Víno týždňa, Cabernet Sauvignon 2009, Vinidi
Prvým vínom novej rubriky je Cabernet Sauvignon 2009 z Vinidi. Je to víno, ktoré sa pričinilo o vznik rubriky Víno týždňa. Na súťažiach degustátorov nejako neoslnilo, no ja ho považujem za jedno z najpozoruhodnejších slovenských vín. Tých dôvodov je hneď niekoľko.
Nakoniec v bariku strávilo asi dva roky, stihlo získať zlatú medailu na súťaži Selezione del Sindaco v Taliansku a stalo sa vlajkovou loďou Vinidi so špeciálnou čierno zlatou etiketou.
Kto si pamätá úroveň jednotlivých ročníkov, pravdepodobne si spomenie, že ročník 2009 bol ešte lepší ako ročník 2008 a platilo to aj pre Cabernet Sauvignon z Vinidi. Rovnako ako 2008, putoval do nových barikových sudov a keď som mal, tak asi po roku a pol stráveného v sude, možnosť ochutnať ho, pôsobil na mňa ešte oveľa lepšie ako 2008. Z nejakých dôvodov však nešiel zo suda von ani po dvoch rokoch, ani po troch, ale v sude strávil rovné štyri roky, čo je v slovenských podmienkach unikát. Keď som ho ochutnal tesne pred koncom vyzrievania v bariku, vôbec som ho nespoznal. V kalichu som mal čosi, čo by som v slepej degustácii označil ako španielsku grand reservu. Predýchané vyzreté víno, ktoré potrebuje svoj čas a ktoré sa odmení krásnou komplexnosťou.
Cabernet Sauvignon 2009 barrique, Vinidi
Farba vína prezrádza jeho vek. Klasický bordový odtieň badateľne prechádza do tehlovočervených odtieňov a takisto gradient farby upozorňuje na vyzretosť vína.
Vôňa v úplne prvom nose naznačuje ľahké balsamické tóny, vzápätí sa však stáva výrazne komplexnou, ušľachtilou s prejavom pevnosti a elegancie. Závan lístkov mäty prechádza do ušľachtilých bylinných tónov, objavuje sa závan sladkého drievka, horká čokoláda. Po pokrúžení kalichom sa objavuje ovocnosť čierneho lesného ovocia a čiernych ríbezlí. Vôňa je neuveriteľne komplexná stále sa otvárajú nové odtiene aróm, ktoré akoby prichádzali vo vlnách. Okrem plnej pevnej, akoby až sladkastej vône sa po približne 20 minútach otvára aj šťavnatosť.
V chuti sa prejavuje pevný minerálny endoskelet vína, štruktúru si uvedomujete, ale taníny ktoré akoby boli jej indikátorom sú už takmer rozpustené a uvedomíte si ich až v doznievajúcom šťavnatom závere. Sú dokonale jemné a sladké, jedným slovom hodvábne hladké. Chuť vína je postavená na skupine aróm ako je lignín, horká čokoláda a sladké drievko. Nechýbajú ani byliny, prezreté čierne ovocie, či celková ovocná šťavnatosť, ktoré odoznievajú v horkočokoládovej dochuti.
Víno pôsobí elegantne a ušľachtilo, je vyzreté do štádia archívneho vína. V prvom momente na mňa pôsobilo ako španieska gran reserva z Rioji, neskôr ako vyzretý elegantný supertoskánec. V každom prípade je to víno, ktoré spadá do kategórie meditatívnch vín. Harmonické, ušľachtilé, stále živé. Určite by bolo zaujímavé ochutnať ho spolu s identickým vínom ročníka 2008, hoci to je úplne iného štýlu.
Ochutnať slovenské víno, ktoré vyzrievalo viac ako 4 roky v bariku je takmer nemožné.
Víno pochádza z Nitrianskej v.o. , z obce Báb, vinica Malobábska hora.
Hodnotené: jún 2016