Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Camerlon 2011

Camerlon  2011

Veľké víno. Škoda slov, treba ho ochutnať. Alebo ešte lepšie, odložiť do archívu na slávnostné chvíle.

Camerlon 2011

camerlon_11_02Ihneď od prvého momentu je mi jasné že mám v kalichu znamenité víno. Mimoriadne podmanivá a komplexná aróma, v ktorá okrem obligátnych aróm ovocia a empyreumatík nájdete aj arómu, ktorá zásadným spôsobom ovplyvňuje celkové vnímanie vône a posúva ho do elitného klubu veľkých vín červeného ročníka 2011. Tou arómou sú tie najušľachtilejšie bylinné tóny. Nájdete výrazný tymian, rozmarín, závan kvalitného tabaku, po nich pomaly vychádzajú na denné svetlo ovocné arómy čiernych ríbezlí a možno ešte černíc avšak tých čiernych ríbezlí je tam predsa len viac. Pozadie vône sa opiera o pevné dubové drevo, ktoré sa prejavuje čiastočne formou cédra čiastočne horkej čokolády.


Chuť je spočiatku akoby hamblivá, po krátkom ohriati sa, však začnú v rýchlom slede objavovať arómy tymianu s rozmarínom, šťavnatá a korenistá ovocnosť kôstkovín, prezretých višní, sliviek, po nich vystúpi čierna ríbezľa, nasleduje céder, jemná vanilka, dotyk lignínu a v závere opäť dominuje čierna ríbezľa až ovládne celú dochuť. Pri vínach ročníka 2011 si vždy všímam jemnosť tanínov, pretože z pohľadu  vyzretosti polyfenolov sme lepší ročník nezažili. Camerlon 2011 je pevné víno s výraznou aj keď nevtieravou štruktúrou, ktoré moje slová potvrdzuje. Taníny sú dokonale jemné, ich hladkosť sa dá prirovnať jedine k hodvábu a iba pri sústredení sa na ne, nájdete akoby kúsok zamatu.
Ako sa postupne víno otvára, jednotlivé druhy aróm akoby sa na pomyselnom tróne striedali v akejsi sínusoide. Chvíľku má prevahu slivka, potom zase ríbezľa, aby ustúpila čokoláde s cédrovou príchuťou a tá zase bylinkám. Aj medzi bylinami je súboj medzi tymianom a rozmarínom na jednej strane a tabakom na strane druhej. Zdá sa, že tabak dokázal vyrovnať sily a výsledkom je krásna harmónia chute a dochute.


Víno okrem elegancie, dokonalej harmónie, excelentnej textúre tanínov, vyniká aj rafinovanosťou a nevšedným charakterom, ktorý sa z času na čas objavuje vo vynikajúcich vín napr. v Toskánsku, Chateauneuf du Pape či Bordeuax.


Body 95



Zatiaľ najlepšie víno od Matyšáka a nie len od neho.
Víno ma očarilo celkovou komplexnosťou eleganciou, ale aj vnútornou štruktúrou pevnosťou ktorá zďaleka nie je postavená iba na ovocnosti či dreve. Majstrovský kúsok. 95 bodov som myslím zatiaľ žiadnemu vínu nedal. Víno má potenciál vyzrievania neviem koľko ale po skúsenosti s ročníkom 2007 by som sa vôbec nebál skladovať ho do roku 2022. Aj keď je veľké pokušenie nevypiť ho už teraz.