MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo Vám uľahčí tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

01
január
2025

Víno roka - VínkoPRO 2025

VinkoPRO 2025 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v súťažnej sezóne 2024/2025.
PREDBEŽNÉ VÝSLEDKY, posledná aktualizácia 4.5.2025
15
máj
2025

Víno Terra Wag 2025

Víno Terra Wag – Šaľa 2025
10. ročník súťažnej prezentácie a výstavy vín
Nominačná súťaž pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025
15
máj
2025

Verejná prehliadka 16. ročníka celoslovenskej súťažnej výstavy vín Víno SPU 2025

Srdečne vás pozývame na verejnú ochutnávku súťažných vín.
Záštitu nad podujatím prijali: doc. 14.00 – 21.00 hod: Workshop a verejná prehliadka súťažných vín v priestoroch budovy dekanátu FZKI, Tulipánová ul. 7, 949 76 Nitra.
21
máj
2025

Agrovíno 2025

Oficiálne slávnostné vyhlásenie výsledkov a odovzdanie ocenení spojené s verejnou ochutnávkou súťažných vín.
27
máj
2025

Tokaj 2025

TOKAJ 2024 je XXIV. ročník medzinárodnej súťaže vín s výraznou podporou Košického samosprávneho kraja, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Bratislava zameraná na európske vína so širším priestorom pre prírodne suché a sladké vína a tokajské vína. Zároveň je jednou z nominačných súťaží pre Národný salón vín Slovenskej republiky 2025.

Cieľom súťaže TOKAJ 2025 je podporiť Tokajskú vinohradnícku oblasť a v rámci európskych vín dať širší priestor prírodne sladkým vínam v ich najušľachtilejšej forme.

Víno môjho srdca...

Víno môjho srdca...

Nie, že by som tento nadpis považoval za extra originálny, ale nejako automaticky sa mi ponúkal. Víno, ktoré vám dnes chcem predstaviť nie je úplnou novinkou. Pochádza z ročníka 2011 a jeho predchodca mal v rodnom liste ročník 2009. Vtedy sa víno stalo jednou zo slovenských ikon a ak sa mám priznať, nevedel som si predstaviť, že by sa v slovenských podmienkach podarilo niekomu toto víno prekonať a to vrátane jeho tvorcu samotného. Nebudem vás už dlhšie napínať. Tým vínom bol Cruor a dnes prichádza na trh jeho mladší brat Cuore. Nech sa páči, poďme ho spolu ochutnať.....

Kým si nalejeme víno do kalicha, povedzme si niečo o tom ako sa víno rodilo. Prvú zmienku o ňom môžete nájsť už zo dňa  24. októbra 2011, ale naozaj iba zmienku. Pripomeňme si, že ročník 2011 bol fantastickým ročníkom z pohľadu vyzretosti polyfenolov.   Už vtedy Richard Tóth spomenul, že má v pivnici nový Cruor. Nakoniec to nie je Cruor, ale Cuore, aj keď všetko ostatné sedí. Víno je kupážou troch odrôd, Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Presný pomer Richard neuvádza a ani nie je  podstatný. Svojim spôsobom nie je dôležitá ani odrodová skladba

 

 

Premium cuvée Cuore 2011

 

vins_cuore_2011_01Farba vína je sýta, pôsobí mohutne a  dá sa charakterizovať ako rubínovo červená.

 

Po naliati vína sa v kalichu nič ohurujúce nedeje. Vôňa je skôr diskrétna, ale takmer ihneď, sa začnú vynárať bobuľky modrého a aj čierneho lesného ovocia. Najprv je to iba závan, ale jeho charakter rýchlo upozorní nos a prinúti ho k ďalšiemu, tentoraz hlbšiemu nádychu. Plejáda ovocia sa začína červenými brusnicami, šťavnatou voňavou čerešňou, pokračuje višňou a končí prezretými aromatickými černicami z vysokých nadmorských výšok. Po krátkej chvíli sa začne prejavovať ušľachtilé drevo, vo forme horkej čokolády s dotykom lignínu, ktorý prejde do cédrového dreva, ale v tomto momente sa pridáva aj ďalší ovocný tón, tento krát v podobe sušenej slivky s notou slivkového lekváru. Kombinácia s čokoládou a celým tým ovocným pozadím pôsobí neodolateľne. Do tejto chvíle strávilo víno v kalichu si 20 minút, ale komplexnosť vône skúsenému nosu napovedá, že vôňa sa bude ešte vyvíjať ďalej.  Po približne ďalších 10 minútach sa objavuje aj kôstkovosť a celé čierne korenie. Mám pocit, že som tam zacítil aj kvapku slivovice. Dlhšie už nedokážem odolávať a čaká ma prvý dúšok.

 

Hneď od prvého momentu mi je jasné, že chuť rozhodne nebude zaostávať za vôňou. Skôr naopak. Víno je mimoriadne komplexné, extraktívne a aromaticky koncentrované. Ovocnosť vína kopíruje vôňu, ale mám pocit, že vo vyššej koncentrácii, pričom sa objavuje vo viacerých vlnách. Pri podržaní vína v ústach si uvedomíte užasnú šťavnatosť, pričom sa zvýraznia všetky ovocné arómy. Kyselinka vína je asi na najlepšej možnej úrovni. Vôbec z neho nevylieza a objavíte je len keď ju hľadáte. V druhom polčase sa objavujú aj odtiene dreva. Tentokrát je čokoláda iba na pozadí, ale nachádzam ušľachtilý céder, ktorý dominuje tanínovej textúre. Textúra vína je tvorená tanínmi a aj mineralitou, je veľmi jemná aj keď s prihliadnutím na stále mladé víno, pritom však vytvára celkovo pevnú štruktúru, ktorá dodáva vínu rozmer ušľachtilosti a elegancie. Víno odoznieva iba veľmi pomaly a neochotne. V dlhej dochuti ostáva spomenutý céder a postupne sa objavujúce odtiene ovocia. Retronasálne sa objavuje ovocnosť, ktorej vládne prezretá a sušená slivka.

