MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

Domov > Články > Z domova > 

Je ti zima, hrozienko? Je, ...

Je ti zima, hrozienko? Je, ...

Snáď jediní, kto má radosť z mrazivých dní a nocí, ktoré práve zažívame,  sú vinári. Teploty, ktoré klesajú pod -7 °C umožňujú výrobu ľadového vína. Zamrznuté hrozno treba pozberať veľmi skoro, kým je ešte zamrznuté na kosť a vylisovať z neho sladučkú koncentrovanú šťavu.

Z času na čas sa idem na nejakú oberačku ľadového vína pozrieť. Vo vinohrade sa málokedy zdržím dlhšie ako 20 minút, ale aj tam mi krehnú ruky od kovového tela fotoaparátu. Fotiť a meniť nastavenia foťáku pomocou miniatúrnych tlačidiel, v rukaviciach naozaj nedokážem. Keď si predstavím, že tie ženy čo oberajú hrozno sú tam dve, tri hodiny.....

Meteorológovia hlásili najväčšie mrazy práve na noc zo stredy na štvrtok. Dva dni predtým sa ozval Roman Holec, enológ Vinidi a nenápadne sa ma spýtal čo plánujem robiť vo štvrtok okolo piatej ráno. Pochopil som. Do Vinidi som však dorazil až okolo šiestej. Vietor prakticky nefúkal, ale prituhovalo riadne. Uprostred vinohradov v diaľke svietili svetlá traktorov, ktoré oberačkám osvetľovali priestor. S Romanom Holecom sme sa im vybrali oproti. Zopár vločiek snehu, vŕzgajúci sneh pod nohami a všade naokolo síce zmrznuté, ale sladučké hrozno. Chvíľu som strávil medzi ženami oberajúcimi hrozno, ale do reči im príliš nebolo. Pri teplote okolo -7,5 °C rýchlo strihali aby mali prácu čím skôr za sebou. Ešte rýchlo zopár fotiek a taktický ústup do tepla Romanovej kancelárie. Chcel som počkať kým privezú hrozno z vinohradu, aby som mohol ochutnať mušt. Čakanie sme si spríjemnili krátkou prehliadkou červených vín, pretože na biele som v tom momente nemal ani pomyslenie. Merolt, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a Dunaj. Všetky ročníka 2012 a jedno krajšie ako druhé. Pritom až na Cabernet Sauvignon sú všetky tri vína z panenskej úrody, ale všetky majú krásnu štruktúru, dokonca sa nebojím napísať mineralitu a hlavne veľmi príťažlivú aromatiku. Sám Roman Holec priznal že to sú, alebo skôr budú pravdepodobne jeho najkrajšie červené vína. Kým sme prechutnávali červené vína priviezli do lisovne necelých 1.500 kg zamrznutého hrozna. Ochutnali sme čerstvo vylisovaný mušt, ktorý síce nevoňal, pretože mal – 7°C, ale po ohriati v ústach sa rozvinula aróma bielych ruží, červeného korenia a tropických plodov. Krásny Tramín červený.

Prvé meranie cukornatosti ukázalo hodnotu 40 °NM, po dolisovaní sa však ustálila na 37 °NM. Hrozno odrody Tramín červený bolo vo veľmi dobrom zdravotnom stave. Celkovo vylisovali asi 500 litrov, ktoré bude úplne pomaličky kvasiť niekoľko týždňov. Tento vínny skvost budete môcť ochutnať  najskôr niekedy koncom budúceho roku.
vinidi04 vinidi05 vinidi06
vinidi07 vinidi08 vinidi09
vinidi10 vinidi11 vinidi12