Ako som to voľakedy posral....
Nie je tak dávno doba, keď ľudia pozerali víno zložené z viacerých odrôd s dešpektom, ktorý sa zhmotnil v pohŕdavom výraze: zmeska. Tak ako dospelo slovenské víno, pomaly dospievajú aj naše názory. Dnešné kupáže často patria k tomu najlepšiemu čo nájdete v ponuke vinárstva.
Napriek hojnej medailovej žatve slovenských vín, tých ktoré sa môžu pýšiť titulom šampióna z medzinárodnej výstavy je ako šafranu a postačia nám na ne prsty jednej ruky. Narýchlo si viem spomenúť na štyri. Je medzi nimi biele, ružové, sladké a červené víno. Práve červené víno je kupážou. Kým pri monoodrodovom víne by sme mohli povedať, že víno sa jednoducho vydarilo, kupáž sa nikdy nevydarí. Kupáž si musí niekto vedieť najprv predstaviť a potom veľmi umne poskladať. Tak sa začal aj príbeh Camerlonu.
Rozhodol som sa tento príbeh vyrozprávať. Lepšie povedané príbeh nechám vyrozprávať Petra Matyšáka osobne, pretože nikto iný to neurobí lepšie ako on.
Prvú kupáž som urobil ešte v roku 1996 či 1997. Spolu s Gabikou Vojtekovou sme jej dali názov Kráľ Ondrej II. To boli moje začiatky. V každom prípade som chcel aby v cuvée dominoval Cabernet Sauvignon, ktorého sme mali dosť a ktorý som už v tom čase dosahoval výbornú kvalitu. Ku Cabernet Sauvignonu sme pridali Dornfelder, Frankovku modrú a Alibernet.
To bola moja prvá skúsenosť. Vtedy som to trochu posral, vedel som, že víno potrebuje pár mesiacov na scelenie, ale nemal som peniaze na barikové sudy tak som to dal do veľkého suda. Ak vínu doprajete čas, aj veľký sud odvedie kus práce. Víno sme nafľašovali a dali do predaja. Na etikete bolo uvedené Kráľ Ondrej II, cuvée. Aj keď sme ľuďom donekonečna vysvetlili čo je to cuvée, preložili si to ako zmeska a výsledkom bol takmer nulový predaj vína. Štvalo ma to, pretože víno som pokladal za skvelé víno. Už sme vedeli robiť jablčno-mliečnu fermentáciu, takže bolo mäkké, predýchané, ale nikto ho nekupoval.
Sud mal objem 3700 litrov. Asi 1700 sme dali do predaja ako fľašové a keď predaj viazol, zvyšných dvetisíc litrov sme predali ako sudové víno. No a potom sa stalo niečo nečakané. Ľudia, ktorí Kráľa Ondreja ochutnali iba zo zvedavosti, k nám začali zrazu chodiť a jediné čo chceli bola naša prvá kupáž Kráľ Ondrej II. My sme to skvelé víno rozpradali ako stolové víno, pretože sme nemali dostatok trpezlivosti. Takže to bola moja prvá skúsenosť s cuvée. Potom sme síco čosi skúšali, ale také prvé ozajstné cuvée, ktoré sme si mohli dovoliť urobiť bez kompromisu aj čo sa týka kvality základného vína aj barikových sudov, prišlo na svet až v ročníku 2007.
Boli sme vo Francúzsku, v Bordeaux a nebudem tajiť, že sme sa nechali trochu inšpirovať. Veľmi ma však zaujímalo, či dokážeme aj u nás vyrobiť niečo podobné. Tým impulzom, ktorý definitívne rozhodol(a situácia sa na nešťastie nezmenila dodnes) bola skutočnosť, že sme mali dve vína, ktoré u nás neboli povolené(odrody Merlot a Cabernet Frank nie sú zapísané v listine povolených odrôd). Mali sme ich relatívne dosť a tak sme chceli skúsiť aký je ich potenciál. Merlot je vhodný do kupáží, navyše vín odrody Cabernet Sauvignon sme mali už v portfóliu dosť. Z Rúbane, z Mužle aj z Hlohovca, takže nám nerobilo problém časť vína uvoľniť do kupáže.
Chceli sme urobiť bordó kupáž na slovenský, presnejšie na južnoslovenský spôsob, pretože všetky použité vina boli z južnoslovenskej vinohradníckej oblasti.
Zo začiatku som netušil že sa to podarí až tak dobre. Krásne sú ročníky 2007 aj 2009, ale 2011 je doslova úžasná. V tom roku sa mimoriadne, ale naozaj mimoriadne sa vydarila odroda Cabernet franc, ktorá dokáže dať vínu pečať.
Príbeh jeho zrodu je tak trochu tragikomický. Chceli sme dať kupáži názov Camerlot, čo nám však zakázali. Odroda Merlot nie je zapísaná v listine registrovaných odrôd, z názvu vytiahli slovo Merlot a zákaz bol na svete. Takže z Camerlotu sa stal Camerlon. Ročník 2011 sme mali s sudoch skoro 2 roky. V Zurichu sa stalo víno šampiónom čo je jedno z najväčších zadosťučinení v mojom vinárskom živote. Komisia ktorá absolútne netušila odkiaľ víno je, mu udelila titul šampióna. Ešte pred viac ako 10 rokmi veľa ľudí tvrdilo, že u nás nikdy neurobíme veľké červené víno. Titul šampióna, ktorý sme získali v Zurichu, nie je prvým ocenením pre slovenské červené víno, ale mňa nesmierne teší. Na juhu Slovenska v dobrých či výnimočných ročníkoch dokážeme dorobiť vína plne porovnateľné so svetovou prvou ligou, ktoré si dokážu veľmi dlho udržať ovocnosť a sviežosť.
Camerlon je víno, ktoré robíme iba vo výborných ročníkoch. Cukornatosť hrozna musí byť najmenej 23,5 až 24 °NM. Inak to nemá zmysel. Tedaaspoň čo sa týka Camerlonu. Robili sme ročník 07, 08 bola slabá, opäť sme urobili Camerlon 2009, vynechali sme 2010, ročník 2011 bol super, 2012 tiež, ale 2013 a 2014 sme znovu nerobili. Čo sa týka ročníka 2015, to ešte uvidíme. Dodáva enológ vinárstva Jaroslav Žák.