Víno má dokonale plné telo, alkohol si však ani nevšimnete, aj keď miestami dáva ovociu jemný nádych likéru.

Ak mám posúdiť celkový charakter vína, musím siahnuť k tým najvyšším známkam. V tomto momente si neviem predstaviť nič čo by vínu chýbalo, alebo naopak prospelo. Iste sa mnohí z vás budú pýtať či víno dosiahlo úroveň svojho predchodcu, Cruoru. Ak sa obzriem tri roky naspäť, spomínam si ako ma vtedy Cruor oslovil. Bolo on nádherné víno s ohurujúcou ovocnosťou a komplexné po každej stránke.  Cuore je iné víno. Ovocnosť a komplexnosť, je na približne rovnakej úrovni, ako tomu bolo v prípade Cruoru, ale je tu aj niečo navyše. V elegancii a ušľachtilosti prekonáva Cuore svojho predchodcu celkom jednoznačne. Je to víno, ktoré je dospelejšie a ktoré v plnej miere dokážu oceniť zanietení milovníci vín, ktorí majú skúsenosti s niektorým z veľkých vín.

 

 Nie som síce Robert Parker mladší, ale tomuto vínu dávam bez váhania 95 bodíkov.

 

Po čase som sám začal pochybovať, či tých 95 bodov nie je tak trochu úlet. Veď predsa takéto bodové hodnotenia sú vyhradené skôr pre vína z Bordeaux. Víno som nechal v otvorenej fľaši ďalších 24 hodín. Po ochutnaní sa zvýraznila celková štruktúra vína. Výraznejšie sa prejavuje tanínová textúra, pribudla pôsobivá mineralita a aj charakter arómy sa čiastočne zmenil. Ovocnosť vína už nie je taká ohromujúca, zato sa objavili odtiene tabaku, ľahkého závanu aróm jesenného lístia, či grafitu. Pripomína vám popis vína z Bordeaux? Ide však o slovenské víno a aj keď ho neporovnávam so svetovými ikonami, bodové hodnotenie nemením.

 

Neodpustím si ešte jednu poznámku. Prvý deň hodnotenia ma stál pol fľaše vína. Na druhý deň som pochopil, že vypiť tú prvú polovicu fľaše bola chyba. Rada na záver: otvorte si fľašu vína,  ochutnajte najviac tak jedno deci a napriek tomu, že vás bude neuveriteľne lákať fľašu dopiť, zvyšok si odložte na ďalší deň. Neobanujete.

 

Najhoršie na tom je, že keď dopijete už predýchané a otvorené víno a budete si chcieť otvoriť ďalšiu fľašu, to práve otvorené vás neuspokojí a na jeho predýchanie budete musieť čakať niekoľko hodín.

 

Keď som pred pár rokmi písal o Svätovavrineckom z Vins winery, Richardovi som vyčítal použitie zátky, ktorá je určená pre vína do troch rokov. Richardovi som vtedy ukrivdil, pretože  nepoužil "dvojplošník", ako som nesprávne uviedol, ale "štvorplošník" čo je kvalitatívne veľmi veľký rozdiel. Teraz sa vraciam k téme zátky opäť a opäť s výčitkou. Po kvalitatívnej stránke použitej zátke nie je čo vytknúť. Je to plnohodnotná celokorková zátka s označením Vína z Vinosadov. Je chvályhodné, že chalani z Vinosadov spolupracujú na budovaní spoločnej značky aj takouto formou a rozhodne nechcem medzi nich vtĺkať klin, ale špeciálne toto víno by si zaslúžilo zátku s vlastným označením. Zátku s označením Cuore by som si odložil rovnako, ako mám odloženú zátku napr. zo Chateau Margaux.


Víno bolo hodnotené 17. novembra.



Svätovavrinecké na úrovni veľkej zlatej medaile

Silvestrovské ničnerobenie som využil na prechutnanie vín, ktoré som predtým z najrôznejších dôvodov obchádzal. Medzi nimi bol aj jeden Vavrinec. Nie je to moja preferovaná odroda, aspoň nie v červenom prevedení. Určitú zvedavosť vo mne vzbudzovala iba skutočnosť, že víno je od Richarda Tótha z Vins winery. Z navoňaných šampiónov výstav sa postupne stávajú vína ktoré majú štruktúru, harmóniu a eleganciu. Aký je teda tento Vavrinec, víno z odrody, ktorá poskytuje najčastejšie ľahké ovocné vína, bez potenciálu a elegancie.

Cuvée Cruor, nová slovenská ikona

Umenie spájať vína jednotlivých odrôd tak aby výsledné víno bolo dokonalejšie, ako sú vína z ktorých zložené, je jednu z najväčších výziev pre každého vinára. Svetové ikonické vína sú až na výnimky, vždy výsledkom spojenia rôznych odrôd. Medzi slovenskými vínami, dnes tvoria kupáže vždy vrchol ponuky vinárstva. Príkladom môže byť jedno z prvých cuvée Prezident, od spoločnosti Vinanza, neskôr Pavelka zaviedol Paves, Karpatská Perla 4 živly, či cuvée A+A, a Mrva & Stanko zaradil kupáže do prémiového radu Winemaker´s cut. K elite sa teraz zaradil aj Richard Tóth, majiteľ Vins winery. Víno ktoré vyrobil, ma doslova posadilo na zadok.