Nádeje ročníka 2011, Vinidi
Ročník 2011 po nešťastnom 2010 priniesol vinárom úľavu v podobe normálnej úrody a veľmi dobrej vyzretosti hrozna. Myslím, že doteraz som ešte nevidel tak dokonale vyzreté taníny v zrnkách hrozna z čoho bude profitovať predovšetkým červené víno. Na jeseň bol ročník 2011 hodnotený extra pozitívne. To však bolo viacero ročníkov a nakoniec sa ukázalo, že až taká sláva to nebola. Ako dnes vyzerá víno ročníka 2011 sa popozeráme po niektorých vinárstvach. Začínam vo Vinidi.
Roman Holec o ročníku 2011 v ankete denníka SME:
"To čo daždivý júl pribrzdil, to vývoj počasia v auguste v septembri dohnal. Hrozno stihlo dozrieť. My robíme celoplošnú redukciu úrody na úroveň šesť, najviac sedem ton z hektára. Vzhľadom na to sa nám cukornatosti pohybovali medzi 23 až 26 °NM, t.j. v kategórii výber z hrozna. Museli sme dávať pozor na obsah kyselín pri bielych vínach, ale dalo sa to ustrážiť. Modré hrozno sme vo vinohrade nechali dlhšie a červené vína budú z toho profitovať. Napr. Cabernet Sauvignon dosiahol cukornatosť 25°NM, ale Frankovka modrá a Alibernet máme ešte stále vo vinohrade. Veľmi nádejne vyzerá aj Rulandské modré. Biele vína sa ukazujú ako nádherne ovocné, aromatické a plné, ale na hodnotenie je ešte priskoro. Máme šťastie že naše vinohrady sú na jednej z najlepších polôh na Malobábskej hore. Hrozno tam rýchlo dozrieva, má výbornú minerálnu štruktúru, vína sú výrazné komplexné a koncentrované. V bielych vínach pravdepodobne necháme trošku zvyškového cukru. Ja tento ročník hodnotím ako najlepší za posledných 20 rokov, pretože to je doba keď sa vínu venujem a trúfam si to posúdiť."
Zaujala ma najmä posledná veta: „najlepší za posledných 20 rokov“. Na návšteve v Bábe som prechutnal viacero vín a s Romanovým tvrdením sa stotožňujem. Je to možno aj tým, že ja osobne milujem pevné, minerálne a štruktúrované vína. Kým v predchádzajúcich rokoch ešte spracovávali aj hrozno z iných oblastí, ročník 2011 má v rodnom liste výhradne Malobábsku horu. Je to poloha, ktorá je jedinečná a neopakovateľná rovnako ako víno z nej.
Ako s prvým vínom som sa stretol s vínom z odrody Veltlínske červené skoré. Prišlo na trh ako mladé víno a s prehľadom splnilo aj podmienky novovzniknutej značky Svätokatarínske mladé víno, ktorej pravidlá vyžadovali vyššiu kvalitatívnu úroveň ako bežná. Z ďalších vín sme prechutnali predovšetkým biele odrody, pretože červené potrebujú ešte čas a každú chvíľu sa tvária inak. Možno o nejaký mesiac dva už budú čitateľnejšie.
Veltlínske červené skoré, mladé víno 2011Vinidi, Veltlínske červené skoré 2011
Stredne sýta farba s výraznou prevahou zeleného odtieňa.
Vôňa je výrazná, veľmi príjemná a podmanivá. Veltlínovská mandľa, ľahká citrusová ovocnosť limetky prechádzajúca do dotyku vône kvitnúceho pomaranča. Pritom už vôňa je minerálne pevná, hladká a čistá až sa javí ako jemne nasladlá. Veľmi zaujímavý prejav minerality je pre Malobábsku horu jedinečný.
Chuť vína je plná hladká veľmi čistá s výraznejším prejavom citrusovej kyselinky, opäť limetka, tentoraz v kombinácii s citrónom. Aromatika exotického ovocia, ako dozrievajúce mango, či limetková kôrka nepôsobí vďaka pevnej minerálnej štruktúre sladko, ale skôr pevne a čisto. Víno v ústach pôsobí hladko, prejavuje sa plnosť tela a po krátkom ohriati vína v ústach sa otvorí do príťažlivej a komplexnej ovocnosti s neodmysliteľnou minerálnou textúrou.
