MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
november
2023

Víno roka - VínkoPRO 2024

VinkoPRO 2024 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2023/2024.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 28.6.2024
Domov > Články > Z domova > 

Óda na radosť(a tokajské).

Óda na radosť(a tokajské).

Tokajská oblasť je posledný nevybrúsený drahokam z náhrdelníka veľkých vinohradníckych oblastí našej planéty. Už si presne nepamätám, kto je autorom tejto vety, ale viem, že to bol Američan. S dotyčným však plne súhlasím a nezabudnem ju spomenúť pri každej vhodnej príležitosti. Podľa mňa dokonale vystihuje postavenie tokajského. Tokajské víno je vo svete pojem, ktorý milovníci vína vyslovujú jedným dychom spolu s takými pojmami ako je Sauternes, Portské, či Bordaux. O sláve Tokajského veľa napovedá aj používanie slova tokaj francúzskymi, talianskymi, či austrálskymi vinármi. Taliani aj Francúzi sa museli chtiac – nechtiac používania názvu tokaj vzdať. U nás si v plnej miere ani neuvedomujeme aký klenot máme doma.

Až na pár výnimiek, všetci si tokajské spájajú s naším južným susedom. A nie je to dané iba historickými súvislosťami. Paradoxne napriek snahe maďarských vládnych autorít, sa zahraničným investorom podarilo presadiť vlastné technologické postupy a začali vyrábať tokajské, aké si ich zákazníci žiadajú a aké prináša slávu aj tradičným maďarským producentom, aj keď dlho pozerali na nové tokajské, cez prsty. Maďarské tradičné postupy im nehovoria nič. Tou tajnou zbraňou bola reduktívna technológia. Slovenskí výrobcovia sa len veľmi, veľmi opatrne vydávajú cestou reduktívnej technológie. V prípade tokajských vín, ale pod reduktívnou technológiou nemáme na mysli prísne reduktívnu technológiu, ale skôr citlivé semioxidatívne spracovanie. 
O tom, že Tokajké, nie je len tmavojantárový výber som sa mal možnosť presvedčiť na degustácii vín, ktorú zorganizoval Jaro Macik ml. Po svojom otcovi prevzal rodinné žezlo a pustil sa vinárčenia. Jeho mama Majka Maciková však svojmu podzemnému kráľovstvu vládne neohrozene ďalej. 
macik02
Spoločnosť Macik winery začala už dávnejšie vyrábať reduktívne vína pod značkou New generation. Ročník 2006 bol natoľko mimoriadny, že prišli s novou líniou GRAND 2006. Sú to vína výhradne tokajských odrôd, Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Od neskorého zberu až po cibébový výber. 

Tokaj Grand 2006 - Vína z veľkého ročníka


Furmint, neskorý zber, suché


Vinohradnícka obec: Čerhovmacik03

Vinohradnícky hon: Čierna hora
Dátum zberu: 16. 10. 2006
Cukornatosť: 21 °NM
Počet fliaš: 12.000 ks 0,75 l
Alkohol: 12% obj. 
Celkové kyseliny: 7,6 gramu
Cukor: 4 g
Bezcukorný extrakt: 18 g

Víno z veľkého ročníka bolo vyrobené modernou reduktívnou technológiou. Elegantná vôňa bielych kvetov a chuť citrusových plodov s dominujúcim grapefruitom predurčujú víno k ľahším zeleninovým šalátom, ale i k rybám a plodom mora. 

Víno s batonážou, pekná aromatika, cítiť tuf, svieža kyselinka. V chuti plné, opäť minerálne zemitá tufová dochuť. Odrodová hroznová chuť. 

