MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
07
september
2022

2. kolo Národný salón vín Slovenskej republiky 2022

17. ročník
Národný salón vín Slovenskej republiky 2022 je vyvrcholením série nominačných súťaží, ktorej sa môžu zúčastniť iba vína vyrobené v Slovenskej republike z hrozna pochádzajúceho zo Slovenskej republiky.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Poradňa > 

Čo je to aromatizované víno?

Čo je to aromatizované víno?

Vedeli by ste vysvetliť pojem aromatizované víno, čím sa vyznačuje a aké je jeho základné rozdelenie napr. podľa cukru?

V poslednej dobe sme pár krát dostali túto otázku. Pokúsime sa na ňu čiastočne odpovedať výňatkom z najnovšej legislatívnej normy EU.

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 251/2014

z 26. februára 2014

o vymedzení, opise, obchodnej úprave, označovaní a ochrane zemepisných označení aromatizovaných vínnych výrobkov a o zrušení nariadenia Rady (EHS) č. 1601/91


Podľa nariadenia Rady (EHS) č. 1601/1991 sa aromatizovaným vínom rozumie nápoj z vína prípadne s pridaným hroznovým muštom, čiastočne skvaseným hroznovým muštom a/alebo čerstvým hroznovým muštom, ktorého kvasenie bolo zastavené pridaním alkoholu a ktorý bol aromatizovaný pomocou prírodných aromatických látok a/alebo prírodných aromatických prípravkov a/alebo aromatickými bylinami a/alebo korením a/alebo potravinami určenými k aromatizácii; ktorý bol spravidla prisladený a až na výnimky prípadne zafarbený karamelom; ktorý má minimálny skutočný obsah alkoholu najmenej 14,5 % objemových, maximálny skutočný obsah alkoholu nižší než 22 % objemových a minimálny celkový obsah alkoholu najmenej 17,5 % objemových. U produktov, ktoré sú označené ako „suché“ alebo „extra suché“, je však stanovený minimálny celkový obsah alkoholu, v závislosti na uvedených prípadoch, na 16 % alebo 15 % objemových. Podiel vína použitého pri príprave aromatizovaného vína musí v konečnom produkte pred obohatením činiť najmenej 75 %. Pomenovanie „aromatizované víno“ je možné nahradiť pomenovaním „vínny aperitív“.