MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

      Obrázok 

11
marec
2022

Concours mondial de Bruxelles, Rosé Selection 2022

Concours mondial de Bruxelles, Rosé Selection 2022 sa bude konať v severošpanielskom Valladolide.
17
marec
2022

Concours Mondial du Sauvignon 2022

Concours Mondial du Sauvignon sa mal v roku 2021 konať v portugalskom Torres Vedras. Pre uzavreté hranice sa hodnotenie nakoniec konalo v Bruseli. Už 13. ročník znovu miere na juh Portugalska a dúfam, že tentoraz už bude všetko v poriadku a hodnotenie sa .
19
máj
2022

Concours mondial de Bruxelles, Cosenza 2022

Concours mondial de Bruxelles opäť zamieri do Talianska, tentokrát na juh do slnečnej Kalábrie.
01
júl
2022

CMB Sparkling session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie šumivých vín.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.
Domov > Články > Poradňa > 

Prečo liehomer ukazuje nulu

Prečo liehomer ukazuje nulu

Dobrý deň, mala by som otázku ohľadne domáceho vína. Tento rok sme sa presťahovali do RD kde rastie aj hrozno a keďže ho bolo prebytok, tak sme skúsili spraviť víno. Teraz sme ho zlievali od kvasiniek, čítala som, že nemá dlho ležať na nich a skúšala som odmerať obsah alkoholu a ukazoval 0. Tak by ma zaujímalo či je to v poriadku a víno ešte nadobudne nejako alkohol, alebo sme niekde urobili chybu a budeme mat vineu?? Ďakujem a pekný deň. Lenka

Budem predpokladať, že mušt nejaký čas kvasil a teda či už čiastočne, alebo úplne prekvasil. Je to síce značne zjednodušené tvrdenie, ale v zásade možno tvrdiť, že ak unikali z muštu nejaké bublinky plynu, prebiehalo alkoholové kvasenie a teda vo víne ako v produkte kvasenia muštu je prítomný alkohol.
Jeho obsah sa dá približne vyrátať z obsahu cukru v mušte. Ak mal mušt cukornatosť napr. 21, čo je 210g na liter muštu, po úplnom kvantitatívnom prekvasení bude obsahovať 12,57 obj. % alkoholu(210 / 16,7). Výpočet je iba približný, pretože kvasenie nemusí byť úplné, v závislosti od teploty kvasenia sa môže časť etanolu vypariť, prípadne ju strhne unikajúci CO2 ale aj od množstva vedľajších produktov kvasenia a efektivity kvasiniek.


Prečo bol odmeraný obsah alkoholu 0?
Opäť iba predpokladám, že na meranie alkoholu Lenka použila liehomer. Je to vlastne hustomer, ktorý meria hustotu kvapaliny a v prípade, že ním meriame roztok etanolu vo vode(ešte k tomu pri správnej teplote), jeho stupnica ukazuje plus - mínus správne hodnoty. To však platí výhradne pre sústavu etanol - voda. Stačí pridať trochu cukru a liehomer náhle ukáže menej alkoholu ako je skutočný obsah. Z rovnakého dôvodu nemožno použiť muštomer na stanovenie obsahu cukru v kvasiacom víne.

Hustota etanolu je cca 780 g/l a hustota vína osciluje niekde okolo 1000 g/l. Liehomer si teda "myslí" že je v čistej vode a na stupnici odčítame nulovú hodnotu.


V domácich podmienkach prakticky nie je možné správne stanoviť obsah alkoholu vo víne. Ak potrebujete z nejakého dôvodu poznať jeho obsah, neostáva nič iné, iba navštíviť niektorý z labákov.