Jedno z najkrajších a najpríťažlivejších mladých vín. V rámci odrody som neochutnal lepšie. Ak si dáte jeden jediný dúšok, ďalšie budú nasledovať automaticky.
Body 91
Irsai Oliver 2011
Vinidi, Irsai Oliver 2011
Moderná reduktívna farba vína s prevahou zeleného odtieňa.
Výrazná, hroznovo korenistá vôňa so sýtym muškátovým pozadím postupne prechádza do sviežich citrusových tónov. V celkovom výraze je vôňa hlboká a hladká, ale s neodmysliteľným prejavom pevnej minerality.
Chuť vína je plná, hladká, dokonca by som povedal, že víno v ústach pôsobí ako „široké“. Spočiatku pôsobí jemne nasladlo, neskôr sa prejaví pikantná citrusová kyselinka a citrusové ovocie v podobe zrelej limetky. Dochuť je čistá a dlhá, pomaly v nej odoznieva pevná minerálna textúra vína.
88
Veľmi príjemné a svieže víno s až nečakanou plnosťou a šírkou chutí. Bodové hodnotenie skĺzlo pod 90 bodov je aj preto že odroda ako taká nemá vyzrievací potenciál ako aj mojou „afinitou“ k aromatickým terpénovým odrodám.
Rizling rýnsky 2011
Zbytkový CO2. Intenzívna ovocná vôňa je zmesou limetkovo citrusových tónov, a arómy kvitnúcej lipy, ktorú zatiaľ potláča výrazná aróma šťavnatej hrušky. Pozadie vône je tvorené prísľubom medovosti a pevnou minerálnou textúrou vína.
Chuť je svieža, živá, citrusovo šťavnatá, s pevnou minerálnou štruktúrou, pritom hladká. Dokonalá kompozícia zvyškového cukru, šťavnatej citrusovej kyseliny, pevnej minerálnej textúry a odrodovej aromatiky. Napriek tomu, že víno je ešte mladé a svojim spôsobom drsné, už dnes pôsobí mimoriadne elegantne a príťažlivo.
Veľmi sľubný Rizling rýnsky, zatiaľ ešte strapatý a kostrbatý ale s veľkým potenciálom.
Chardonnay 11 T22(tank 22)
Intenzívna vôňa orieškovo krémového typu Chardonnay. Ťažie arómy prezretého tropického ovocia, v kombinácii s nastupujúcou
krémovosťou, ktorá je kombináciou biskvitu a chleboviny. Na pozadí je výrazná aróma pražených orieškov.
Chuť je plná až ohnivá. Prejav aróm v chuti je prakticky identický ako vo vôni, oriešky, chlebovinka, biskvit, prezreté odležané ovocie, ale nechýba minerálna pevnosť a šťavnatosť citrusov.
Víno je ešte veľmi mladé, navyše šírka, pevnosť a aromatický profil vína ho doslova predurčuje na aspoň čiastočné vyzrievanie vína v barikovom sude.
Chardonnay 11 T50
Príjemná ovocná vôňa s prevažujúcou arómou banánov a letnej hrušky, na pozadí ľahký medový tón s dotykom limetky.
Chuť je hladká, z ovocných aróm prevažuje kombinácia banánu a hrušky. Po ohriati vína v ústach sa ovocné arómy nečakane zvýraznia, plus pribudne aróma limetkovej kôrky. Víno disponuje neobyčajne výraznou minerálnou textúrou vystupujúcou z príjemne nasladlej medovosti. Mineralita tvoriaca pevný endoskelet posúva aj aromatický profil vína smerom k elegancii.
Veľmi príjemné, hladké, ľahko piteľné víno na jednej strane a na strane druhej víno s pevnou minerálnou štruktúrou a elegantným výrazom.
Tramín červený 11 T21
Mimoriadne výrazná a veľmi intenzívna vôňa v ktorej od prvého momentu objavíte celý komplex aróm. Ako prvá sa presadí vôňa liči v kombinácii so šťavnatou a prezretou limetkovou kôrkou. Z posadia postupne, ale dôrazne vystupuje korenistosť podporená pevnou minerálnou štruktúrou vína. Vôňa je čistá svieža s výraznou korenistosťou sviežosťou a pevnosťou.
