Furmint Fórum
Moje prvé tokajské víno v živote, bol dvojputňový tokajský výber(dnes už beznádejne neznámeho ročníka), ktorý som si spolu s manželkou, otvoril v piatok večer na chate, niekedy v roku 198....8? To víno ma ohúrilo. Nič podobné a môžem povedať, že aj lepšie, som do vtedy nepil.
Bola to fľaša s alumíniovým(rozumej klasickým borovičkovým) uzáverom. V porovnaní s ostatnými vínami bola aj dosť drahá, ale vďaka tomu prvému dúšku som vykročil na cestu vína. Všetky informácie o tokajskom som nasával ako huba. Muškát som si vedel predstaviť, ale o Lipovine a Furminte som nemal ani šajnu. Prišli 90te roky a dal sa ochutnať čistý, odrodový Furmint v podaní Galafruitu, alebo Ostrožoviča. Úprimne? Teda nebolo to nič moc. Skôr naopak. Bolo to dosť zlé. V jednom prípade priveľa kyslíka, v druhom neskúsená práca s drevom. Furmint sa dostal na môj osobný blacklist. Neskôr som sa zoznámil s Majkou Macikovou a keď som ochutnal ich monoodrodové vína, Furmint bol stále niekde v úzadí. Zamiloval som sa do ich kvetinkovej Lipoviny. Bola to taká študentská láska. Nikto nemôže popierať príťažlivosť 16 ročnej krásky, ale žena na celý život to nie je. Vinári sa však naučili vína robiť citlivejšie a ja som sa zamiloval znovu. Tentokrát do Furmintu. Je to chameleón, ktorý nedokážem prirovnať k žiadnej inej odrode. Odvtedy som Furmint spoznal v mnohých podobách. Podmanivo ovocný Furmint od Balatonu, sladký ausbruch z burgenlandského Rustu, šumivý v podaní bratov Szigetiových, úžasne pevný z vinice Úrágya, od Istvána Szepsyho, vanilkový Mandolás by Oremus a aj môj najnovší zážitok, krásne nazretý Grand 2006 od Macika.
O pôvode Furmintu sa vedú spory. Podľa niektorých autorov ho so sebou priniesli prisťahovalci z juhu Talianska, ktorých pozval Belo IV., podľa iného autora má pôvod vo Francúzku, ďalší jeho pôvod spája so severotalianskym Friuli a datujeho do 18. storočia, no a Maďari ho považujú za svoju autochtónnu odrodu. Maďarom ťažko podozrievať z nedostatku nacionalizmu a privlastňovania si všetkého možného, no to neznamená, že len preto nemôžu mať pravdu. Nechcem a ani nemôžem robiť arbitra, ale priklonil by som sa k maďarskej verzii. T.j. Furmint vznikol niekde na území stredovekého Uhorska. Možno krížením, možno mutáciou.
Zopár krov Furmintu by sme určite našli od Austrálie až po Kaliforniu, ale jeho pestovanie je prakticky obmedzené na krajiny monarchie. Nájdete ho v Rakúsku, Slovinsku, Chorvátsku, u nás a predovšetkým v Maďarsku s dôrazom na tokajskú oblasť. Vďaka svojej tenkej šupke a náchylnosti na botrytídu je cennou odrodou na výrobu botrytických vín. Historicky, v 19. storočí, bol Furmint rozšírený aj na západnom Slovensku, konkrétne v Rači. Automaticky sa ponúka úvaha o tom, či Svätojurania nerobili svoje preslávené ausbruchy aj z Furmintu, alebo práve z Furmintu. V tejto chvíli je to však iba špekulácia. Po fyloxérovej kalamite na prelome 19. a 20. storočia sa výsadby Furmintu už neobnovili.
So Števom Ailerom vedieme taký malý spor o význam odrody Rizling vlašský. On je horlivý zástanca, tvrdí, že Rizling vlašský je odroda vhodná do každej fľaše. Myslí tým, že sa z nej dajú urobiť lacné vína, klasické prívlastky a aj prírodne sladké vína. V porovnaní s Furmintom, však pre mňa nemá Rizling vlašský dostatočný vyzrievací potenciál a navyše vďaka záplave vín z úrodnej pádskej nížiny s výnosnosťou 30 ton na hektár, sa Riesling Italico stal synonymom lacného podradného vína. Ja by som Ailerovo tvrdenie preniesol skôr na odrodu Furmint. Samozrejme s výnimkou lacných stolových vín, pretože Furmintu nemáme vo výsadbe zase tak veľa.
Začiatkom decembra, presnejšieho 1. decembra, bude v košickej vinotéke Villa Cassa u nás zatiaľ ojedinelá prehliadka vín z odrody Furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať aj maďarské Furminty a to nie len z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších maďarských vinárstiev, ako je Disznókő, Oremus, Demetervin, Patricius. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Slovinska, či od nás z
Belej. Celkovo viac ako 50 vín, dve desiatky vinárov. Bude je to jedinečná príležitosť lepšie spoznať vína z tejto jedinečnej a aj pre nás autochtónnej odrody. Ak chcete trošku lepšie spoznať túto odrodu, je to rozhodne dobrý tip na ochutnávku.
Vyššie som spomenul, stretnutie po rokoch s Furmintom z roku 2006, od Jara Macika z línie Grand. Možno vás to víno navnadí...
Tokaj Grand 2006 Furmint, výber z hrozna, sladké.
Víno má sýtejší odtieň čistého zlata.
Vôňa je intenzívna a hneď prvý nos prezrádza, že v kalichu je archívne víno. Pôsobí mimoriadne komplexne. Nachádzam v nej medový plást, lúčne kvety, hrozienka, sušené marhule, broskyňu,... neskôr minerálny tón. To všetko v nevšednom prejave ktorý sa hlási k odrode Furmint, v botritickom prevedení.