Lipovina, neskorý zber, polosuché

Vinohradnícka obec: Čerhovmacik03
Vinohradnícky hon: Lada
Dátum zberu: 16. 10. 2006
Cukornatosť: 21 °NM
Počet fliaš: 8.000 ks 0,75 l
Alkohol: 12% obj. 
Celkové kyseliny: 7,9 gramu
Cukor: 11 g
Bezcukorný extrakt: 19 g 

Jasno žlté, jemne pikantné svieže víno, vyrobené šetrným ručným zberom a reduktívnou technológiou. Elegantná vôňa bielych kvetov a hravá chuť citrusových plodov s dominantným grapefruitom predurčujú víno k bielemu mäsu ľahším zeleninovým šalátom, ale i k rybám a plodom mora. 

Víno veľmi jemnej zeleno zlatistej farby. (Viete, že čisté zlato vo veľmi tenkej vrstve presvitá na zeleno?) Reduktívne odtiene, nižšia stredná intenzita. 
Vôňa je primárne minerálna a ovocná. Zelené jablko, kúsok hrušky a kvetinky. 
Chuť je opäť ovocná trochu jablka, ale aj citrusy a stopy žltého ovocia a minerálna dochuť. Cukor hádam tak na 5-6 gramov. Víno je svieže a veľmi príjemné pitie. Až mi ľúto, že ho nemám viac. V dochuti mineralita spolu so žltým ovocím. 

Muškát žltý, neskorý zber, polosladké 


Vinohradnícka obec: Malá Tŕňamacik03
Vinohradnícky hon: Tajisko
Dátum zberu: 17. 10. 2006
Cukornatosť: 21 °NM
Počet fliaš: 3.600 ks 0,75 l
Alkohol: 11% obj. 
Celkové kyseliny: 7,2 gramu
Cukor: 22 g
Bezcukorný extrakt: 22 g

Svetlo zlatistá farba, biskvitovo vanilková aróma so sviežosťou čerstvo natrhaných strapcov, odmení každého príjemným zážitkom. Svieža vinohradnícka broskyňa v chuti je doplnená intenzívnou citrusovou dochuťou. Toto moderné víno je ideálne k ľahším šalátom v kombinácii s grilovaným kuracím mäsom. 

Stará 35 ročná vinica. Hrozno bolo 6 hodín macerované (4 °C). Po macerácii bolo 50 % hrozna odzrnených a následne bolo vylisované na pneumatickom lise, zvyšných 50% sa macerovalo ďalších 11 hodín. Fermentácia v rozmedzí 13-15 °C. Víno má veľmi jemnú, čistú, ale sviežu aromatiku. Vône a chute hrozna sa preniesli do vína v najčistejšej forme. 

Farba vína je pri všetkých vínach veľmi podobná. Na prvý pohľad reduktívna, iskrivá a lákavá, chýbajú tam však zelené tóny. Nie preto že by víno vykazovalo stopy oxidácie, ale preto, že tá zelená je prekrytá karotenoidnými farbivami a svoju úlohu nepochybne zohráva aj vysoká mineralita ktorá je ozdobou tokajskej oblasti. Tento odtieň sa mi ťažko charakterizuje. Svetlé zlato, je možno najvhodnejšie. Ide len o to či máme rovnakú predstavu o svetlom zlate. 

Vo víne sú ešte mikrobublinky CO2.

Vôňa je jemná, príjemná, čistá a svieža. Terpény ktoré sú nositeľom muškátovej arómy vedia byť niekedy veľmi agresívne, dokonca až nepríjemné. O tomto víne to však neplatí. Jemná muškátová vôňa, je podfarbená typickou tokajskou mineralitou a sviežou kyselinkou. V trochu ohriatom víne dokonca nachádzam kvetinkové arómy, ktoré sprevádzajú muškátovú arómu. 
V ústach víno pôsobí nasladlo, príjemne muškátovo a najmä sviežo. Najprv sa rozvinie nasladlá muškátová chuť, ku ktorej sa pomaly pridá kyselinka a k tej sa zase pridá mineralita tufových pôd. V doznievaní zotrváva sviežosť a ovocná dochuť. Z nemuškátových aróm sa dá nájsť kúsok zrelého jablka, či broskyne. 

