Cuvée Cruor, nová slovenská ikona
Umenie spájať vína jednotlivých odrôd tak aby výsledné víno bolo dokonalejšie, ako sú vína z ktorých zložené, je jednu z najväčších výziev pre každého vinára. Svetové ikonické vína sú až na výnimky, vždy výsledkom spojenia rôznych odrôd. Medzi slovenskými vínami, dnes tvoria kupáže vždy vrchol ponuky vinárstva. Príkladom môže byť jedno z prvých cuvée Prezident, od spoločnosti Vinanza, neskôr Pavelka zaviedol Paves, Karpatská Perla 4 živly, či cuvée A+A, a Mrva & Stanko zaradil kupáže do prémiového radu Winemaker´s cut. K elite sa teraz zaradil aj Richard Tóth, majiteľ Vins winery. Víno ktoré vyrobil, ma doslova posadilo na zadok.
Tým vínom je Premium cuvée Cruor. Ako sám Richard hovorí, Cruor je nová línia vín, ktorá predstavuje víno Richardovej krvnej skupiny. Cruor v latinčine znamená krv. Vína v tejto línii sa budú vyrábať výlučne v najlepších ročníkoch. Cruor 2009 je prvotinou, ktorá bude mať aj bieleho nasledovníka a celkom určite, aspoň podľa plánov Richarda Tótha, uzrie svetlo sveta aj červený Cruor 2011.
Víno vzniklo asamblážou odrôd Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Všetky tri odrody dosiahli cukornatosť na úrovni výber z hrozna, pričom hrozno pochádza zo Šintavy. Richard Tóth presné zloženie kupáže neuvádza a v zmysle jeho filozofie ani nie je podstatné. Výsledný pomer nie je odvodený od objemu jednotlivých vín, ale kupáž je namiešaná tak aby víno dosiahlo dokonalú harmóniu a eleganciu.
Hneď v úvode článku som uviedol, že víno ma doslova posadilo na zadok. Víno som mal vo fľaši otvorené viac ako dva dni a ani v najmenšom náznaku nebolo badať nejakú únavu.
Cuvée Cruor 2009
Sýta červená až rubínovo červená farba korešponduje s vyššou viskozitou vína.
Spočiatku európsky diskrétna vôňa sa postupne otvára. Ako prvý sa prejaví cassis a na pozadí decentná práca s drevom. Skúsený nos rýchlo odhalí skrytú komplexnosť vína, ktoré je zatiaľ ešte mladé.
Po viachodinovom predýchaní sa vôňa otvorí do neuveriteľnej príťažlivosti. Je výrazná a hlboká. Komplexná aróma, v ktorej sa snúbi káva, vanilka, s mäkkosťou čokolády a kúsok cédrového dreva na jednej strane a na strane druhej druhej čierna ovocnosť černíc, moruší ale aj prezretej sladkej slivky s ušľachtilou korenistosťou výrazného celého čierneho korenia s dotykom škorice.
Chuť je ohromujúca, mimoriadne komplexná po všetkých stránkach. Výrazne ovocná, celý košík čiernej a modrej ovocnosti. Od výrazných černíc cez čierne ríbezle, sladkú prezretú slivku v kombinácii s čiernou morušou, do toho nádych kávy s príjemne dôraznou korenistosťou vzácneho korenia, neskôr aj čierneho korenia a dotyk škorice. Ak podržíte víno chvíľku v ústach, odhalia sa jemné tóny vanilky a lignínu.
Po predýchaní je chuť šťavnatá, mäkká s výraznou korenistosťou a ultra jemným tanínom. Niekde na pozadí sa rozvinuli arómy ako je kvapka dechtu, červené korenie, tušenie rímskej rasce, s dochuťou čokolády a čierneho korenia.
Víno je neuveriteľne komplexné, koncentrované s vysokou úrovňou ovocnosti, krásne šťavnaté ovocie a to hneď niekoľko druhov. Takmer som si zabudol všimnúť štruktúru vína. Taníny sú prítomné, jemné, ale schované v celkovej komplexnosti vína. Absolútne jemná textúra a ešte k tomu aj minerálna. Excelentná práca s drevom. Možno sa Vám zdá, že akosi pričasto spomínam slovíčko komplexnosť, ale proste je to tak. Víno je na začiatku svojej veľmi dlhej cesty. Som až alergický na vyjadrenia typu „potenciál vyzrievania 8-10 rokov“, pri slovenských vínach. Pri tomto víne si však dokážem predstaviť ako si ho, plný vzrušenia otvorím aj o 10 rokov.
Cruor je jedno z naozaj veľkých slovenských vín. To, že nesie nálepku Národného salónu vín, či zlatú medailu z awc-vienna 2011, je nepochybne ocenením jeho kvalít, ale zďaleka nevystihuje jeho potenciál. Víno rozhodne patrí do slovenskej TOP 5 RED, možno TOP 3 RED a nebojím sa označiť ho ako ikonické slovenské červené víno.
Fanúšikom Cruoru sa môžete stať aj na