlo. Je možné, že sa to stalo preto že víno je v chladnej miestnosti? Neviem čo s tým mám robiť...ďakujem za radu.
 

Je veľmi ťažké odpovedať na takúto otázku. V prvom rade neviem ako ste víno „zakladala“. Na koľko bola ovocná šťava dosladená, či ste tam dávala aj vodu, prípadne nejakú živnú soľ, či sa víno rozkvasilo samovoľne, alebo ste pridala ušľachtilé kvasinky. Tak isto netuším ako počas tých piatich dní prebiehalo kvasenie. Teoreticky je možné, že pri spontánnom a búrlivom kvasení počas piatich dní ovocné víno dosiahlo dostatok alkoholu a ďalej už kvasiť nebude. Tak isto je možné, že kvasinky sa vplyvom jednoducho unavili pre nedostatok utilizovateľného dusíka. Taktiež treba definovať čo je to chladná miestnosť. Ak sa kvasenie rozbehlo v pri nízkej teplote, je nepravdepodobné, že by sa zastavilo kvôli chladu. Uvažujem o teplotách medzi 12-16°C. Utesňovanie kvasnej zátky nemá na priebeh fermentácie prakticky žiadny vplyv. Kvasná zátka má v prvom rade zabrániť kontaminácii kvasiaceho média ovocnými muškami(Drosophila), ktoré čeština výstižne pomenovala octomilka, alebo muška ocetnice. Takisto zabraňuje oxidácii muštu a umožňuje unikanie vznikajúceho oxidu uhličitého.

Zrejme čakáte na nejakú radu, aby sa vám víno opäť rozkvasilo. V prvom rade ho musíte ochutnať a posúdiť či už neprekvasilo dostatočne. Opakujem, že neviem nakoľko bolo ovocné víno dosladené. Ak bola celková cukornatosť do úrovne 21-22 °NM, víno by malo prekvasiť do sucha, ale ovocné vína sa zvyknú dosládzať na vyššiu cukornatosť aby ostali sladké. V takom prípade si ani len netrúfnem tipovať nakoľko je laik schopný po ochutnaní stanoviť obsah zvyškového cukru.

Rozbehnúť zastavené kvasenie je dosť ťažké. V prvom rade na to treba ušľachtilé kvasinky, najspoľahlivejšie sú Saccharomyces bayanus. Tie treba nechať aktivovať v zmesi vody a muštu(prípadne nedokvaseného vína) a potom pridať do celkového objemu vína. To je oficiálny postup. Súkromne odporúčam do aktivovaných kvasiniek stále po troche pridávať mušt(nedokvasené víno) až kým celkový objem nedosiahne aspoň 20% objemu vína. Potom môžeme zakvasiť celý objem.  A nezabudnite na živnú soľ pre kvasinky.