Informácie o súboroch cookie.
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.

                      postup31postup32postup33

01
september
2017

Degustácia kolekcie Národného salónu vín 2017

Výber 100 najlepších slovenských vín pod jednou strechou
01.09.2017 00:00
01
december
2017

Furmint Forum 2017

Veľkolepá ochutnávka vín z odrody furmint. Okrem slovenských vín, sa budú dať ochutnať Furminty z Maďarska a to nielen z Tokajskej oblasti. Svoje vína prídu osobne predstaviť vinári z najznámejších slovenských a maďarských vinárstiev. Z netokajských oblastí tu budú Furminty z Balatonu, Balkánu, či zo Slovenska z Belej. Celkovo vás čaká viac ako 100 vín od viac ako 30 vinárov, skvelá príležitosť lepšie spoznať vína tejto jedinečnej odrody. Program zahŕňa takisto odborné workshopy na tému história a súčasnosť odrody Furmint.
01.12.2017 17:00

Furmint 2006, stretnutie po rokoch

Furmint 2006, stretnutie po rokoch

Ročník 2006 bol famózny. Veľa vinárov vtedy urobilo svoje signature vína. Jedným z nich bol aj Jaro Macik a jeho línia Tokaj Grand. Pri mojej ostatnej návšteve v Malej Tŕni, som mal možnosť víno si znovu prechutnať. Úžasný zážitok...

Okrem článku z mája 2007 Óda na radosť a tokajské, som našiel aj svoje poznámky k Furmintu.


Čo som vtedy napísal:
Farba vína je veľmi jemná, s nižšou intenzitou. Skôr jemne zlatistý ako zelený odtieň.
Vysoko extraktívne víno. Vo vôni kombinácia terroir(vôňa tufu) spolu so sušeným ovocím(figa a marhuľa).
Chuť je výraznejšia, ovocne sladká, minerálna. Výrobca uvádza v chuti ringloty. Ja by som možno pridal zavárané ringloty. Príjemná sladká a dlhá ovocná dochuť.


Čo som našiel v poznámkach:
Prísne reduktívna farba vína. Jemne nazelenalý odtieň. Intenzita farby je nízka čo hohorí o veľmi šetrnom spracovaní hrozna. Vo víne sú mikrobublinky CO2
V podchladenom víne je intenzita aromatiky nižšia, ale nie veľmi. Vôňa je reduktívna broskyňovo - ovocná, jemne kvetinková. Po ohriati a krátkom predýchaní  sa objavuje vôňa ktorú by som charakterizoval ako ako som už uviedol ale s prídavkom vône tufovej pôdy a tiež odrodová vôňa Furmintu. Chuť je výrazná nasladlá ale s výraznou kyselinkou. Ovocie opäť charakterizujem ako broskyňu zrelú a voňavú. Dochuť je svieža ovocná s jemnými zemitými tónmi tak typickými pre vína z tokajskej oblasti.


Už si nepamätám, prečo je tam rozdiel, zrejme som si druhú poznámku urobil neskôr, keď už víno prekonalo šok z fľašovania.


Ako sa víno tvári dnes:furmint_macik_2006


Tokaj Grand 2006 Furmint, výber z hrozna, sladké.

Víno má sýtejší odtieň čistého zlata.


Vôňa je intenzívna a hneď prvý nos prezrádza, že v kalichu je archívne víno. Pôsobí mimoriadne komplexne. Nachádzam v nej medový plást, lúčne kvety, hrozienka, sušené marhule, broskyňu,... neskôr minerálny tón. To všetko v nevšednom prejave ktorý sa hlási k odrode Furmint, v botritickom prevedení.


V chuti je víno podstatne mladistvejšie ako napovedala vôňa. Víno je svieže, s pikantnou kyselinkou s pevným minerálnym prejavom, popri tom arómy prítomné vo vôni, ako je marhuľa, medový plást, hrozienka. Vďaka pôsobivej kyselinke je prejav cukru utlmený a celková harmónia je posunutá smerom k sviežosti vína. Zato však v dochuti ostáva medovo botryticko – chlebovinkový tón, podporený prejavom tufovej minerality, tvoriacej príjemný skelet dochute.


Body: 92


Dodnes si pamätám na celú sériu vín línie Grand 2006. Vtedy ma najviac zaujala Lipovina, ktorá ma očarila svojou jemnou a podmanivou arómou. Furmint bol až na druhom mieste. Pôsobil na mňa tak priveľmi chlapsky, možno až drsne. Dnes je to presne naopak. Furmint pôsobí pevne, sviežo a aj elegantne, v porovnaní s Lipovinou, ktorú mám síce tendenciu uprednostňovať, ale musím uznať, že teraz ťahá za kratší koniec. Furmint má pevnosť, hĺbku, štruktúru...


analytické parametre vína a pôvod hrozna


Óda na radosť(a tokajské).

Tokajská oblasť je posledný nevybrúsený drahokam z náhrdelníka veľkých vinohradníckych oblastí našej planéty. Už si presne nepamätám, kto je autorom tejto vety, ale viem, že to bol Američan. S dotyčným však plne súhlasím a nezabudnem ju spomenúť pri každej vhodnej príležitosti. Podľa mňa dokonale vystihuje postavenie tokajského. Tokajské víno je vo svete pojem, ktorý milovníci vína vyslovujú jedným dychom spolu s takými pojmami ako je Sauternes, Portské, či Bordaux. O sláve Tokajského veľa napovedá aj používanie slova tokaj francúzskymi, talianskymi, či austrálskymi vinármi. Taliani aj Francúzi sa museli chtiac – nechtiac používania názvu tokaj vzdať. U nás si v plnej miere ani neuvedomujeme aký klenot máme doma.