Prežijú naše vinohrady rok 2020?
Slovenskí vinári dnes čelia kríze akú ešte nezažili. S prvou vlnou pandémie vírusu sme sa ako tak vysporiadali, ale to najťažšie nás ešte len čaká. Otázka ani nestojí, či sa budú naše vinohrady klčovať, ale ako veľmi. Kríza slovenského vinárstva a najmä vinohradníctva má však viacero príčin, nie len aktuálne rozšírený korona vírus. Prvé indície nadchádzajúcich problémov na trhu s vínom, som zaregistroval už v septembri. Aj v tomto prípade sa potvrdil efekt motýlích krídel. Na pohľad nepatrné mávnutie motýlích krídel na opačnom konci sveta, spôsobilo tornádo u nás.
Ďalšou na prvý(aj druhý a tretí) pohľad nesúvisiacou udalosťou boli pády Boingov 737 MAX. Lietadlá boli uzemnené, ďalšie objednávky stornované a Boing sa dostal do problémov. Donald zareagoval po svojom a k existujúcim clám zaviedol nové vo výške 25%, na francúzske vína ako odvetu za európsku pomoc Airbusu a navyše začal blúzniť o 100% clách na všetko európske víno. V samotných USA sa zdvihla vlna odporu, hrozilo zatváranie distribučných firiem a nárast nezamestnanosti.
Povedzte Nie!
Nakoniec o clách prestal hovoriť, ale americký distribútori, disponujúci pudom sebazáchovy, sa predsa len začali viac orientovať na vína z Južnej Ameriky, JAR a Austrálie. To spôsobilo ďalší pokles odbytu európskych vín. Americký trh je pritom kľúčovým pre európskych vinárov. Jeho dôležitosť ilustruje predstavenie jedného z najlepších ročníkov v histórii Barola začiatkom februára. Namiesto Piemontu, pozvali 50 najlepších degustátorov sveta do New Yorku, na 5th Ave usporiadali úžasnú degustáciu viac ako stovky vinárstiev za osobnej prítomnosti vinárov, vo World Trade Center pripravili show za účasti vo svete populárneho tria La Gioia a uvariť prišiel osobne Massimo Botura, držiteľ troch hviezdičiek a zároveň majiteľ najlepšej talianskej reštaurácie Ostéria Francescana.