MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.

postup31postup32postup33

Dovážate šumivé víno alebo liehoviny?

Modul EMCS eColKo je tu pre Vás, uľahčí Vám tvorbu daňových hlásení a komunikáciu s Finančnou správou SR pre tovary podliehajúce spotrebným daniam (lieh a alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky, energia a energetické výrobky). 

Pre vinárske výrobky, je v evidencii k dispozícii sekcia, ktorá obsahuje časti ako kategória vína, vinohradnícka zóna, tretia krajina pôvodu a operácie s vinárskym výrobkom.

Hlásenie je možné editovať priamo, alebo vytvoriť importom z ERP ekonomických systémov, alebo z evidencie Daňového skladu - modul eColKo.


Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Diskusia - Nemci uprednostňujú korok

Nemci uprednostňujú korok

K uzatváraniu vínnych fliaš sa až 88 % Nemcov vyslovilo za korok. Vraj aj preto, lebo zvuk pri vytiahnutí zátky je jedným z najkrajších... Nahnevalo to aj amerického herca Sylvestra Stalloneho, ktorý si v jednej chýrnej talianskej reštaurácii na Manhattane objednal tri fľaše vína, každú za 500 USD.

Po otvorení víno ovoňal, a keďže bolo cíti? od korku, vrátil ho. Na vine sú baktérie, ktoré sa usadzujú v 20 mikrónoch, malých korkových póroch, a tam produkujú TCA - trichloranisol. Jeho sila je veľká, na porovnanie: vhodne rozdelená kávová lyžička TCA by mohla znehodnoti? celoročnú produkciu vína v Nemecku. Podľa prieskumov má dnes každá pätnásta fľaša zlú korkovú príchu?. Austrálsky vinársky výskumný ústav odhaduje takéto škody v celom svete ročne na 6 miliárd USD.
Určitým riešením by bolo používa? iba dobrý korok, ktorého je však veľmi málo a je drahý. Takýto produkt, získaný z kôry korkového duba, je hladký, nemá póry a nesaje víno. Alfred Schmitt z bavorského ústavu pre vinohradníctvo a záhradníctvo vyhlásil, že expandujúca svetová produkcia vína však siaha aj po korku takej kvality, akým sa v minulosti izolovali steny. S novým riešením prichádza veda. V nemeckom výskumnom ústave v Neustadte prišli na to, že uzáver fľaše s vínnym mokom a bez prítomnosti baktérií možno zabezpeči? mikrovlnami. Baktérie totiž obsahujú aj molekuly vody, ktoré sa mikrovlnami rozkmitajú a vyvinutým teplom vlastne baktérie zvnútra uvaria. Problémom bola vysoká tepelná izolačná schopnos? korku, ktorý vonkajšiu teplotu redukoval iba na 50 °C. Skúšali aj pranie zátok v chlórových roztokoch, no pavôní bolo ešte viac.
Vývoj sa nezastavil, a ako sa ukazuje, skončil sa úspešne, a to aj vďaka podpore EÚ. Záchrana sa volá Delfin - skratka prvých písmen Direct Environmental Load Focussed Inactivation. Šéf projektu Jens Jäger jasá a dvaja najväčší výrobcovia korkových zátok, Španielsko a Portugalsko, si už objednali šes? takýchto zariadení. Tohto roku teda po prvý raz budú zátky v poriadku a ich označenie bude tiež Delfin.
Ďalším riešením by bolo uzatvára? fľaše skrutkovacím uzáverom, podobným ako na fľašiach s minerálnou vodou. Touto cestou sa vybrali Švajčiari, kde štyri z piatich fliaš s vínom majú takýto uzáver. No Nemci toto riešenie odmietli.
0 príspevkov