Muškát žltý, výber z hrozna , polosladké


Vinohradnícka obec: Malá Tŕňamacik04

Vinohradnícky hon: Tajisko
Dátum zberu: 25. 10. 2006
Cukornatosť: 23 °NM
Počet fliaš: 1.800 ks 0,50 l
Alkohol: 12% obj. 
Celkové kyseliny: 7,1 gramu
Cukor: 25 g
Bezcukorný extrakt: 22 g

Ručne vyberané prezreté strapce voňavého muškátu spracované modernou technológiou, vytvárajú príjemný zážitok. Svieža kvetinová vôňa s chuťou citrusov, hlavne čerstvých citrónov, sa vhodne dopĺňa s čokoládovým dezertom,, alebo sladkými pečenými koláčmi. 

Víno je veľmi podobné predchádzajúcej vzorke, vo vôni aj chuti je výraznejšie. Vďaka ôsmym dňom o ktoré hrozno dlhšie vyzrievalo je víno výraznejšie, cítiť to najme v mineralite vína. Analytické hodnoty však tento môj pocit nepotvrdzujú. Po senzorickej stránke sú o málo výraznejšie aromatické látky zodpovedné za naše žlté ovocie. Hrozno prešlo ešte dlhším procesom nakvášania ako jeho o týždeň starší súrodenec. 

Furmint, výber z hrozna, sladké


Vinohradnícka obec: Čerhovmacik04
Vinohradnícky hon: Čierna hora
Dátum zberu: 25. 10. 2006
Cukornatosť: 23,5 °NM
Počet fliaš: 10.000 ks 0,50 l
Alkohol: 10,5 % obj. 
Celkové kyseliny: 7,8 gramu
Cukor: 48 g
Bezcukorný extrakt: 28 g

Víno z veľkého ročníka bolo vyrobené ručným výberom prezretých strapcov a následne spracované modernou technológiou. Víno elegantnej vône bieleho orgovánu a iskrivá chuť čerstvo natrhaných ringlôt sa nežne spája s dlho doznievajúcou chuťou citrusov. Husacie ale aj kačacie špeciality sú ideálnym spoločníkom tohto vína. 

Farba vína je veľmi jemná, s nižšou intenzitou. Skôr jemne zlatistý ako zelený odtieň. 
Vysoko extraktívne víno. Vo vôni kombinácia terroir(vôňa tufu) spolu so sušeným ovocím(figa a marhuľa). 
Chuť je výraznejšia, ovocne sladká, minerálna. Výrobca uvádza v chuti ringloty. Ja by som možno pridal zavárané ringloty. Príjemná sladká a dlhá ovocná dochuť. 

Lipovina, výber z hrozna, sladké


Vinohradnícka obec: Černochovmacik04

Vinohradnícky hon: Lada
Dátum zberu: 18. 10. 2006
Cukornatosť: 23 °NM
Počet fliaš: 10.000 ks 0,50 l
Alkohol: 10,5 % obj. 
Celkové kyseliny: 8,2 gramu
Cukor: 60 g
Bezcukorný extrakt: 27,8 g

Ručne vyberané strapce sladkej Lipoviny, spracované modernou technológiou, vytvorili víno elegantnej vône kvetou s dominantnou bieleho orgovánu. Hravá a iskrivá chuť čerstvo natrhaných sladkých ringlôt sa nežne spája s dlho doznievajúcou chuťou citrusov. Syry s modrou plesňou alebo parmezán, len umocnia intenzívnu chuť tohto jedinečného vína. 

Vo vôni typický tokajský terroir. V chuti vysoko extraktívne víno, aromatický charakter zodpovedá dobre vyzretému hroznu s obsahom tónov žltého a žltého sušeného až exotického ovocia. 

