MÁTE 18 ALEBO VIAC ROKOV?

Stránka sú určené iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.
Prosíme potvrďte svoj vek.
  
Ľutujeme, ale pokiaľ nemáte 18 rokov, nemáte prístup na našu stránku
Tieto stránky využívajú súbory cookie.
Používaním tejto stránky vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie.
Informácie o súboroch cookie.
01
november
2021

Víno roka - VínkoPRO 2022

VinkoPRO 2022 je rebríček vín, ktoré sa zúčastnia najmenej 3 súťaží, ktorých usporiadatelia využili informačný systém VinkoPRO v sezóne 2021/2022.
30
júl
2022

Othello - Požitavský festival vína

Hlavnou témou a programom budú vinári. Osobne. Prizvali sme vinárov a vinárstva z Požitavia, ale aj zástupcov každej vinohradníckej oblasti na Slovensku.
Spolu to bude pestrý mix 30 vinárov, od úplne drobných remeselných až po väčšie a známe vinárstva.
Zabudnite na mastné klobásky, predraženú cigánsku a studený guláš! Jedlo máme rovnako radi ako víno, a preto si dávame extra záležať, aby sa všetci dobre a kvalitne najedli. Nie sme proti klasike, naopak, tradície si ceníme, ale kvalita je prvoradá.K vinárstvu neodmysliteľne patrili a dodnes patria remeslá a hospodárske práce. Chceme ukázať ich dôležitosť, ale aj ich krásu a preto sme prizvali zručných remeselníkov ako napríklad sudár, sklár, hrnčiar či garbiar.
Na festivale nájdete poľnohospodársky dvor so živými zvieratami, múzeum vinárstva a vinohradníctva, ktoré bude situované medzi vinohradmi pod holým nebom.
01
august
2022

AWC Vienna 2022

AWC Vienna je pre našich vinárov najúspešnejšou zahraničnou súťažou. V tomto roku bez podpory Ministerstva, ale stále s nízkym štartovným.
20
september
2022

CMB Sweet and Fortiied session 2022

Concours mondial de Bruxelles, hodnotenie sladkých a fortifikovaných vín.

      Obrázok 

Domov > Články > Zo sveta > 

Nemci uprednostňujú korok

K uzatváraniu vínnych fliaš sa až 88 % Nemcov vyslovilo za korok. Vraj aj preto, lebo zvuk pri vytiahnutí zátky je jedným z najkrajších... Nahnevalo to aj amerického herca Sylvestra Stalloneho, ktorý si v jednej chýrnej talianskej reštaurácii na Manhattane objednal tri fľaše vína, každú za 500 USD.

Po otvorení víno ovoňal, a keďže bolo cíti? od korku, vrátil ho. Na vine sú baktérie, ktoré sa usadzujú v 20 mikrónoch, malých korkových póroch, a tam produkujú TCA - trichloranisol. Jeho sila je veľká, na porovnanie: vhodne rozdelená kávová lyžička TCA by mohla znehodnoti? celoročnú produkciu vína v Nemecku. Podľa prieskumov má dnes každá pätnásta fľaša zlú korkovú príchu?. Austrálsky vinársky výskumný ústav odhaduje takéto škody v celom svete ročne na 6 miliárd USD.
Určitým riešením by bolo používa? iba dobrý korok, ktorého je však veľmi málo a je drahý. Takýto produkt, získaný z kôry korkového duba, je hladký, nemá póry a nesaje víno. Alfred Schmitt z bavorského ústavu pre vinohradníctvo a záhradníctvo vyhlásil, že expandujúca svetová produkcia vína však siaha aj po korku takej kvality, akým sa v minulosti izolovali steny. S novým riešením prichádza veda. V nemeckom výskumnom ústave v Neustadte prišli na to, že uzáver fľaše s vínnym mokom a bez prítomnosti baktérií možno zabezpeči? mikrovlnami. Baktérie totiž obsahujú aj molekuly vody, ktoré sa mikrovlnami rozkmitajú a vyvinutým teplom vlastne baktérie zvnútra uvaria. Problémom bola vysoká tepelná izolačná schopnos? korku, ktorý vonkajšiu teplotu redukoval iba na 50 °C. Skúšali aj pranie zátok v chlórových roztokoch, no pavôní bolo ešte viac.
Vývoj sa nezastavil, a ako sa ukazuje, skončil sa úspešne, a to aj vďaka podpore EÚ. Záchrana sa volá Delfin - skratka prvých písmen Direct Environmental Load Focussed Inactivation. Šéf projektu Jens Jäger jasá a dvaja najväčší výrobcovia korkových zátok, Španielsko a Portugalsko, si už objednali šes? takýchto zariadení. Tohto roku teda po prvý raz budú zátky v poriadku a ich označenie bude tiež Delfin.
Ďalším riešením by bolo uzatvára? fľaše skrutkovacím uzáverom, podobným ako na fľašiach s minerálnou vodou. Touto cestou sa vybrali Švajčiari, kde štyri z piatich fliaš s vínom majú takýto uzáver. No Nemci toto riešenie odmietli.