Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Camerlon 2009

Camerlon 2009

Expresívne s krásnym prejavom cédra a horkej čokolády, ale aj modrých odtieňov slivky, čiernych arómam černíc a moruší.

Camerlon 2009

camerlon_09Farba vína je stredne sýta a aj keď má nastupujúci tehlový okraj, gradient farby je ešte krátky.


Vôňa je spočiatku čiastočne uzavretá. Ihneď sa v nej prejavuje pevnosť, elegancia, pôsobivá aróma ktorá je fúziou dreva a ovocnosti, ale jej jednotlivé zložky zatiaľ nie sú celkom čitateľné. Je to ako dáma v ľahkom závoji. Tušíte jej krásu a pôvab, ale jej presné črty ostávajú zatiaľ zahalené. Postupne sa začne vôňa otvárať, ale ako prvé vystúpia skôr korenisto drevité odtiene. Céder a exotické korenie. Viac si uvedomujem pevnosť vône a pridávajú sa odtiene ovocia. Najprv modrá slivka, neskôr černice, možno sladšia moruša. Celkovo však vôňa stále pôsobí jednoliato, elegantne a pevne. Po takmer hodine sa vôňa stáva veľmi výraznou s explozívnou šťavnatou ovocnosťou pričom najvýraznejšie sa presadzuje slivka.


V chuti je víno uhladené a harmonické so šťavnatou ovocnosťou, rovnako ako vo vôni s ťažšie definovateľnými druhmi ovocia. Víno pôsobí veľmi pevne, komplexne a elegantne. Nie je ľahké, nie je alkoholické, skôr sa prejavuje pevný minerálny endoskelet. Po otvorení sa je víno možno o celú úroveň ovocnejšie a pôsobí sladšie. Ovocnosť sa otvárala v smere od modrých odtieňov slivky k čiernym  arómam černíc a moruší, ale nakoniec sa ukázali aj červené sladké a najmä šťavnaté čerešne a višne. Kým prvých cca 20 minút sa výraz vína takmer nemenil, po pol hodine dýchania víno rozkvitá doslova pred očami. Ovocie vo svojej šťavnatej podobe, pričom najvýraznejšie sa v ústach prejavujú sušené slivky až akoby s jemne karamelizovaným slivkovým lekvárom, či skôr korenené nejakým exotickým korením a prevoňané cédrom.


Víno po predýchaní sa pôsobí veľmi expresívne s krásnym prejavom cédra, horkej čokolády. Už spomenutý minerálny endoskelet je obohatený o excelentnú tanínovú textúru. Dostatočne jemná, dostatočne výrazná s prejavom horkej čokolády. Dochuť vína je svieža šťavnatá plná čokolády a sladkého ovocia s príjemným kyselkavým závanom v samotnom závere.


Body 93


Víno bolo degustované v decembri 2015