Lipovina, bobuľový výber, sladké


Vinohradnícka obec: Černochov macik04

Vinohradnícky hon: Lada
Dátum zberu: 23.10. 2006
Cukornatosť: 26 °NM
Počet fliaš: 1000 ks 0,50 l
Alkohol: 11,5 % obj. 
Celkové kyseliny: 7,4 gramu
Cukor: 53 g
Bezcukorný extrakt: 25,5 g

Prezreté sladké bobule Lipoviny a ich šetrné spracovanie, vytvorili víno jemne jasno žltej farby, intenzívnej vône lipového kvetu, s chuťou medovo-sladkých banánov a v pozadí lesnými jahodami. Elegantné víno umocní svoje chute v kombinácií so sladkým dezertom, ale aj syrom s modrou plesňou a vlašskými orechmi. 

Identické víno ako predchádzajúce. Rozdiel je samozrejme v obsahu cukru. Vôňa je viac sladká, možno povedať že medová. Obsahuje podstatne viac žltého ovocia. Sladké jablko, hruška a broskyňa. Možno nájsť aj stopy botritických hrozien. 
Chuť je výrazná sladká, ovocná a opäť výrazne minerálna. Čistá a hladká so sviežou kyselinkou. 

Lipovina, cibébový výber, sladké


Vinohradnícka obec: Černochov macik04

Vinohradnícky hon: Lada
Dátum zberu: 27.10. 2006
Cukornatosť: 28 °NM
Počet fliaš: 1460 ks 0,50 l
Alkohol: 9 % obj. 
Celkové kyseliny: 7,3 gramu
Cukor: 122 g
Bezcukorný extrakt: 31,6 g

Vzácne zhrozienkovatené bobule, cibéby, prezreté vďaka priaznivej plesni Botrytis Cinerea Persoon sú dominantou vône a chute tohto vína. Intenzívna, nezameniteľná chuť cibéb a prezretého ovocia sa krásne dopĺňa s dezertmi, ako sú jablká v župane alebo hruška na víne. 

Cibébová lipovina na úrovni 5. putňového tokajského výberu. Výrazne ovocné víno so zeleným ovocím, žltým ovocím a sušeným ovocím. 
Víno s nižšou prísne reduktívnou intenzitou farby. Žlto zelenkavý odtieň. Vysoká viskozita vína. Po potočení pohára sa veľmi pomaly tvoria stekajúce kvapky. 

Vôňa je intenzívna, odrodová lipovinka s dominujúcou vôňou botritických tokajských vín. Vôňa tufu, a náznak sušeného ovocia. Ak ovoniam víno so zatvorenými očami, predstavujem si veľmi kvalitný tokajský výber. 

Prvý dojem z chuti je výrazne sladký. Chuť je čistá a ovocná. Veľmi jemná nevtieravá chlebovinka, vôňa lúčnych kvetov a včelieho plástu plynulo prechádza do chute hrozna a ďalšieho ovocia. Najmä mango, ale aj napríklad figa. Kyselinku si cez prítomný cukor uvedomíte až v závere. Úplne na záver dochute sa ešte objavuje mineralita, ktorá podporuje aj jemnú polyfenolickú štruktúru vína. V dochuti je chlebovinka, biskupský hlebíček a začínajú nastupovať aj arómy sušeného ovocia, ktoré budú časom stále výraznejšie. 

Lipovina cibébový výber, je víno ktoré naznačuje, ako by mohol vyzerať super reduduktívny tokajský výber. Má cukor na úrovni 5 putňového výberu, tufová mineralita, botritída, použitá odroda a celkový charakter vína sa veľmi podobajú na tokajský výber. Víno však na mňa pôsobí čistejšie. 

Z vín radu Grand 2006, na mňa najviac zapôsobila Lipovina ako taká. Prejav vína vo všetkých predvedených prívlastkoch je veľmi zaujímavý a najmä odlišný od vín na aké sme zvyknutý u malokarpatských či nitrianskych producentov. Jemná kvetinková aromatika a elegancia Lipoviny oproti plnšiemu a žlto ovocnému Furmintu. Aby bolo rozhodovanie ešte ťažšie, je tu aj vydarený muškát žltý, ktorý sa pre svoju čistotu, sviežosť a neunavujúcu aromatiku radí k macikovskej top produkcii. 

tv