Furmint 2006, stretnutie po rokoch
Ročník 2006 bol famózny. Veľa vinárov vtedy urobilo svoje signature vína. Jedným z nich bol aj Jaro Macik a jeho línia Tokaj Grand. Pri mojej ostatnej návšteve v Malej Tŕni, som mal možnosť víno si znovu prechutnať. Úžasný zážitok...
Okrem článku z mája 2007 Óda na radosť a tokajské, som našiel aj svoje poznámky k Furmintu.
Čo som vtedy napísal:
Farba vína je veľmi jemná, s nižšou intenzitou. Skôr jemne zlatistý ako zelený odtieň.
Vysoko extraktívne víno. Vo vôni kombinácia terroir(vôňa tufu) spolu so sušeným ovocím(figa a marhuľa).
Chuť je výraznejšia, ovocne sladká, minerálna. Výrobca uvádza v chuti ringloty. Ja by som možno pridal zavárané ringloty. Príjemná sladká a dlhá ovocná dochuť.
Čo som našiel v poznámkach:
Prísne reduktívna farba vína. Jemne nazelenalý odtieň. Intenzita farby je nízka čo hohorí o veľmi šetrnom spracovaní hrozna. Vo víne sú mikrobublinky CO2
V podchladenom víne je intenzita aromatiky nižšia, ale nie veľmi. Vôňa je reduktívna broskyňovo - ovocná, jemne kvetinková. Po ohriati a krátkom predýchaní sa objavuje vôňa ktorú by som charakterizoval ako ako som už uviedol ale s prídavkom vône tufovej pôdy a tiež odrodová vôňa Furmintu. Chuť je výrazná nasladlá ale s výraznou kyselinkou. Ovocie opäť charakterizujem ako broskyňu zrelú a voňavú. Dochuť je svieža ovocná s jemnými zemitými tónmi tak typickými pre vína z tokajskej oblasti.
Už si nepamätám, prečo je tam rozdiel, zrejme som si druhú poznámku urobil neskôr, keď už víno prekonalo šok z fľašovania.
Ako sa víno tvári dnes:
Tokaj Grand 2006 Furmint, výber z hrozna, sladké.
Víno má sýtejší odtieň čistého zlata.
Vôňa je intenzívna a hneď prvý nos prezrádza, že v kalichu je archívne víno. Pôsobí mimoriadne komplexne. Nachádzam v nej medový plást, lúčne kvety, hrozienka, sušené marhule, broskyňu,... neskôr minerálny tón. To všetko v nevšednom prejave ktorý sa hlási k odrode Furmint, v botritickom prevedení.
V chuti je víno podstatne mladistvejšie ako napovedala vôňa. Víno je svieže, s pikantnou kyselinkou s pevným minerálnym prejavom, popri tom arómy prítomné vo vôni, ako je marhuľa, medový plást, hrozienka. Vďaka pôsobivej kyselinke je prejav cukru utlmený a celková harmónia je posunutá smerom k sviežosti vína. Zato však v dochuti ostáva medovo botryticko – chlebovinkový tón, podporený prejavom tufovej minerality, tvoriacej príjemný skelet dochute.
Body: 92
Dodnes si pamätám na celú sériu vín línie Grand 2006. Vtedy ma najviac zaujala Lipovina, ktorá ma očarila svojou jemnou a podmanivou arómou. Furmint bol až na druhom mieste. Pôsobil na mňa tak priveľmi chlapsky, možno až drsne. Dnes je to presne naopak. Furmint pôsobí pevne, sviežo a aj elegantne, v porovnaní s Lipovinou, ktorú mám síce tendenciu uprednostňovať, ale musím uznať, že teraz ťahá za kratší koniec. Furmint má pevnosť, hĺbku, štruktúru...
analytické parametre vína a pôvod hrozna