Spojenie francúzskej gastronómie a slovenského vína
Nedávno prebehla médiami správa o úspechu slovenského vína Dunaj, od Slovenských viníc, ktoré sa dostalo na vínnu kartu michelinskej reštaurácie v Marseille. Reštauráciu vedie Lionel Levy, hviezda francúzskeho kulinárskeho juhu. Svoje umenie prišiel predviesť aj do Bratislavy.
WLionel Levy je šéfkuchárom reštaurácie Alcyone Merseille v Intercontinental Dotel Dieu a držiteľom michelinovej hviezdy. Je žiakom takých svetoznámych mien ako je Éric Fréchon a Alain Ducasse. Do Bratislavy zavítal spolu s Karin Blanc, odborníčkou na exotické korenie a koreniny. Útočisko im poskytla reštaurácia THeMA, ktorá sa stala dejiskom enogastronomického koncertu.
Ako to už vo fine diningu chodí, pred večerou samotnou nás čakal welcome dring s názvom Platinum chef, zostavený zo šumivého vína Vilarnau Cava, vodky Platinum 78 a rafinovane ochutené timutom. Bolo to príjemné, ale ja som predsa len čakal na víno.
Lionel Levy poslal z kuchyne navštívenku v podobe delikátneho údeného lososa od Matthieua dochuteného timutským korením od Sarabar. Partnerom lososa bol Cabernet Sauvignon rosé 2016, neskorý zber, z línie Slovenské vinice. Výraz delikátny údený losos je vskutku namieste. Mäso rybky bolo krehké, chuť jemná a vybrané ružové víno k tomu naozaj sadlo.
Večera samotná sa začala krátkym príhovorom hviezdneho Lionela Levyho a Karin Blanc. Do slovenčiny tlmočil milovník vína a frankofil, Miroslav Wercholák. Vína predstavoval someliér spoločnosti Jean Daniel Angibaud, ktorý je osobne podpísaný pod konceptom radu vín Slovenské vinice. Pôvodne som očakával tlmočenie od Daniela, ale ten, ako správny hostiteľ, trávil čas pri stoloch jednotlivých hostí, takže na tlmočenie mu neostal časový priestor.
Ako predjedlo sa podávala pečeň Foie gras pripravená na dva spôsoby:
Foie gras v hydinovom vývare s čajom Flowers Spices a fantastické Crostini zo surovej foie gras s čiernym madagaskarským divokým korením Voastiperfery.
Opražená pečeň ozdobená a vlastne aj ochutená granátovým jablkom a lupeňmi sirôtok, podliata čajom, ktorý som pôvodne považoval za vývar bola originálna a zároveň skvelá, ale mňa dostal ten kúsok toastu na ktorom bola akoby na plátky nalámaná surová pečeňa už zmienené divé korenie Voastiperfery.
To korenie posunulo toast do úplne inej dimenzie. Na každom stole bola dóza s použitými koreninami, pričom okrem predstavenia jedla, Karin Blanc vždy niečo povedala aj o použitom korení. Keď vravela, že Voastiperfery má citrusový charakter, nechápal som ako to myslí, ale to korenie je naozaj čosi medzi korením a citrusovou kôrou a to vrátane cedrátu. Partnerom pečene bol Tramín červený 2016, výber z hrozna, Slovenské vinice. Víno štýlom pripomína tie klasické korenisté tramíny z Tramínu v Alto Adige. S touto kombináciou by som sa bol hral donekonečna, ale čakal nás ďalší chod.
Gastronomickou hviezdou večera bol Srnčí chrbát marinovaný červeným vietnamským korením Phu quoc a dusená tekvica, ktorého partnerom bol rovnako hviezdny Dunaj 2016, neskorý zber, Slovenské vinice.
Srnček absolvoval niekoľkohodinový kúpeľ pri teplote do 60 °C a tak bol jemný, s až hodvábnou textúrou. Nakoniec od kuchára Lionelovho formátu som iné ani nečakal. Malou zmenou a možno aj slovenskou inšpiráciou bolo použitie červenej dusenej kapusty s pikantou príchuťou redukcie bieleho balzamika. Dunaj, ktorý bol k nemu podávaný poznám ako zatiaľ mladé víno s pikantnou kyselinkou, ktorá ho ešte zopár rokov podrží svieže a mladistvé. V kombinácii so srnčím chrbátom to bolo zrazu niečo celkom nové. To víno som jednoducho nespoznal. Pôsobilo uhladene, harmonicky, s mäkkosťou a eleganciou.
Lionel Levy v oboch predchádzajúcich chodoch predviedol cit pre párovanie jedla a vína, ale to čo predviedol v prípade Srnec – Dunaj, to bolo majstrovské dielo.
Záver večera patril pošírovanej hruške na červenom víne s koreninami, mandľový krém s citrusmi ochutený divokým korením Mat-Khen. Jean Daniel prezradil, že na redukciu Lionel použil 8 fliaš vína Pinot noir 2013, výber z hrozna, ako inak z línie Slovenské vinice.
Krásny večer plný úžasných a hlavne nových a nepoznaných chutí, aróm a ich kombinácií sa pretiahol až do noci.
Lionel Levy sa predviedol nie len čo sa týka prevedenia jedla samotného, ale urobil skvelý dojem aj čo sa týka citu ozdobiť jedlo nuansami, ktoré urobia zo snúbenia jedla a vína nezabudnuteľný zážitok.
Prečítajte si aj niekoľko zaujímavostí o víne Dunaj 2016