Chuť je veľmi príjemná, veľmi dobre zladená. Minerálna pevnosť, korenistosť s pikantnou kyselinkou a jemným zvyškovým cukrom pôsobia veľmi harmonicky. V ústach sa v prvom momente objavuje nasladlá ovocnosť, pekná hruška, neskôr liči, za ním korenie a nakoniec pevná mineralita, ktorá spolu s korením odoznieva v dlhej dochuti.
Veľmi pekný, napriek jemnému cukru, pevný korenistý „chlapský“ tramín, ktorý sa dá popíjať celý večer.
Už keď som bol na návšteve, na porovnanie som ochutnal aj vína predchádzajúcich ročníkov, ktoré ale v najbližšej dobe ešte len prídu na trh.
Chardonnay 2010, výber z hrozna, panenská úroda
Vinidi, Irsai Oliver 2011
Aj v podchladenom, stave je vôňa značne intenzívna a naznačuje svoju komplexnosť. Pevná, čiastočne korenistá vôňa v ktorej identifikujete prácu s ušľachtilým barikom. Sušené ovocie, predovšetkým ananás, je pôsobivo skombinované s minerálnou pevnosťou a ľahkým cédrovo lignínovým dotykom dreva.
Chuť je svieža šťavnatá s pevnou minerálnou textúrou a citrusovou kyselinkou. Z ovocných aróm v chuti prevláda limetka a len niekde na pozadí je ľahučký dotyk dreva, pripomínajúci biskvitové tóny. Inak napriek ročníku víno v ústach pôsobí hladko, harmonicky až dokonca elegantne. Vďaka pevnej mineralite sa pobyt vína v sude prejavuje iba nepatrne.
Dorn 2010
Stredne výrazná vôňa v ktorej sa prejavuje korenisto hroznová aróma s ľahkým zemitým pozadím. Ovocnosť vína je zložená z dužiny čerešní, višní, ale aj malín a nezrelých černíc. Na pozadí náznak vyzrievania v dreve.
Chuť je alkoholicky plná, s prevažujúcou ovocnosťou zloženou prevažne z kôstkového ovocia ako sú čerešne či višne, možno s náznakom slivky. V dochuti prejav pevnej minerality a doznievajúca korenistosť kôstkového ovocia.
Chuť je trochu hrubšia, pôsobí nevyzreto ale má korenistú hroznovú aromatiku, pevnú štruktúru
Mer 2009
Vinidi, Merlot 2009
Sýta farba granátového jablka, ktoré prezrádza školenie vína v dreve.
Stredne intenzívna rafinovaná vôňa, ešte stále mladého vína, ktorá prezentuje arómu byliniek, dotyk vanilky ale zároveň naznačuje pevnosť a textúru vína. Ovocnosť vína pozostáva ako z čierneho ovocia predovšetkým černíc, tak aj z červených plodov ríbezlí v kombinácii s čiernou ríbezľou. Po predýchaní sa pridá aróma vzácnych korení s jemným dotykom dreva.
Chuť je elegantná s mohutnou tanínovou štruktúrou, ale v jemnej tanínovo-minerálnej textúre, zatiaľ ešte stále mlado pôsobiacej. Ovocnosť černíc, višní s náznakom slivky pozvoľne prejde do horko čokoládového záveru. Po celý čas sa pozadím tiahne tenká tymianová niť. Víno má veľmi výraznú a zároveň elegantnú pevnú textúru. Zatiaľ by malo odpočívať v archíve, ešte aspoň 2-3 roky.
Ak by som mal toto víno prirovnať k nejakej oblasti svojou pevnosťou by to bolo určite Bordeaux, alebo Bolgheri.
Aktuálne 87-88 bodov s výhľadom na 92-93 bodov
Najstaršie víno, ktoré ešte len pôjde na trh je Cabernet Sauvignon 2008 z Malobábskej hory. Toto víno si však zasluhuje samostatný článok a tak sa k nemu ešte v najbližšej dobe vrátim.
Spoločným znakom všetkých vín ročníka 2011 je určitá plnosť a šírka chute, ktorá je v ostrom kontraste s priemerným vínom ročníka 2010. S priemerným píšem preto, že ich Chardonnay 2010 je napriek handicapu ročníka pevným elegantným vínom. Merlot ročníka 2009 je potvrdením excelentného ročníka 2009 pokiaľ ide o červené vína. Ak budú aj červené jedenástky aspoň tak príťažlivé ako biele vína, bude to veľmi zaujímavé.