MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

Furmint 2006, stretnutie po rokoch

Furmint 2006, stretnutie po rokoch

Ročník 2006 bol famózny. Veľa vinárov vtedy urobilo svoje signature vína. Jedným z nich bol aj Jaro Macik a jeho línia Tokaj Grand. Pri mojej ostatnej návšteve v Malej Tŕni, som mal možnosť víno si znovu prechutnať. Úžasný zážitok...

Okrem článku z mája 2007 Óda na radosť a tokajské, som našiel aj svoje poznámky k Furmintu.


Čo som vtedy napísal:
Farba vína je veľmi jemná, s nižšou intenzitou. Skôr jemne zlatistý ako zelený odtieň.
Vysoko extraktívne víno. Vo vôni kombinácia terroir(vôňa tufu) spolu so sušeným ovocím(figa a marhuľa).
Chuť je výraznejšia, ovocne sladká, minerálna. Výrobca uvádza v chuti ringloty. Ja by som možno pridal zavárané ringloty. Príjemná sladká a dlhá ovocná dochuť.


Čo som našiel v poznámkach:
Prísne reduktívna farba vína. Jemne nazelenalý odtieň. Intenzita farby je nízka čo hohorí o veľmi šetrnom spracovaní hrozna. Vo víne sú mikrobublinky CO2
V podchladenom víne je intenzita aromatiky nižšia, ale nie veľmi. Vôňa je reduktívna broskyňovo - ovocná, jemne kvetinková. Po ohriati a krátkom predýchaní  sa objavuje vôňa ktorú by som charakterizoval ako ako som už uviedol ale s prídavkom vône tufovej pôdy a tiež odrodová vôňa Furmintu. Chuť je výrazná nasladlá ale s výraznou kyselinkou. Ovocie opäť charakterizujem ako broskyňu zrelú a voňavú. Dochuť je svieža ovocná s jemnými zemitými tónmi tak typickými pre vína z tokajskej oblasti.


Už si nepamätám, prečo je tam rozdiel, zrejme som si druhú poznámku urobil neskôr, keď už víno prekonalo šok z fľašovania.


Ako sa víno tvári dnes:furmint_macik_2006


Tokaj Grand 2006 Furmint, výber z hrozna, sladké.

Víno má sýtejší odtieň čistého zlata.


Vôňa je intenzívna a hneď prvý nos prezrádza, že v kalichu je archívne víno. Pôsobí mimoriadne komplexne. Nachádzam v nej medový plást, lúčne kvety, hrozienka, sušené marhule, broskyňu,... neskôr minerálny tón. To všetko v nevšednom prejave ktorý sa hlási k odrode Furmint, v botritickom prevedení.


V chuti je víno podstatne mladistvejšie ako napovedala vôňa. Víno je svieže, s pikantnou kyselinkou s pevným minerálnym prejavom, popri tom arómy prítomné vo vôni, ako je marhuľa, medový plást, hrozienka. Vďaka pôsobivej kyselinke je prejav cukru utlmený a celková harmónia je posunutá smerom k sviežosti vína. Zato však v dochuti ostáva medovo botryticko – chlebovinkový tón, podporený prejavom tufovej minerality, tvoriacej príjemný skelet dochute.


Body: 92


Dodnes si pamätám na celú sériu vín línie Grand 2006. Vtedy ma najviac zaujala Lipovina, ktorá ma očarila svojou jemnou a podmanivou arómou. Furmint bol až na druhom mieste. Pôsobil na mňa tak priveľmi chlapsky, možno až drsne. Dnes je to presne naopak. Furmint pôsobí pevne, sviežo a aj elegantne, v porovnaní s Lipovinou, ktorú mám síce tendenciu uprednostňovať, ale musím uznať, že teraz ťahá za kratší koniec. Furmint má pevnosť, hĺbku, štruktúru...


analytické parametre vína a pôvod hrozna


Óda na radosť(a tokajské).

Tokajská oblasť je posledný nevybrúsený drahokam z náhrdelníka veľkých vinohradníckych oblastí našej planéty. Už si presne nepamätám, kto je autorom tejto vety, ale viem, že to bol Američan. S dotyčným však plne súhlasím a nezabudnem ju spomenúť pri každej vhodnej príležitosti. Podľa mňa dokonale vystihuje postavenie tokajského. Tokajské víno je vo svete pojem, ktorý milovníci vína vyslovujú jedným dychom spolu s takými pojmami ako je Sauternes, Portské, či Bordaux. O sláve Tokajského veľa napovedá aj používanie slova tokaj francúzskymi, talianskymi, či austrálskymi vinármi. Taliani aj Francúzi sa museli chtiac – nechtiac používania názvu tokaj vzdať. U nás si v plnej miere ani neuvedomujeme aký klenot máme doma.