Slovenský Dunaj v Marseille
Na spočítanie slovenských vín, ktoré sú zalistované v niektorej z reštaurácií s jagavou michelinovou hviezdou, by nám stačili prsty dvoch (možno troch) rúk. Koncom minulého roka sa to podarilo aj vínu Dunaj 2016, Slovenské vinice, ktoré podávajú v reštaurácii v Marseille.
Tým vínom je Dunaj 2016, neskorý zber, Strekovský vinohradnícky rajón, obec Svodín, hon Szélhegy, vinohradník pán Méry.
Výsadba odrody Dunaj je pomerne nová. Je to iba tretia úroda zo šesťročnej vinice, pričom zdravotný stav hrozna bol vynikajúci. Hrozno spracoval Juraj Zápražný, ktorý hrozno odkrvil, t.j. časť samotoku použil na prípravu ružového vína, čím zvyšná časť získala na komplexnosti a štruktúre. Víno vyzrievalo takmer rok vo veľkom 2.000 litrovom sude, vďaka čomu sa zachovala ovocnosť a víno je pekne predýchané.
Dunaj 2016, neskorý zber Slovenské vinice, St. Nicolaus
Farba vína je hlboká a sýta. Odtieň zodpovedá mladému veku vína a prevažuje v ňom fialový odtieň.
Vôňa je intenzívna, typicky odrodová s prejavom ovocnosti dozrievajúceho čierneho ovocia, predovšetkým moruša a černica. Na pozadí je pre Dunaj typická aróma kukuričných vlasov, tá však po chvíľke zapracuje do ovocnosti, ktorá sa naopak umocní až takmer do lekvárových tónov. Vôňa je čistá a svieža.
V chuti je ovocnosť vína o poznanie čitateľnejšia. Kyselkavé černice, aróma moruší. Textúra vína je veľmi jemná, uvedomujete si ju, ale vďaka jemnosti tanínu je takmer neviditeľná. Mäkký čokoládový vnem čiastočne zastiera výraznejšia acidita, ktorá však posúva víno do oblasti gastronómie, ako skvelého partnera k najrôznejším úpravám mäsa.